Het 5 Piece French Wardrobe Systeem: een minimale garderobe

Deze hele week staat in het teken van Fashion Revolution. We kijken kritisch naar hoe kledingmerken hun collecties produceren en eisen van de grote ketens dat ze eerlijke werkomstandigheden bieden en met duurzame materialen werken. Hoewel ik deze week enorm toejuich, kunnen we naar mijn idee alleen een fashion revolutie ontketenen als we ook kritisch kijken naar ons eigen koopgedrag.

Maar hoe doe je dat, kritisch naar je koopgedrag kijken en stoppen met over-consumeren? Het systeem waar ik al enige tijd bij zweer en dat ik als personal styliste bij veel van mijn klanten aanbeveel is het 5 Piece French Wardrobe Systeem.

De naam doet het al vermoeden, dit systeem is geïnspireerd op de garderobe van Françaises. Françaises weten als geen ander hoe ze met een minimale garderobe – die voornamelijk bestaat uit basics – er op en top vrouwelijk en fashionable uit kunnen zien. En ja, dat kun jij ook bereiken wanneer je het systeem goed toepast! Simpelweg komt het erop neer dat je jouw garderobe minimaliseert tot de essentiële basics en ieder modeseizoen (dat betekent ieder half jaar) slechts 5 ‘trendgevoelige’ items aanschaft die persoonlijkheid toevoegen en een aanvulling zijn op deze basisgarderobe. Je zult verstelt staan van het feit hoe weinig kleding je eigenlijk nodig hebt om er geweldig uit te zien. Miskopen zijn verleden tijd, want in plaats van dat je toegeeft aan je kledingrush en thuiskomt met vijf broeken die je helemaal niet nodig hebt, koop je alleen datgene waar je écht, ja écht, verliefd op bent.

First things first

Clean out. Om van start te gaan is het belangrijk dat je eerst kritisch door je huidige garderobe gaat. Alles wat je langer dan een jaar niet aan hebt gehad of wat je dubbel in je kledingkast hebt gaat weg (verkoop ze online of breng ze naar een kledingcontainer). Kledingitems met hoge sentimentele waarde daar buitengelaten (maar ook hierbij: wees kritisch!).

It’s all about the basics

Na je ‘garderobe clean out’ houd je als het goed is voornamelijk de essentiële basics van je garderobe over. Een basisgarderobe is voor iedereen anders, maar herken je in ieder geval aan de volgende elementen:

1. Het item is tijdloos en kun je blijven dragen tot het uit elkaar valt.
2. Je kunt het combineren met alles wat je nu al in je kledingkast hebt hangen.
3. Het is een item wat je niet kunt missen.
4. Het item is de spreekwoordelijke lijm die je garderobe bij elkaar houdt.
5. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen, zodat het item lang mee gaat.

Het lijstje

Het lijstje tijdloze basics dat ik altijd hanteer is:

 1. De klassieke jeans (skinny, flared of boyfriend; afhankelijk van je stijl)
 2. Pantalon
 3. Een getailleerde blouse (wit, zwart en/of blauw)
 4. Een basic t-shirt (lange en korte mouw)
 5. Wollen of kasjmier trui
 6. Rokje (A-lijn, recht of koker: waarin jouw figuur het beste uitkomt)
 7. Jurk (bijvoorbeeld Little Black Dress)
 8. Colbertje
 9. Klassieke wollen jas
 10. Leren (biker) jasje
 11. Sneakers
 12. ‘Nette’ schoenen, zoals pumps of enkellaarsjes
 13. Uitgaanstasje
 14. Handtas/werktas (of een rugzak)

Wanneer er items ontbreken van dit lijstje vul je deze eerst aan in je garderobe. En onthoudt, voor iedereen is dit basislijstje anders. Misschien kies jij liever voor een trenchcoat dan een lerenjasje.

Wish list material

Voor mij werkt het het beste om vervolgens ieder nieuw modeseizoen (dus: fall/winter en spring/summer) een wensenlijstje te maken met de 5 items die ik dat seizoen graag aan mijn garderobe wil toevoegen. Die koop ik niet gelijk de eerste maand, maar probeer ik over dat half jaar uit te spreiden. Als je gaat rekenen betekent het dat je bíjna iedere maand een nieuw item kunt kopen. Dat is lang niet gek, toch?

Je zult merken dat je op die manier op een veel bewustere manier gaat winkelen en eerder voor kwalitatieve items kiest.

Op mijn wensenlijstje voor dit seizoen staan:

 1. Off shoulder top van Reformation
 2. Lichte flared jeans van Kings of Indigo
 3. Blokhakken van Free People
 4. Clutch/Uitgaanstasje van C Valentina
 5. Zomerjurkje van People’s Avenue
 6. Bomberjas van G-Star RAW

Oké, dat zijn er zes, maar ik ben dan ook een Nederlandse..

Inspiratie nodig?

Google ‘Caroline de Maigret‘.

 Dit artikel is geschreven door contributor @marloesbrockhaus, freelance fashion stylist & personal stylist voor bedrijven en particulieren met een voorliefde voor duurzame mode.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Deze week staat in het teken van Fashion Revolution Week. Vergeet niet op Fashion Revolution Day (zondag 24 april) een ‘label selfie’ te maken! Tag het merk en vraag #whomademyclothes?

Lees ook:

Foto’s: Alixdebeer.com

Reageer ook