KUNST & CULTUUR

Voor in Huis // Het Groene Weeshuis

Het Groene Weeshuis Planten Adopteren1

Oké: ik heb dus een plantenissue. Ik heb zo’n IKEA plant. Al jáááren. Het treurige is dat je de plant ook in menig ander huis tegenkomt. Extra zielig voor deze onschuldige plant is dat ik stiekem een andere plant wil. Het liefst een bananenplant of iets anders exotisch. Maar ik vind het ook zo’n zonde en zielig om mijn huidige weg te gooien en weer een nieuwe te kopen (en al helemaal omdat je ook bananenplanten kan kopen bij de IKEA! Waaa!).

Waar dump ik de plant die ik niet leuk vind?
Kan ik er een ander blij mee maken?
En waarom een nieuwe plant kopen als er zoveel planten zijn zonder thuis?

Dat moet Esmé Biophillia hebben gedacht – de oprichtster van Het Groene Weeshuis. Het Groene Weeshuis is een thuis voor planten die geen verzorgers meer hebben. Of voor planten waarvan de eigenaar niet meer in staat is de planten te verzorgen. 

Het klinkt gestoord, maar ik vind het echt een briljant en lief idee.

Hoeveel planten worden er wel niet ondankbaar langs de straat gezet? Bij Het Groene Weeshuis zijn alle planten welkom: van vetplanten tot cactussen, van palmen tot orchideeën, maar ook buitenplanten zijn van harte welkom. Als de plant zover is wordt het tijd om een nieuw huis te vinden. Hoe? Door de Facebookpagina van Het Groene Weeshuis in de gaten te houden waar Esmé de plant dan op zet. Je mag ‘m vervolgens voor een paar euro op komen halen bij Esmé thuis in Utrecht (de paar euro bestaan vooral uit onkosten voor de aarde, de pot en de voeding). Momenteel zijn het vooral mensen uit omgeving Utrecht die gebruikmaken van Het Groene Weeshuis, maar alle planten uit alle plaatsen zijn natuurlijk welkom. Zo heeft ze laatst nog een plant uit Dordrecht en een uit Hilversum mogen ontvangen.

De planten die bij Esmé binnenkomen krijgen nieuwe aarde, water en de nodige voeding, maar niet te vergeten worden ze vooral vertroeteld. Zoals met alle levende organismen heeft het liefde nodig en gaat het daardoor weer stralen.

Gooi dus zeker geen planten weg en laat ze niet langs de weg staan, maar breng ze naar Het Groene Weeshuis of stuur een berichtje. Kom naar Het Groene Weeshuis, doneer een plant en/of kies jouw favoriete plant en geef hem een tweede thuis. Een plek waar hij vol energie kan groeien en bloeien! Hoe mooi is dat? Voorlopig moeten we het dus nog doen met de Facebookpagina, maar de website www.hetgroeneweeshuis.nl is inmiddels in opbouw. In omgeving Amsterdam kan je overigens terecht bij het Plantenasiel voor dezelfde taferelen.

Esmé, je bent een echte moderne hippie waar ik trots op ben. Keep up the good work!!

Zou jij graag een plant willen schenken aan of adopteren bij Het Groene Weeshuis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.