INSPIRATIE

Het Marokkaanse Sprookje #39 // FILM

Dit is een verhalenreeks die iedere woensdag op Moderne Hippies te lezen is.
Tip: lees eerst de voorgaande verhalen.

Gedurende de Summer of Love ben ik weer bijzondere en inspirerende mensen tegengekomen. Zo ook Xena. Xena, een bloedmooi kind met lang prachtig blond haar, lieve sproetjes en een kuiltje in haar kin. Ze was bescheiden, maar voor mij toch ook aanwezig. Tijdens dit festival was ze aan het filmen. Zo ook van ons dansoptreden. Naast dat ik erg nieuwsgierig was naar de edit wilde ik haar heel graag een voorstel doen. Via-via kwam ik aan haar contactgegevens en stuurde ik haar een uitgebreide mail. Een mail met daarin mijn verhaal en achtergrond van het afgelopen jaar, en het verzoek om samen een mooie yogavideo te maken. Hoewel er al miljoenen yogavideo’s op YouTube staan, was mijn intentie niet om het aan heel de wereld te laten zien. Nee, ik wilde een video voor mezelf maken, een film waarin ik mijzelf zou confronteren met mijn nieuwe lichaam. Want hoewel ik heus wel complimenten kreeg vanuit mijn omgeving was ik zo nu en dan ook erg onzeker. Door die kl*** chemo en radiotherapie heb ik letterlijk en figuurlijk een klap op mijn lichaam gekregen. Een klap waarbij ik inderdaad zo nu en dan twijfelde of mijn lichaam nog wel in proportie was en functioneerde.

Xena reageerde super enthousiast. Twee weken erna spraken we af bij Mem’s in de Pijp. Dit onder een heerlijk kopje koffie, thee en carrotcake. Want tja, zo nu en dan mag je jezelf best wel eens verwennen! Ze was ontroerd door mijn verhaal en wilde mij met alle liefde helpen. Ook legde ze mij duidelijk uit dat het filmpje wat we zouden maken ook helemaal niet verkeerd zou zijn om het juist aan heel de wereld te laten zien. Juist nu, in deze staat van zijn, na alle behandelingen. Hoewel we het niet al te glamourous wilde maken wilde ik heel, hoe ijdel dit wel niet mag klinken, een yogasuit bij Yogisha lenen. Yogisha is dé yogawinkel van Amsterdam en Den Haag. Het is een fijne winkel waarbij je trendy yogakleding, accessoires en andere meditatie- en yogaprops kunt kopen. Los hiervan wordt deze zaak gerund door een hele lieve eigenaresse. Ik heb altijd fijn en goed contact met haar gehad en ook zij, Dominique, wilde mij graag supporten met ons filmproject. Ik koos een pracht van een yogasuit, oftewel: strak-in-pak. Film en styling was aanwezig, nu alleen nog de locatie.

We gaan nu heel even nog verder terug in de tijd. Toen ik destijds in het Gasthuis van het Ziekenhuis verbleef, moest er altijd iemand aanwezig zijn tijdens de nacht. Mijn vrienden hadden een pracht van een plan-voor-sjan gecreëerd met een Excel-bestand wie wanneer kwam. Zo ook Glenn Westphal, eigenaar van Chassé Dance Studios. Tijdens mijn behandelingen en erna heeft ook hij mij enorm veel gesteund, ondanks dat we elkaar daarvoor maar zelden zagen. Bijzonder en fascinerend tegelijk hoe door omstandigheden relaties kunnen veranderen tot vriendschap of juist breuken.
Glenn gaf mij destijds een rondleiding van zijn pracht van een studio’s in Amsterdam-West. Wow, te gek: een kerk omgebouwd tot  een pracht van een dansstudio, hotel en restaurant waarbij de oude ornamenten – gelukkig – in tact waren gebleven. Ongelofelijk mooi en echt een aanwinst voor deze buurt.

Dus dat werd ‘m. Locatie was rond, mijn pak was aan, yogamat uitgerold, haar in een staart, licht uit en camera aan. Jeetje, wat ben ik verdomd trots op deze video. Alsof ik de Himalaya heb beklommen. Met liefde plaats ik nu mijn vlag op deze top uit voor jullie: Xena, Dominique en Glenn.

Liefs, Chanti

Foto © Gertie Vos