INSPIRATIE

Het Marokkaanse Sprookje #50 // Het Ballonnenfeest

Dit is een verhalenreeks die iedere woensdag op Moderne Hippies te lezen is.
Tip: lees eerst de voorgaande verhalen.

– december 2014 – revaliderende – nog even in Amsterdam – werkloos, creëert eigen herintreding –

Het einde van het jaar naderde. Voorheen leefde ik dan helemaal naar het beruchte Ballonnenfeest toe. Dit is een pracht van een evenement dat georganiseerd wordt door het Amsterdams Ballon Gezelschap ontstaan vanuit Ruigoord. Voor diegene die Ruigoord niet kennen, wil ik met liefde uitleggen dat Ruigoord een magisch dorp is. Ruigoord is een unieke plek met een unieke geschiedenis. Begin jaren zeventig lag een dorp, middenin een gebied dat werd aangemerkt als toekomstig uitbreidingsgebied voor de Amsterdamse haven. Het moest een tweede Botlek worden. Boerenbedrijven werden opgekocht, in Ruigoord moest worden ontruimd en het omliggende land werd opgespoten met zand ter voorbereiding van de aanleg van meer industrieterreinen, van kades voor nieuwe havens.

De krakers waaronder een groep kunstenaars en schrijvers vielen direct voor de charme van deze plek. Hoewel alle huizen waren dichtgetimmerd ging alle aandacht naar de kerk. Dé beruchte kerk die midden in het dorp stond. Ruigoord kreeg intrek van zijn nieuwe bewoners waaronder schrijver Gerben Hellinga en dichter Hans Plomp die men tot de stichters van Ruigoord kunnen benoemd. Er werd gekraakt, kapot gezaagde vloeren werden hersteld, ateliers werden geopend, anarchistisch, kunstzinnig en hippie-achtig. Alles moest kunnen, iedereen was welkom – mits hij of zij maar meehielp.

Deze kunstenaarskolonie, met de kerk als cultureel centrum, met het bekende festival Landjuweel (eerste in 1985 gehouden), was intussen zo bijzonder geworden, dat men begon te spreken over cultureel erfgoed. Dit was een ontmoetingsplek geworden voor ‘zielsverwanten’, mensen met een alternatieve levenswijze, met interesse in theater, muziek en kunst. Oude hippies, jonge hippies, mensen in met natuurlijke pigmenten geverfde kleren, met rastaharen en rugzakken, natuurminnend, energiezuinig, bereid mee te bouwen aan wigwams en kunstwerken als sloophout, bereid drie dagen te kamperen zonder een douche in de buurt, met een kuil om te plassen en te poepen. Zo was Ruigoord inmiddels wereldberoemd in Nederland en dat moest worden behouden.

Ondertussen is het extreme alternatieve van vroeger behoorlijk veranderd en is Ruigoord met zijn tijd meegegaan. Toch is -gelukkig- die spirit er nog steeds. Zo wordt o.a. de happening uit de jaren ’60 voortgezet door het Amsterdams Ballon Gezelschap. Al 26 jaar lang organiseert zij een jaarlijks show in Paradiso. Maatschappelijke onderwerpen staan er centraal met titels als Hollanditis, De Werkelijke Loosheid, Vijftig Jaar Bom, De Millenniumbug, Sint Juttemis, Koning Klant, De Vrijpartij of Zero Intolerance. Het zijn spektakelstukken van amateurs en professionals, vol kunst- en vliegwerk gecombineerd met poëzie, muziek, liederen en toneel. Ook speelt het publiek een belangrijk onderdeel van de show. Dit tijdens een massaal ritueel om twaalf uur ’s nachts. Bij het aftellen komen dan allemaal ballonnen uit de lucht vallen met daarin zakjes wiet, hasjish of ander genotsmiddelen. Jawel lieve lezers, vandaar de naam Het Ballonnenfeest! 😉

Op donderdag 28 december 2014 nam ik opnieuw mijn vlucht. Excentriek uit Amsterdam werd omgeruild naar Mystiek en Magie in Marokko. Au revoir 2014 en hallo 2015!

Liefs, Chanti

Credits: M. Pakvis