Fijn Plekje // Het Schieblock (R’dam)
De crisis is rot. Dat mag duidelijk zijn. Maar in tijden van crisis blijken sommige mensen ineens extra creatief te worden en zijn er zo nu en dan kansen die er niet zouden zijn geweest in economische hoogtijdagen. Dat geldt ook voor het Schieblock in hartje centrum Rotterdam. Er was namelijk een niet zo rooskleurig bestemmingsplan uitgedacht voor dit nog vitale pand (slopen, garages), maar doordat er ineens vanwege de crisis geen geld meer beschikbaar was en omdat er een beter plan was – dat qua haalbaarheid beter bij deze tijden van economische recessie paste – werd dit even uitgesteld. Een paar visionaire mensen waren namelijk opgestaan, die pleitten voor het behoud en herinrichting van dit zeer functionele pand met een geweldige ligging (vlak naast het Centraal Station).
Deze groep mensen had een heus vijfjarenplan ontwikkeld waarin het creatief in te richten kantoorpand aan de Schiekade tijdelijk centraal zou staan in de mogelijke transformatie van de stad Rotterdam. Hoe? Door verschillende disciplines een plek in het pand te geven, die zich op welke wijze dan ook bezighouden met stedelijke ontwikkeling. Zo zou er een soort stadslaboratorium gevormd worden, waarin iedereen zijn steentje bijdraagt aan de transformatie van Rotterdam. Dit plan werd aangenomen en stadslaboratorium het Schieblock was een feit.
Nu zitten er dus architecten, economen, cultureel ondernemers, biologen, ingenieurs, kunstenaars, ontwerpers, filmmakers en programmeurs in dit pand, die samen broeden op plannen die de stad in allerlei opzichten verbeteren. En die deze plannen ook daadwerkelijk samen realiseren. Geweldig! Goede voorbeelden hiervan zijn de houten brug de Luchtsingel (zie eerste fotocollage) en het urban farming plan de Dak Akker (zie tweede fotocollage).
De Luchtsingel is bedacht om het Noorden van Rotterdam weer bij het Centrum te betrekken. Het is een loopbrug vanaf het Centraal Station, die over de altijd drukke Schiekade heen gaat. Zo kunnen mensen zich weer beter bewegen rondom het Hofplein, wat momenteel gedomineerd wordt door auto’s. Maar het blijft niet bij alleen de overbrugging van deze weg. De Luchtsingel wordt steeds langer en wordt elke paar maanden een stukje verlengd. Het leuke aan dit project is dat het onder andere tot stand gekomen door crowd-funding: dit zegt iets over de grote betrokkenheid van de Rotterdammers bij hun stad. Al sinds het begin kunnen mensen die het project willen steunen onderdelen van de brug kopen, met hun namen erop. Aangezien het project nog steeds loopt, is dit nog altijd mogelijk. Dus als jij de bouw van de Luchtbrug wel wilt stimuleren of misschien alleen als je je naam wilt vereeuwigen in deze mooie brug, kan dat hier.
Dak Akker is gevestigd op het dak van het Schieblock. Hier werkt men aan het eerste oogstbare dak in de Randstad. Met een akker op het dak maak je de stad niet alleen een stukje groener, het dient ook nog eens als een mooie waterbuffer. Zo nu en dan worden er middagen georganiseerd waarop je geoogste groente kan kopen. En je hoeft je hierbij niet af te laten schrikken door de uitlaatgassen in dit stukje druk Rotterdam; die was je gewoon van je groente af. Perfect, toch?
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de kleine wereldverbeteraars die zich in het Schieblock gevestigd hebben. Als je geïnteresseerd bent geraakt in het Schieblock, haar activiteiten en de transformatie van Rotterdam, kijk dan op www.schieblock.com.