Hoe ik de helft van mijn boek binnen een week schreef

The word is out! Lieve mensen, ik ga in september 2020 mijn eerste boek uitgeven. En zoals je je kunt voorstellen: I’m stoked! Voor de mensen die mij achter de schermen een beetje kennen, weten dat dit nogal een ‘journey’ voor mij is geweest. Ik wilde niet de zoveelste influencer (blegh, het woord alleen al) zijn die een simpel boek zou uitbrengen; het moest immers wel iets te vertellen hebben.

En zo was het in het najaar van 2019, dat ik het zoveelste artikel schreef over een bestemming dichtbij huis. Op Instagram kreeg ik al geregeld de vraag: “wáár is dit?”, waarna ik vol trots kon antwoorden: Duitsland! Het was dezelfde periode waarin ik veel aan het lezen was over de opwarming van de aarde, klimaatverandering en onze CO2-uitstoot. En ik overdrijf niet wanneer ik zeg: dat creëerde een letterlijk ‘lightbulb-momentje’ terwijl ik aan het schrijven was. Ik zag het lampje in ieder geval zelf boven m’n hoofd hangen: dit is het. Dit is mijn eerste boek. Jarenlang heb ik voor Moderne Hippies en Professional Wild Child mooie reizen mogen maken, waardoor ik inmiddels een prachtige collectie heb aan inspirerende bestemmingen die dichtbij huis te vinden zijn. Combineer daar mijn sociaal activisme en huidige kennis over de klimaatverandering aan vast, en je hebt het boek:

Duurzaam reizen x teaser

Duurzaam reizen

Ben jij (ook) graag en veel op reis, maar heb je last van #vliegschaamte? Dit is de groene struggle van het moment, waar ik ook erg mee heb gezeten. Niet voor niets heb ik een jaar of twee in een ‘klimaatdepressie’ gezeten en heb ik dit jaar gezworen op vliegdieet te gaan.

Mijn boek zal tips bevatten om duurzaam en verantwoord op reis te gaan en toont prachtige inspirerende pareltjes binnen Europa. Met praktische tips die groener reizen een stuk gemakkelijker maken, zoals een groene paklijst, een stappenplan voor het kiezen van het juiste vervoermiddel en feitelijke informatie over de uitstoot die we maken. Een stimulans om met een nieuwe blik naar de wereld te kijken. Het boek zal in september 2020 uitkomen en zal worden uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Je kunt het boek nu vast reserveren bij Bol.com!

Hoe ik de helft van mijn boek binnen een week schreef

Maar dan, het mooiste van dit hele verhaal: jarenlang kreeg ik het maar niet voor elkaar een boek te schrijven, en opeens verzamelde en herschreef ik de helft van dit boek binnen één week.

Hoe dan?

Een groot onderdeel van het ‘vormen’ van mijn boek heb ik te danken aan mijn vriendin en mentor Roanne van Voorst. Je kent Roanne misschien nog wel – ze heeft diverse inspirerende artikelen geschreven voor Moderne Hippies en heeft vorig jaar het boek ‘Ooit aten we dieren‘ uitgebracht. Ze is daarnaast ook nog eens mentor en coach op het gebied van productiviteit. (Zo maakten we ook een video waarin ze al enkele van haar beste tips rondom productiviteit deelt.)

Ze organiseerde, niet geheel toevallig na mijn lightbulb-momentje, een Focus Week. Dit doet ze vanuit haar Focus Collective, een collectief van mensen die graag in hun ‘focus’ willen komen (en vooral verslaafd zijn aan externe impulsen, zoals de telefoon). De Focus Week zorgde er bij mij voor dat ik al mijn andere to do’s opzij schoof en opeens binnen een week de helft van mijn boek bij elkaar had verzameld. Samen met gelijkgestemden zat ik volledig in the zone. Ik kende niemand en werkte vanuit het buitenland, en toch zorgde het collectief voor het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. We werkten allemaal toe naar iets wat we eigenlijk al jaren wilden en sloten de rest echt even uit. En eerlijk is eerlijk: ik stond een beetje versteld van mezelf. Jarenlang ‘had ik het maar niet’. Kreeg ik het niet voor elkaar überhaupt dat verdomde boek eens te gaan verzinnen, ook al ben ik inmiddels 2000 artikelen en 100 video’s aan content verder. En opeens, binnen een week, stond daar een boek waar ik heilig in geloof dat ‘ie er móet zijn.

De Focus Week zorgde er bij mij voor dat ik me vervolgens aan heb gemeld bij Roanne’s One Year of Focus programma. Dit is een programma dat je online kunt volgen en waarbij je wekelijk lessen krijgt om op een andere manier te leren werken. Roanne’s manier van ‘productiviteit’ staat namelijk haaks op hoe we tegenwoordig geloven productief te moeten zijn en dat is precies wat me zo aanspreekt. Roanne gelooft niet in to do lijsten; dan verdwalen we immers in 100 willekeurige dingen die we eigenlijk altijd nog moeten en kunnen doen. Voordat je het weet, is er weer een jaar voorbij met diverse willekeurige to do’s, maar heb je nog steeds niet dat ene ding gedaan dat je eigenlijk áltijd al wilde doen.

Dat is precies waar haar lessen en programma zo goed voor zijn. Ze leert je te leven én te werken vanuit je intuïtie. Dat wat je al jaren wilt en moet doen, maar toch op een of andere manier juist niet doet. Of het nu (ook) een boek schrijven is of dat je je eigen onderneming wilt oprichten. Het gaat erom dat zaadje aan te wakkeren en in díe focus te leren werken. Dat zaadje dat al jaren roept: “dit moet je doen, dit past bij jou, je weet dat jij dit de wereld in moet brengen.” In plaats van de overload aan e-mails, wordt dit zaadje je prioriteit en ga je leren te werken aan de hand van je technieken die het beste bij jou passen. In plaats van op te staan en eerst je mails af te werken, werk je zodoende op basis van wat je eigenlijk wilt doen. En geloof mij: dat verandert je manier van werken, maar ook je hele manier van zijn. It’s heavenly.

Heb je interesse in het One Year of Focus programma? Roanne heeft nog een paar plekjes vrijgemaakt, zodat jij ook nu nog een jaar van focus kunt gaan ervaren. En geloof mij wanneer ik zeg: het werkt. Ik heb in deze eerste twee maanden meer voor elkaar gekregen dan de afgelopen jaren bij elkaar. Wil je eerst even oefenen? Ze organiseert as we speak, van de week van 9 tot en met 13 maart 2020, een Focus Detox Week waar je vrijblijvend aan mee kunt doen. Daar kun je je voor aanmelden via dit formulier.

Mocht je je nog willen aanmelden voor het jaarprogramma, dan volg je alsnog het programma voor 12 maanden, alleen start je dan nu (of over een paar weken, net wanneer het jou uitkomt.) Sluit je gezellig aan bij ons collectief, en dan zie ik je bij ons eerstvolgende Focus Hour (want ja, we werken af en toe ook gezellig – op afstand – “samen”, in stilte, aan onze eigen projecten).

Meer weten? Schroom dan niet Roanne een berichtje te sturen. Je vindt meer info op roannevanvoorst.com of haar Insta.

https://www.youtube.com/watch?v=b6uZpEbfCWQ&t=1s

En over mijn boek? Die kun je in de tussentijd vast reserveren op Bol.com. Ook houd ik je natuurlijk van op de hoogte via www.modernehippies.nl en mijn persoonlijke kanalen www.youtube.com/professionalwildchild en www.instagram.com/professionalwildchild.

Je kunt mij ook persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagram en YouTube.