Hoe is het om kleding te lenen?

Sinds een jaar ben ik lid van LENA the fashion library in Amsterdam. Op het eerste gezicht ziet LENA eruit als elke andere kledingwinkel. Er hangen prachtige stukken in de etalage en in de rekken, en zoals bij de meeste mooie winkels waar ik binnenstap, word ik meteen een beetje hebberig als ik alle kleding zie hangen. Maar zoals de naam al verraadt is LENA niet zomaar een gewone kledingwinkel. Het is een kledingbibliotheek waar je kleding kunt lenen. Je kunt al lid worden van LENA vanaf 19,95- per maand en daarmee kun je voor 100 punten kleding uitzoeken uit de winkel en deze zo vaak wisselen als je wil.

Mooie kleding dragen, maar niet ten koste van mens en milieu. Kunnen kiezen uit stijl en snit, maar nee zeggen tegen uitpuilende kledingkasten en fast fashion. Genieten van het gevoel van nieuw, maar niet perse zoveel hoeven bezitten.” – LENA

LENA past helemaal binnen de groeiende trend van de deeleconomie (ook wel sharing economy of collaborative consumption genoemd); iets dat we al langer kennen van platforms als AirBnB, Car2go en Peerby. Het principe is simpel: spullen delen, lenen, huren en ruilen om zo beter (of meer) gebruik te maken van de dingen die er zijn (en daar dan ook wat geld mee te verdienen). Het gaat allemaal om gebruik boven eigenaarschap (access over ownership). Waarom zou ik alles moeten kopen, wanneer ik het ook voor een kleine ‘fee’ kan gebruiken alleen wanneer ik het echt nodig heb? Of, waarom zou ik geen geld kunnen verdienen aan het uitlenen van spullen die ik zelf toch niet altijd gebruik/nodig heb? Deze beweging heeft me doen realiseren hoeveel dingen ik eigenlijk heb die ik nauwelijks gebruik.

Ik realiseerde me dat dit eigenlijk ook geldt voor mijn kledingkast. Er zijn een aantal items die ik draag totdat ze kapot gaan, maar ik heb ook genoeg kledingstukken die ik maar een enkele keer draag. Dan zijn er ook nog de stukken die in het begin ZO LEUK leken maar waar ik nu wel weer op uitgekeken ben en eigenlijk bijna nooit meer UIT DE KAST mogen komen. En ik ben zeker niet de enige voor wie dit geldt…

Wist je dat:

  • Je ongeveer 22 items in je kast hebt hangen die je nooit meer draagt.
  • Je eigenlijk maar 20% van de items in je kledingkast regelmatig draagt.
  • Het maken van al die nieuwe kleren enorme schade aan de planeet toebrengt en het verlengen van de levensduur van kleding met 9 maanden de C02, water en afval footprint met wel 20-30% reduceert.

LENA biedt een alternatief voor al deze garderobe problematiek en geeft toegang tot een bijna oneindige kledingkast vol met mooie, duurzame (soms ook dure) merken zoals Filippa K, Studio Jux, Mud Jeans en Kuyichi, maar ook unieke vintage stukken. Als je even niks hebt voor een bijzondere gelegenheid, heeft LENA altijd wel iets moois. Als iets je zo bevalt dat je echt niet meer zonder kan, kun je het ook kopen (try before you buy). Wanneer een item juist niet bevalt, kun je het zonder schuldgevoel weer inruilen voor iets nieuws (nooit meer een miskoop). En juist dat laatste is zo mooi! Het idee dat ik niet ‘vastzit’ aan een aankoop geeft me de ruimte om eindeloos te experimenteren. Ik leen vaak items die ik niet snel zou kopen, maar die ik eigenlijk wel heel tof vind. Ik word creatiever in het creëren van outfits en kan veel meer kanten van mezelf laten zien. Het mooie is dat ik bijna altijd complimentjes krijg als ik iets van LENA aanheb. Wat mij betreft is kleding lenen dus een echte aanrader. Buy less, live more. Hallelujah!

Lena 5

Kleding lenen LENA 2

Lena 4

Maar…Het is duidelijk (nog) niet voor iedereen. Wanneer ik vertel over LENA vragen veel mensen: is het dan niet raar om kleding aan te hebben die veel andere mensen ook aan hebben gehad? Nou: eigenlijk niet. Daar denk ik ook helemaal nooit aan. De kleding is in goede staat en schoon, waarom zou ik me daar druk om maken? Maar ik kan me voorstellen dat het voor velen toch zeker wel even wennen is aan dat idee.

LENA is overigens ook niet voor elk merk geschikt. Elk kledingstuk wordt veel intensiever gebruikt en de meeste fast fashion merken produceren kleding van te lage kwaliteit om de kledingbibliotheek te ‘overleven’. Veel van de kleding wordt niet alleen onder slechte mensonterende omstandigheden gemaakt, maar de lage prijs die wij betalen gaat ook ten koste van de kwaliteit van de materialen en het product.

Deze Fashion Revolution Week biedt een goed moment om stil te staan waar je als consument bewust voor kiest. Wanneer je klaar bent met kopen, kun je altijd nog lenen! 😉

Dit artikel is geschreven door contributor Hélène, oprichter van Stating the Obvious – consultancy in sustainable fashion & textile & voorvechter van Circular Fashion. Volg Hélène ook op Instagram en Twitter.

Lees ook:

Fotografie © Suzanne Smulders & Bo van Veen

3 reacties

Sabine -

Super dat dat kan. Hier in Colombia is het heel normaal om jurken te huren voor één gelegenheid. Zo huur ik dus ook mijn galajurk voor deze zomer. Goedkoper dan kopen en zo zonde als je m toch maar één keer gebruikt.

Willemijn -

Kijk, hierom vind ik het dus zo jammer dat ik niet in een grote stad woon. Want wat een gaaf concept! Als het bij mij in de buurt zat, zou ik sowieso lid zijn.

Charelle -

Ik wil ook zeker een keertje bij LENA gaan kijken! Was gisteren toevallig nog op de website en het concept spreekt me echt enorm aan. Dus gauw een keertje langs!

Reageer ook