DAGBOEK

Hoe nu verder?

Ik ben jullie een artikel verschuldigd, vind ik. Internet is daar goed in: het kan je een schuldgevoel aanpraten en laten denken dat je iets moet laten horen van jezelf. Waarschijnlijk ben jij je echter van geen kwaad bewust. Toch dénk ik te voelen dat ik dit maar eens moet gaan doen. Want er is een handjevol mensen die Moderne Hippies trouw volgt, en daarom vind ik het tijd voor een persoonlijk woordje. Deze is dus voor jou.

Zoals ik een halfjaar geleden (holy shit, een half jaar geleden?) in dit artikel aangaf dat het ‘even stiller’ was op Moderne Hippies, door de groei op m’n persoonlijke YouTube-kanaal – was ik een halfjaar zoekende. (Nog ontzéttend bedankt voor de liefde en steun die ik vanuit dit artikel heb gekregen van jullie!) Maar een halfjaar is lang in internet-land. Waar mensen in ‘normalebaan’-land stiekem een jaar lang solliciteren naar andere banen, is bij mij voor een groot deel alles zichtbaar. Je hebt het gevoel dat je constant in de gaten gehouden wordt en je gelijk merkt als een website niet draait zoals dat het ooit deed. En dat je daarmee sommige mensen flink teleurstelt… Moderne Hippies heeft een periode gehad van 2 artikelen per dag (!) en heeft vervolgens lange tijd gedraaid op 1 artikel per dag. Exclusief de weekenden, of course, want dan moest er gelééfd worden. Voor mensen buiten de internet/bloggers-wereld is het soms moeilijk voor te stellen hoeveel werk het kost om een website te onderhouden, artikelen te schrijven, artikelen van anderen te editen, foto’s te editen, foto’s van ánderen te editen, alles in te plannen, alles op social media te delen en o ja, vervolgens nog even aan de administratie, marketing, sales, webdevelopment, relatiebeheer, vormgeving en langetermijnplannen te werken.

Ik ben een periode doorgegaan van absolute twijfel. Voor Moderne Hippies borrelde ik met de vaste lezers, waardoor ik eigenlijk nóg meer aan het twijfelen werd gezet. Sommige mensen vonden meerdere schrijvers op de community opzet wel leuk, maar volgden de website toch eigenlijk echt voor… mij.

In tegenstelling tot wat ik afgelopen 5 jaar mezelf heb aangepraat (avonden, weekenden, vakanties door blijven werken, om tóch maar te posten en te denken dat dat de beste zet was), wílde ik niet meer posten om het posten. Ik gaf mezelf vrij. Vrijheid in de avonden om te keuvelen met m’n vriend op de bank, vrijheid op vakantie om echt eens mentale rust te krijgen. Ik wist dat ik het nodig had.

Ik dacht terug aan de roots van Moderne Hippies. Waarom ben ik oorspronkelijk begonnen? En waarmee? De die-hard weet het wellicht nog wel: om on-, maar juist ook offline, een community te creëren van de moderne, avontuurlijke vrouw die bewust in het leven staat. Ik houd van online, maar geloof nog erg in de kracht van offline. Het is community based – altijd geweest, en dat vind ik een mooi iets. In eerste instantie ging het juist niet om mij. Sterker nog, de switch om meer persoonlijke dingen te delen was een enorme stap voor mij. In artikelen vind ik het nog steeds lastig m’n werkelijke zelf over te brengen. Op YouTube leek het hier gelijk al meer een match te zijn. M’n spirituele kant kan ik overbrengen, maar toch, of ook júist m’n menselijke, nuchtere kant. En dat maakt het herkenbaar. En toegankelijk.

YouTube slaat aan. Gaat lekker. Spreekt een nieuwe, internationale doelgroep aan. En vind ik een heerlijk nieuw project.

Maar wat doe je in de tussentijd met een website die je al 5 jaar hebt opgebouwd? Die Nederlandstalig is en eigenlijk weer een heel andere doelgroep betreft?

Het tijdperk van ‘ik zou m’n blog nóóit verkopen/opzeggen/veranderen’ is godzijdank in het afgelopen jaar ook flink veranderd. Er wordt ingezien dat het leven onderhevig is aan verandering, waar de één wél stopt met haar blog en volledig gaat voor YouTube en de ander een nieuw gezicht kiest en voor een carrièreswitch gaat. En dan is er ook toch af en toe speculatie over blog-verkopen aan uitgeverijen… Jawel, de blogwereld wordt zakelijk en volwassen. En dat is begrijpelijk en hartstikke gezond.

In de tussentijd kwam er voor mij ook een kans voorbij. Zijn dat soort dingen toeval? Wellicht. Maar in the midst van m’n enorme twijfel over ‘hoe nu verder?’, was dit er eentje die ik sowieso niet zag aankomen.

Ik werd benaderd door een event organisator die de evenementen van Moderne Hippies miste. Ze vond het nog altijd zonde dat ik ermee was gestopt. Don’t get me wrong: beste keus ever voor mijzelf, want ík werd er niet gelukkig van. Maar zíj juist wel. Zij gaat héérlijk op alles wat ik niet leuk vond (80 miljoen mailtjes beantwoorden). En ik ga juist héérlijk op de dingen die zij niet leuk vindt (marketing, online, PR). 1 + 1 = 2, right? Juist. Ze wilde de evenementen gaan organiseren. Mét mij, maar toch ook zónder mij.

Door m’n nieuwe persoonlijke project genaamd YouTube (of ja: Professional Wild Child) kon ik voor de eerste keer in vijf jaar écht afstand nemen en naar Moderne Hippies kijken als merk. Waar ik dat als freelancer altijd super leuk vond en appeltje-eitje marketingstrategieën had klaarstaan, is dat voor je eigen kindje namelijk echt niet zo makkelijk. Zeker niet, als je ermee bent begonnen als hobby, nooit een werkelijk verdienmodel van hebt gemaakt, opeens (deels) van kan leven en er al vijf jaar helemaal ‘in’ zit. Het was een verademing om afgelopen periode afstand van te kunnen nemen.

Betekende dat minder artikelen? Ja. Maar ook dát vond ik niet zo erg. De artikelen die ik schreef, misschien was het één per week, was ik blij mee. Het zijn leuke tips of verslagen van dingen die ik écht graag wilde delen. Hoe leuk ik het ook zou vinden als er een complete Moderne Hippies redactie klaar zou staan en ik me nu volledig zou kunnen richten op m’n YouTube-carrière, ben ik nou eenmaal geen Anna Nooshin. Ik moet het doen met wat ik zelf heb gecreëerd en daarbij vooral stoppen met kijken naar hoe m’n concullega’s het allemaal doen. Zij hebben weer een heel andere website en weer een heel andere doelgroep en weer een heeeeel ander verhaal. Maar… Waar staat Moderne Hippies? Waar staat Professional Wild Child? Waar sta ik? En wat wíl ik?

Na vijf jaar vind ik het doodzonde om Moderne Hippies de prullenbak in te gooien, enkel omdat er iets nieuws voorbij is gekomen wat nu ook veel mogelijkheden biedt en ikzelf veranderd ben. En ondanks de hoeveelheid aan keuzes die je hebt als je een moeilijke beslissing moet maken, is het gewoon maar tijd om iets te gaan doen. Want ook daar ben ik altijd van overtuigd geweest en krijg ik ook veel vragen over: Hoe ben je begonnen voor jezelf te werken? Hoe maak je keuzes als je niet weet hoe je verder moet? Hoe begin je een bedrijf? Door het gewoon te doen. Door gewoon maar weer te beginnen. Onderweg fouten te maken. En van daaruit te verbeteren en te groeien.

Dus. Lieve mensen! Moderne Hippies komt terug – OFFLINE! En hoe! Ditmaal écht in teamverband, want ik ben verre dan alleen in de organisatie hiervan. We maken het geheel werkelijk een stukje professioneler. Want als ik dat niet doe, overleeft Moderne Hippies het niet. En dat vind ik dan weer doodzonde voor het merk wat ik de afgelopen jaren heb neergezet – lós van mij.

Dat gaat gepaard met een paar andere veranderingen. Ik blijf natuurlijk doorgaan met YouTube – juist helemaal mét mij 😉 – maar die video’s zal ik niet meer zo actief posten op Moderne Hippies. Ik vind namelijk echt dat het inmiddels twee verschillende ‘merken’ zijn geworden, en ook dát vind ik een mooi iets. Als ik het in een verslag de moeite waard vind, verwijs ik misschien soms naar de vlog die over hetzelfde onderwerp gaat. Maar geen losse artikelen met enkel een video meer! Als je echt niets wilt missen, dan moet je je vanaf nu dus gewoon gaan abonneren op m’n kanaal en als je dan ook nog eens het alarmbelletje aanvinkt (naast het woord ‘abonneren’), krijg je een notificatie zodra er een video online staat!

Online op Moderne Hippies blijven we even zo doorgaan zoals we het de afgelopen maanden hebben gedaan, maar ga ik wel op zoek naar hulp. Zodra ik een complete redactie kan betalen, merken jullie dat natuurlijk vanzelf.

Wil je op de hoogte worden gehouden over Moderne Hippies?
Schrijf je dan in voor deze nieuwsbrief!

Ben je nooit bij de events van Moderne Hippies geweest? Dan hier een video uit 2013, to get you in the mood!

Ik hoop op jullie begrip en kan al jullie hulp, feedback of ideeën gebruiken. Laat dan vooral een reactie achter in de comments.
Dank voor al jullie liefde & support!

Veel liefs

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.