KUNST & CULTUUR

Innerlijke rust en kracht // 5 x yoga tips voor beginners

Het is officieel; ik ben fan. Van yoga. Voorheen deed ik zo nu en dan al yoga en hoewel ik toen ook altijd enthousiast was, bleef het een beetje oppervlakkig. Sinds een paar maanden ben ik veel frequenter yoga gaan doen en sinds een maand doe ik het zelfs elke dag. En ik kan je vertellen, het is héérlijk! Ik voel me stabieler, rustiger en bovenal gewoon heel erg zen. Ik kan iedereen dan ook aanraden om eens te experimenteren op het gebied van yoga.

Zie jij jezelf als een nuchter, down-to-earth persoon en denk je dat yoga niets voor jou is? Dan heb je het mis. Ik ben namelijk ook dat meisje die nooit iets moest hebben van allerlei zweverig gedoe en yoga zag als iets wat alleen superlenige goeroes deden. En toch neem ik nu iedere dag minimaal een kwartier de tijd om enkele oefeningen te doen, gevolgd door meditatie. En ik daag jou uit om hetzelfde te doen. Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Met deze 5 tips voor beginners help ik je een beetje op weg en zul jij ongetwijfeld direct resultaten boeken.Yoga 2

 

Tip 1: Neem de tijd

Nog niet zoveel ervaring met yoga? Doe dan vooral rustig aan. Lees eens wat artikelen of een boek over yoga en oriënteer je eens. Zoek een yogaschool bij jou in de buurt of pak eens een lesje mee in de sportschool. Verwacht niet teveel van jezelf en begin met wat simpele oefeningen, zoals padmasana (lotushouding) en virabhadrasana (warrior pose). Luister goed naar je lichaam en houd in je hoofd dat yoga niet alleen gaat om inspanning, maar juist ook om ontspanning. Je mag best voelen dat je lichaam zich aan het inspannen is, maar het is nooit de bedoeling dat een houding pijn doet.

Tip 2: Weet waarvoor je het doet

Ik ben in het verleden een aantal keren begonnen met yoga en heb het toen nooit volgehouden. De voornaamste reden daarvoor was dat ik het niet kon uitstaan dat ik de oefeningen minder goed deed dan anderen. Ik deed een paar yogalesjes in de sportschool mee en wilde net als mijn buurvrouw ook mijn benen in mijn nek kunnen leggen en een kwartier op mijn hoofd kunnen staan. Volkomen onmogelijk natuurlijk en daarnaast had die instelling weinig met yoga te maken. Bedenk waarom je yoga doet en wat je ermee wilt bereiken. Het is goed om doelen te stellen, zoals het kunnen van een handstand, maar het foutloos uitvoeren van yogaposes is niet hét doel van yoga. Ik ben actief yoga gaan doen omdat ik meer rust en lucht aan mijn hoofd wilde en me meer bewust wilde worden van mijn lichaam en geest. Doordat ik dat dit keer vanaf het begin goed in mijn hoofd heb gehouden heb ik vanaf de eerste keer dat ik op mijn mat stapte verschil gemerkt. Ik was per direct meer ontspannen en voelde me meteen rustiger en geaarder.

Yoga 4

Tip 3: Liever elke dag een kwartiertje, dan eens in de week een uur

Ik heb zelf gemerkt dat ik het snelste resultaten boek als ik elke dag yoga doe. De ene dag doe ik het wat langer dan de andere dag, maar ik doe het in ieder geval wel élke dag. Dit klinkt misschien heftig, maar in praktijk komt het erop neer dat ik gemiddeld 20 minuutjes per dag yoga doe en nog eens 10 minuten besteed aan meditatie. En een half uurtje per dag vrij maken lijkt me voor iedereen wel haalbaar, toch?

Tip 4: Creëer een fijne omgeving voor jezelf 

Ik ben zelf iemand die nogal druk is in mijn hoofd. Mijn gedachten staan eigenlijk nooit stil. Muziek helpt voor mij ontzettend om rust te krijgen in mijn hoofd. Zet een ontspannen muziekje op (liefst zonder zang), steek een paar (geur)kaarsen of wierook aan, dim de lichten en creëer als het ware je eigen zen-plekje. Yoga gaat ook om bewustwording van al je zintuigen en door mijn zintuigen op bovenstaande manier aan het werk te zetten, ben ik altijd meteen al in de ontspan-modus.

Tip 5: Evalueer je yoga-sessies

Ik vind het fijn om zo nu en dan een yoga-sessie te filmen en die terug te kijken, zodat ik kan zien waar ik nog verbeterpunten heb. Het kan ook helpen om eens aan iemand te vragen je houdingen te bekijken en eventueel te corrigeren. Dit is natuurlijk het makkelijkst als je een yogales neemt, maar als je al een tijdje bezig bent kun je bijvoorbeeld aan een mede-yogini vragen dit te doen.

Als je bovenstaande tips in acht neemt, geef ik je grote kans dat yoga een positieve invloed op je leven zal hebben. Luister naar je lichaam en je geest, go slow but steady en geniet!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze dan gerust achter. Ik ben zelf ook nog maar een beginner, maar ik heb zelf heel veel profijt van tips en verhalen van andere beginnende yogini’s.

Liefs, Yonna 

Yoga 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.