INSPIRATIE

Inspiratie: NomadiQ // Alternatief voor wegwerp BBQ-bakjes

De hele oorsprong van Moderne Hippies is dat ik altijd vrienden en kennissen om me heen heb gehad die innovatieve ideeën hebben die de wereld een beetje beter en mooier willen maken, die ik hier bij elkaar wilde brengen. En jawel, vorige week kreeg ik een uitnodiging voor een BBQ; mijn buurjongen bleek weer een of ander tof innovatief idealistisch idee te hebben uitgewerkt. Hij gaat, samen met een paar vrienden, niet zomaar een BBQ op de markt brengen: hij brengt de NomadiQ op de markt.

NomadiQ 4

Een praktisch concept met een idealistisch idee waar ik je vandaag een en ander over wil vertellen:

NomadiQ is namelijk een draagbare barbecue die dient als goed alternatief voor de vele wegwerp BBQ-bakjes. Het enige probleem? Hij bestaat nog niet. Of ja, hij bestaat wel; het prototype heb ik zelf immers mogen ervaren. Maar het product wordt pas in grote schaal gemaakt als er genoeg animo voor is, en daarom hebben ze zich aangemeld bij Kickstarter. Een idee waar velen in zouden willen investeren, en wel vanwege het volgende:

In alle gevallen geldt: bij barbecuen komen broeikasgassen vrij, die slecht zijn voor het milieu. Ten opzicht van houtskool is gas wel een een schonere brandstof, omdat er minder CO2 vrijkomt bij verbranding. Elektrisch barbecuen spant de groene kroon, maar dat is in een park meestal niet haalbaar. Bij de verbranding van houtskool komt fijnstof vrij, wat ook schadelijk is voor de gezondheid. Gasbarbecues branden schoner volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: er komt geen rook vrij en het levert nauwelijks luchtvervuiling op. Ook zijn aanmaakblokjes niet nodig. Dit laatste kan schelen voor het milieu, omdat er naast de vrij onschadelijke bruine blokjes ook vaak de witte van petroleum worden gebruikt. Bij de NomadiQ zijn de gasvlammen afgedekt, waardoor er geen giftige stoffen vrijkomen. Dit gebeurt wel bij veel andere typen barbecues als vlees en vetten op de vlammen vallen.

NomadiQ 7

NomadiQ 6

De naam spreekt ook voor zich: de NomadiQ kun je overal super praktisch mee naartoe nemen. Hij weegt ruim 5,5 kilo en heeft een handige band voor over je schouder. Als je ‘m uitklapt, bevat hij twee afzonderlijk te bedienen grillplaten, waardoor de relatief kleine barbecue ook op halve kracht kan werken. Dat voorkomt dat er onnodig veel brandstof wordt gebruikt.

NomadiQ 1

NomadiQ 5

Vergeet alleen niet de wegwerpflesjes (die je nodig hebt voor de gasaansluiting) netjes mee te nemen zodra je klaar bent met barbecuen en gooi ‘m vervolgens netjes weg. Dan zijn we pas écht goed bezig.

Zie jij wel wat in dit idee? Check de website en koop via Kickstarter je eerste exemplaar. Niet getreurd: als het plan niet doorgaat, krijg je gewoon je geld terug.

NomadiQ 3

Wat vind jij van de NomadiQ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.