INSPIRATIE

Inspiratie: sjamanisme // Pixie Lighthorse

Pixie LighthorseBron foto: Facebook

Ondanks dat mensen nog weleens het tegenovergestelde denken (het nadeel wat vaak hebt als je aan het beeld van een Moderne Hippie beantwoord): ik houd helemaal niet van zweverigheid. There. Mijn moeder was vroeger helemaal into Louise Hay en dus hingen op elk toilet in huis affirmaties. Gek werd je ervan. Sinds die tijd ben ik tevens allergisch voor dolfijnengeluiden, rebirthing-verhalen en ja, zoals jullie inmiddels weten, ook voor overmatig positivisme.

Desondanks kan ik me, ook zoals jullie weten, vaak helemaal niet vinden in ‘de maatschappij’ en daarom vind ik het wel prettig om mijn gedachten te kunnen delen met gelijkgestemden. Twee jaar geleden kwam ik, via-via en door een interesse in sjamanisme, op de site van Pixie Lighthorse (laat haar naam je niet tegenhouden, Pixie is namelijk echt een Native American, dus dan mag het ;)). Pixie geeft workshops, e-courses en Visual Quests, allemaal in het thema van sjamanisme, onder de naam SouLodge.
Ik schreef me twee jaar geleden, toen ik terugkwam uit Engeland, in voor een SouLodge-cursus, omdat ik me nog meer met de natuur wilde verbinden, en pasgeleden weer. Het fijne van sjamanisme vind ik dat het weliswaar voor sommigen zweverig klinkt, maar dat het eigenlijk heel veel roots heeft in het minst zweverige wat er is: de natuur. En, echt: die cursussen hebben om verschillende redenen mijn leven gered. Seriously.

Pixie coverBron foto: Facebook

Hoe werkt het? In het sjamanisme is er een begrip dat ‘medicine wheel’ heet. In feite beslaat dat wiel het hele jaar, en elke maand staat in het teken van een bepaald (totem)dier. Dat dier staat symbool voor aspecten waar je die maand aan gaat werken. Een voorbeeld: afgelopen maand heb ik met Pixie en de andere vrouwen die zich hadden ingeschreven, gewerkt met Konijn. Konijnen zijn prooidieren, die voortdurend bedreigd worden door hun natuurlijke vijanden. Tegelijkertijd hebben konijnen een uitstekende overlevingsstrategie: ze planten zich in rap tempo voort. Het thema van de SouLodge van deze maand was dan ook: je angsten overwinnen en tot bloei durven komen, speciaal op het gebied van creativiteit en je eigen bedrijf opzetten. Voor mij heel erg actueel, want ik ben net een paar maanden bezig met mijn eigen bedrijf als freelance schrijver, en daarbij loop ik voortdurend tegen mijn eigen angsten en onzekerheden aan.

Wat doe je nou praktisch tijdens zo’n maand? Nou, elke week krijg je een mail van Pixie met daarin het specifieke thema waar je die week aan gaat werken. De eerste week doken we bijvoorbeeld in onze angsten – wat is je grootste angst? Is die gebaseerd op de werkelijkheid? Hoe kan je je gedachten daarover veranderen? Je krijgt toegang tot een speciale Facebookgroep, waarin je je gedachten en gevoelens kan delen met andere vrouwen. En wat is dat heerlijk! Zoveel herkenning in ieders verhaal, dat ik me direct minder eenzaam en onzeker voelde. Daarnaast krijg je elke week ook audio-lezingen van Pixie en een speciale, interactieve sessie via Spreecast, waarin je haar vragen kan stellen en nog dieper op het thema kan ingaan. Als laatste krijg je elke week drumsessies, waarmee je een sjamanistische reis kan maken (eigenlijk een heel diepe meditatie of trance, waarin je letterlijk afdaalt in je binnenste en daar nieuwe inzichten krijgt. Een beetje zoals wanneer je aan het trippen bent, alleen dan zonder psychedelica ;)).

Pixie 2Bron foto: Stacy de la Rosa

Ik heb persoonlijk heel veel gehad aan SouLodge. Niet alleen vanwege de nieuwe inzichten (al heb ik die wel degelijk gekregen!); voor mij is het het belangrijkst geweest dat ik me onderdeel voelde van een tribe. Ook al ken ik de meeste vrouwen in SouLodge niet in real life en zitten we zelfs niet op hetzelfde continent, toch hebben deze vrouwen me door een aantal zwarte perioden in mijn leven bijgestaan, en dat is voor mij heel belangrijk geweest. Een life saver, zelfs.

Naast SouLodge geeft Pixie ook andere cursussen, zoals Visal Quest, waarin je leert om je sjamanistische reizen te schilderen (niks voor mij, want ik bak echt niets van schilderen, ondanks het feit dat ik op een Vrije School heb gezeten). En sinds kort geeft Pixie ook sjamanistische retreats op haar fantastische SouLodge ranch in Oregon – als ik ooit nog geld heb, staat daarheen gaan bovenaan mijn bucketlist!

Meer weten of je inschrijven? Ga snel naar Pixie’s site of Facebook!

Q: Ga je ook een keer meedoen met de SouLodge of Visal Quest?

Liefs, Liselore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.