NON NEW-AGEY SPIRITUALITEIT

Instantly zen? Dat word je zó

Stiekem zijn we allemaal ‘druk, druk, druk’ en doen we heel hard ons best te midden van de chaos te zorgen dat we ‘zen’ zijn: in balans. Maar hoe word je dat nou écht?

Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. – Wikipedia

1. Pas als je ontdekt waardoor die chaos in je hoofd wordt gecreëerd (men neme een smartphone en kijkt er 80.000 keer op) kun je bewust je gedrag leren veranderen, waardoor je een stuk rustiger je dag doorgaat. Leg je smartphone vaker opzij, zet je notificaties uit, kijk geen uren naar Netflix. Pas op: opeens heb je zeeën van tijd!

2. Ondermijn je hobby níet! Iedereen heeft wel íets waar hij zich compleet in kan verliezen. Bij de één is het surfen, bij de ander is het dansen (myself included). Te midden van de drukte is het zó belangrijk tijd te maken voor dat waar je echt even de wereld door kan vergeten.

3. Slaap is highly underestimated, dus zorg (vooral als je gestrest bent) dat je voldoende slaap krijgt. Als mensen zeggen dat ze gemiddeld 6 uur slaap per nacht krijgen, vind ik dat in ieder geval bijzonder knap. Hoe zijn je hersenen dan weer compleet opgeladen voor een nieuwe dag? Mijn meest productieve, creatieve dagen komen voort uit een lange nacht slapen van (minimaal) 8 uur.

4. Geef je grenzen aan: zowel bij werk als in je privéleven.
Vorig jaar maakte ik werkweken van 80 uur, waardoor ik compleet uit balans was en met een halve burn-out met oud & nieuw op de bank lag. Totaal tegenstrijdig met dat waar ik voor sta; en dus was het tijd voor verandering. Ik gaf aan dat ik in 2016 minder uren kon freelancen, zodat ik evenwichtiger tijd kon geven aan zowél m’n freelanceklus, als mijn eigen website en nieuwe projecten. Sinds ik dat besluit heb gemaakt, zijn m’n werkweken vele malen meer ‘zen’ geworden.
Daarnaast kunnen vrienden en familie de druk extra opvoeren, door constant gezellige etentjes en feestjes te plannen. Jullie weten vanuit mijn ervaring dat ik minimaal één weekend in de maand vrij wil houden (lees ook: The Dory Way), zodat ik de tijd en rust krijg om te bepalen wat ik op dat moment wil doen. Het is OK om ‘nee’ te zeggen, ook tegen vrienden. Je relatie met jezelf is net zo belangrijk (al niet belangrijker) dan die met anderen.

5. Leer mediteren en doe het ’s ochtends of ’s avonds minimaal 5 minuten. Vijf minuten is niets, maar voor veel mensen vaak toch nog te veel. Voor de rust in je hoofd kan het hét verschil maken. Ik ben een paar jaar geleden uit het niets begonnen en heb echt moeten leren waar mediteren om gaat. Voor mij is het inmiddels geworden dat ik leer luisteren naar m’n ademhaling, waardoor ik vanzelf veel rustiger ga ademen en minder ademhalingen nodig heb. Vervolgens komen er 1000-gedachten-in-1 voorbij, die ik vanzelf orden en vervolgens loslaat. Soms, als ik ’s ochtends mediteer, zorgt het voor een duidelijk to do-lijstje dat ik na één minuut nog even opschrijf. Vervolgens kan ik écht mediteren door alle gedachten los te laten. Productieve doch kalme werkdag guaranteed!
Als ik voor het slapen ga kort mediteer, val ik extra rustig in slaap. En in het weekend maak ik er vaak echt de tijd voor, door meestal 25-30 minuten te mediteren. Na verloop van tijd werkt het verslavend, omdat je weet hoe fijn je je erdoor gaat voelen. Je geeft jezelf eigenlijk een mentale massage!

Instantly zen worden bestaat dus niet. Mediteren moet je leren. Nee zeggen moet je leren. Tijd maken voor je hobby in plaats van Netflix of je smartphone moet je leren. Dit kost inzicht en tijd. Een super handige tijdszone die je kan onthouden: probeer iets voor twee weken uit. Als je na twee weken verschil merkt, zal je bewustzijn en intrinsieke motivatie ook dusdanig toenemen, dat je er vanzelf meer mee wilt doen.

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Wat is jouw manier om zen te worden?