INSPIRATIE

Interview: Lonneke Engel // Organice your life (part 2)

Heb je het eerste deel van mijn interview met Lonneke nog niet gezien? Lees het dan hier!

Want ja, er was zoveel te bepraten dat het jammer zou zijn om de onderwerpen die Lonneke bezighouden, niet de ruimte te geven die ze verdienen. Vandaar vandaag het tweede deel van ons interview, waarin we het o.a. hebben over Lonnekes burn-out en hoe ze daarbovenop is gekomen, het verhaal van haar hond Vito (inmiddels ook Instagram superster) en haar toekomstplannen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Lonneke-Engel-Vito-1-copyright-DV

Bron foto

In 2012 kondigde Lonneke aan dat ze definitief stopte met modellenwerk en het jaar erna leed ze aan een burn-out. Waren die twee dingen gerelateerd? “Ik leg het altijd zo uit: Als je een echte zware burn-out hebt, dan kan je slapen wat je wilt, maar als je wakker bent, ben je nog veel vermoeider dan voor je ging slapen. Je zenuwstelsel is ook overgevoelig voor licht, geluid en aanraking. Ik moest noodgedwongen stoppen met modellenwerk, omdat ik het fysiek gewoon niet meer kon. Ik kon zelfs maandenlang het huis niet uit, doordat ik paniekaanvallen en straatvrees ontwikkelde. Ik had een permanent bed op de bank en was maar paar uur per dag wakker; ik kon niet meer helder nadenken en vergat te eten. Ik heb veel te danken aan mijn man Dirk, die me in die tijd als een ware buddy op sleeptouw heeft genomen. Het lukte pas weer om buiten te komen toen we onze hond Vito uit het asiel adopteerden, al wandelde ik het meeste ’s avonds, als het rustig en donker was. De wandelingen zorgden dat ik frisse lucht kreeg en een ritme in mijn leven. Als je zo ver heen bent als ik was, duurt een burn-out echt jaren voor je weer een beetje kan functioneren.

Lonneke Engel 2-1

Bron foto

Maar… door een burn-out ga je het leven meer waarderen. Je gaat kiezen voor wat je echt wilt en je wil niet meer bezig zijn met bullshit. Ik heb nu gekozen voor het leven dat ík het leukste en fijnste vind en dat het beste bij mij past. Daarom ben ik blij dat ik dit nu al heb meegemaakt: omdat ik nu nog mijn leven kon aanpassen. Ik kan niet meer 120% geven, zoals ik altijd deed, dus daar moet ik rekening mee houden met mijn dagindeling. Als ik over mijn grenzen ga, heb ik er meteen weer een week last van, dus dat wil ik voorkomen. Ik heb dus eigenlijk zelf mijn leven compleet moeten “organicen”.”

Een van de belangrijkste factoren die maakte dat het Lonneke weer beter ging, is, zoals gezegd, haar hond Vito. Een heel bijzondere hond: “Vito is gevonden in een kraakpand door de politie en vervolgens al twee keer geadopteerd en teruggebracht naar het asiel in Eindhoven. Daar zagen we hem toevallig langskomen met zijn hondenuitlater. Vito is een bullterrier en die staan bekend om hun guitige uitstraling. Uiteindelijk hebben we hem gekozen omdat hij al wat ouder was en rustig was met uitlaten. We hebben er geen seconde spijt van gehad: hij heeft een ontzettende grote persoonlijkheid en is lief voor kinderen, honden en katten. Het is één grote brok liefde in een grappige verpakking. Vito kreeg bij ons zijn tweede jeugd en hij is daarom met ons meegegaan naar New York City, waar hij zowaar ineens een local celebrity werd. We worden constant op straat aangehouden door mensen die foto’s willen maken of hem willen aaien. (Dat was wel anders in Nederland, waar mensen bang van hem waren, om de één of andere rare reden.) We hebben nu zelfs businesskaartjes gemaakt voor mensen, zodat ze de foto’s die ze maken naar ons kunnen sturen, of contact kunnen houden! Zijn Instagram heeft al nu dik 6000 volgers, en we komen regelmatig mensen op straat tegen: “Is that Vito? I recognize him from Instagram!”

Vito’s verhaal is heel bijzonder en daarom ben ik nu zelfs een boek over hem aan het schrijven. Ik zet echter geen druk op mezelf  met een deadline; ik maak het stap voor stap af. Wanneer het te koop is zal ik het zeker laten weten. Mijn hoop is dat ik andere asielhonden zo ook kan helpen!” Je kan Vito volgen op zijn eigen site en ook op Instagram en Facebook. Hij is adorable en al net zo fotogeniek als zijn baasje!

Lonneke woont en werkt inmiddels al jaren in NYC. Hoe is het om groen en gezond te leven in zo’n metropool? “In New York City hebben ze echt een “green & organic movement”. Zo is er op bijna elke hoek van de straat een biologische lunchroom of een raw juice bar. Het is daarom helemaal niet moeilijk om gezond te eten. Ook kan je op alle manieren sporten en bij de gym kan je ook 24 uur per dag terecht. Rust vinden is een ander verhaal. Gelukkig heb ik een stil appartement waar ik me kan terugtrekken en tot rust kan komen en schrijven, maar het moment dat je naar buiten loopt ben je meteen midden in de drukte van het alledaagse verkeer en de toeristen. Daarom geniet ik juist van Vito uitlaten in de vroege ochtend en de late avond, als de winkels dicht zijn en alle drukte weg is, en de paar zonnestralen die dan de straat verlichten. Dan gaan we ergens wat eten halen en het op een bankje in het park gezellig opeten. Ik heb een grote keuken en we koken regelmatig gezellig met vrienden thuis. Dat vind ik zelfs leuker dan uitgaan!”

Lonneke 3-1

Bron foto

Is het niet moeilijk om, als nuchtere Hollandse, te aarden in The Big Apple? “Ikzelf heb ook een Amerikaanse mindset, zeker als het om zaken doen gaat. Amerikanen zijn enthousiast, moedigen je aan, halen het beste uit je naar boven. Ze zijn trots en houden van succesverhalen; ze werken liever samen met mensen die ideeën hebben, dan dat ze die ideeën stelen en er zelf mee aan de gang gaan. Zakelijk zijn ze to the point en hebben ze lef. Als het even niet meezit, zien ze in alle puinhoop altijd een lichtpuntje, dit in tegenstelling tot mensen in Nederland. Nederlanders hebben het over het algemeen heel goed, maar als er iets niet goed is, dan willen ze er liever over mopperen dan dat ze de barricades opgaan om het op te lossen. Terwijl ik zelf juist best wel een fighter tegen onrecht ben.”

Wat zijn Lonnekes toekomstplannen? “Ik zal mijn hele leven verhalen blijven schrijven. De filosofie achter Organice Your Life staat op de agenda in de toekomst, alsmede andere specifieke fictie en non-fictie verhalen die ik graag wil delen met mensen.

Ik ga mijn best doen om zo gezond mogelijk te zijn in de toekomst. Ook wil ik graag samen met mijn man doorgaan met verschillende duurzame projecten die we hebben opgezet, projecten waar wij met hart en ziel mee bezig zijn. Daarnaast zal ik altijd honden uit het asiel blijven adopteren en opkomen voor dieren en strijden tegen dierenleed.”

Niet voor niets is het motto van Organice your life: “Consume Less, Live More.” “Bedenk goed wat je echt wilt in het leven, want voor je het weet moet je elke dag tot laat werken om al je bezit te kunnen bekostigen. De maatschappij is op dit moment een consumptiemaatschappij en het lijkt of iedereen je aanmoedigt om er aan mee te doen: een hypotheek voor een groter huis, elke drie jaar een lening voor een nieuwe auto, elke week shoppen… Maar heb je al die dingen echt nodig? Als je die dingen niet meer wilt, doet of koopt, dan bespaar je enorm veel kosten en je krijgt meer tijd en ruimte om jezelf te ontwikkelen. Het gevoel dat je “leeft” en dat je niets moet of ergens aan vastzit: dat is het fijnste gevoel wat ik ken!”

Amen, sister!

Meer Lonneke? Check dan haar eigen site en de site van Organice your life om op de hoogte te blijven haar leven en om inspiratie op te doen voor een groener leven!

Liefs, Liselore