INSPIRATIE

Interview: Lonneke Engel // Organice your life (deel 1)

Ik kende haar al vanaf de jaren ’90 als het jongste topmodel ever: Lonneke Engel. Maar deze prachtige vrouw trok onlangs mijn aandacht door haar strijd voor dierenrechten en haar groene website Organice your life. Echt een vrouw voor Moderne Hippies… Tijd om haar wat vragen te stellen, dus! Over healthy living in New York, haar verleden als model en haar inspiraties.

Lonneke Engel 1

Bron foto

13 jaar was ze nog maar toen ze voor het eerst de catwalk opging en vervolgens doorbrak als topmodel, met succesvolle campagnes voor o.a. Ralph Lauren. Hoe dat was? “Ik wist niet anders, dus voor mij voelde het normaal. Op school was ik een nerd, heel braaf en hardstuderend, en als ik werkte droeg ik jurken van duizenden euro’s en stond ik met topmodellen en popsterren op de catwalk. Ik ben uiteindelijk van school gegaan en heb mijn diploma gehaald via het LOI, maar ik heb voor mijn gevoel in die jaren meer geleerd dan ik had kunnen leren op school. Zo ontmoet je bijzondere mensen, je ziet prachtige plekken, en dan is er natuurlijk het geld wat je verdient. Aan de andere kant: je verliest een deel van je jeugd, je wordt heel snel volwassen. Je mist ook veel van de normale dingen die de gemiddelde tiener meemaakt en je moet al jong leren omgaan met successen en teleurstellingen.”

Lonneke Engel 2

Bron foto

Lonneke Engel 4

Bron foto

De glitter en glamour gaven echter op de lange duur weinig voldoening: “Ik kom uit een simpele arbeidersfamilie en ik ben niet opgegroeid met bakken met geld. Toen ik veel geld ging verdienen kon ik het daarom goed relativeren. Ik heb de afgelopen jaren veel gezien en uitgeprobeerd qua producten en levensstijlen. Ik heb goed kunnen uitzoeken wie ik ben, wat ik leuk vind en wat ik wil in het leven, juist dankzij alle mogelijkheden die het modellenwerk mij gaf. Mijn idealistische levensfilosofie is ontstaan in een tijd dat ik alles kon kopen wat ik maar wilde, maar die overvloed gaf mij geen voldoening; ik vond het saai om hetzelfde te kopen als iedereen. Ik legde daarom voor mezelf de lat hoger qua selectie en wilde alleen unieke producten kopen of met mensen werken die het hart op de goede plaats hebben en die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu.”

Lonnekes interesse in voeding en duurzaamheid (als kind al koos ze als enige ketchup in plaats van mayonaise op haar frietjes) maakte dat ze in 2008 de opleiding tot Certified Health Counselor ging volgen. Deze opleiding en de mensen die ze er ontmoette vormden de inspiratie voor het opzetten van haar eigen green lifestyle website Organice your life. “Organice Your Life is een “online database van duurzame inspiratie”. De naam is ontstaan toen ik een keer per ongeluk “organize your life” verkeerd schreef. Ik had toen een Eureka-moment: ik wil mensen namelijk helpen met het “organize your life in an organic and nice way”. Samengevoegd is dat dus “organice”.”

Organice your life is een bron van inspiratie op elk gebied: van relaties tot je huis opruimen en van gezond eten tot work-outs. De tips en stukken zijn niet alleen verzameld en geschreven door Lonneke zelf, maar ook door haar modellenvriendinnen. Lonneke inspireert graag grote groepen mensen tegelijk en daar is Organice your life het perfecte platform voor.

Daarnaast zet Lonneke zich de laatste jaren in voor dierenwelzijn – een cause naar mijn hart! “Ik ben al van jongs af aan helemaal gek van dieren en van mijn eerst verdiende geld heb ik mijn eerste eigen paard Karolus gekocht. We hebben vroeger thuis veel dieren gehad: paarden, honden, katten, geiten, kippen… We hebben onze eerste poes Alaïa geadopteerd, nadat ze zwanger en al gedumpt was bij de manege. Het meemaken van de geboorte van de kittens, en hoe die vervolgens allemaal door het huis renden, is een van de leukste herinneringen uit mijn jeugd. Het wonen op een boerderij is nog steeds iets wat ik later graag wil: gezellig wakker worden met het gekraai van een haan, zelf biologische eieren rapen en groente verbouwen, en dat als je naar de stallen loopt, je paarden al naar je hinniken. Ik heb die tijd bij mijn ouders thuis meegemaakt en ik vond dat heerlijk. Maar ik woon nu in de leukste stad van de wereld (New York, baby!) met mijn man Dirk en mijn hond Vito [Lonneke staat met Vito op de bovenste foto, die is gemaakt door haar man Dirk, ed.], dus ik heb die droom nog even op een laag pitje gezet. Maar ondertussen heb ik al wel 3 paarden verzameld gedurende de afgelopen 20 jaar. Ik heb er altijd voor willen zorgen dat ze de beste zorg en aandacht krijgen die ze verdienen, ook als ik het zelf niet kan doen. Ze staan daarom nu allemaal prinsheerlijk op een fijne plek met hectares weide en grote stallen.”

Lonneke Engel 3

Bron foto

“Ik zou graag zien dat dierenmishandeling zwaarder gestraft wordt. Dieren zijn een afspiegeling van jou als persoon; hoe je met ze omgaat zegt veel over jezelf. Vaak is dierenmishandeling een eerste indicatie dat er meer problemen zijn in een gezin of bedrijf. Daarom moet de politie daar alert op zijn. Ook moeten mensen eerst eens goed nadenken over de verantwoordelijkheid die ze in huis halen als ze dieren houden, dat zou heel wat dierenleed al voorkomen. Hopelijk gaan mensen die een hond of kat willen steeds meer eerst in een asiel kijken. Er zitten zoveel dieren in het asiel en die zoeken ook een leuk baasje. Daarnaast moeten mensen geen puppy op Marktplaats of dat soort websites kopen in een impuls.”

Lonneke heeft, zoals gezegd, drie paarden: Cooper, U2 en Key West. Ze is momenteel verwikkeld in twee rechtszaken omtrent Cooper en U2; deze zijn door de manege die Lonneke inhuurde om ze te verzorgen en trainen, zeer slecht behandeld. Dat heeft nogal wat kritiek opgeleverd vanuit de paardensportwereld, maar Lonneke geeft gelukkig niet op en strijdt, naast het welzijn van haar eigen dieren, voor een betere behandeling van alle (sport-)paarden. Haar motto is: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win” (Gandhi). Hopelijk een profetische uitspraak!

Nog meer weten over Lonneke? In deel 2 van mijn interview komen o.a. het verhaal van haar hond Vito en Lonneke’s toekomstplannen aan bod, so stay tuned!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.