Interview: reWrap // The Tree Bag

Onlangs heeft Erica, een vriendin en oud-collega, genoeg financiering binnengehaald op Kickstarter, waardoor ze verder kan met de ontwikkeling en productie van The Tree Bag! Well done, Erica! The Tree Bag is een volledig biologisch afbreekbare designertas, gemaakt van materialen afkomstig uit bomen. Dit is zo’n tof en duurzaam initiatief dat ik jullie daar gewoon kennis mee moet laten maken. Vandaar dat ik wat vragen op Erica afvuurde. Lees je mee naar het verhaal achter The Tree Bag?

Interview ReWrap 1

In 2010 richtte Erica (conscious innovator) samen met haar broer Juliaan (sustainable consultant) het merk reWrap op, waar The Tree Bag als product onder valt.

Kan je ons wat meer vertellen over wie jullie zijn en waar jullie voor staan?

Van jongs af aan hebben wij van onze moeder al de principes van recyclen meegekregen, dat zat al eerder tussen de oren dan fietsen! We groeiden op met het geloof dat duurzaamheid de norm zou moeten zijn en niet de uitzondering. In 2008 kwamen we in aanraking met het Cradle to Cradle-principe, Juliaan via werk en ik via mijn opleiding. Ik had destijds een laptopsleeve voor mezelf gemaakt en toen ik op een dag bij de Apple store kwam zeiden ze ‘wat een mooie sleeve, waar heb je die gekocht?’. Superleuk natuurlijk en toen ontstond eigenlijk het idee om zoiets samen in de markt te gaan zetten. Maar dan wel alleen als het ‘goed’ is! Er zijn al zoveel producten en daardoor afval. Daar wilden we niet aan meewerken, maar met het Cradle to Cradle-principe konden we toch iets ‘goeds’ maken. Onze missie is niet alleen een product in de markt zetten, maar vooral ook laten zien dat het mogelijk is om mooie producten te maken die ook nog eens duurzaam zijn!”

Na de sleeves, nu The Tree Bag… Wat maakt deze tas zo uniek?

Allereerst is de Boomtas volledig biologisch afbreekbaar*; dat betekent dat elk onderdeel uit de natuur komt en na gebruik ook weer terug de natuur in kan. De tas wordt dus geen afval, maar juist grondstof (compost) voor de natuur. Daarnaast hebben we ook nieuwe materialen en technieken ontwikkeld en in het design van de tas verwerkt. Zo zijn de kokosdraad (gemengd met hars) en de natuurlijke rubber tegen elkaar geperst, waardoor er een nieuwe combinatie van materialen is ontstaan en voor de sluiting hebben we een nieuwe manier van sluiten gebruikt.”

Kan je wat vertellen over het productieproces?

De tas wordt gemaakt in een sociale werkplaats in Amsterdam, Pantar. De stap om van een prototype naar seriematig werken te gaan is nog best een klus. Het kost tijd en energie. Ze hebben ons bij de sociale werkplaats ontzettend geholpen, de tijd genomen en goed meegedacht over hoe dit het beste kon. Er is een heel team dat meewerkt, maar vooral Abdo en Toto hebben hierin het voortouw genomen. Adbo heeft helemaal uitgezocht hoe de tas het makkelijkste in elkaar genaaid kan worden, Toto heeft mallen gemaakt om het handvat en de sluiting op de juiste plaats te bevestigen. Het bevestigen van de sluiting wordt gedaan door Seky, met een authentieke borduursteek die zij vanuit haar jeugd kent. Het mooie is dat iedereen zijn of haar kwaliteiten, afkomstig uit de eigen achtergrond en cultuur, gebruikt voor een nieuw doeleinde.”

What’s next?

We zijn nu natuurlijk ontzettend blij en dankbaar voor alle waardering en ondersteuning die we hebben gekregen middels Kickstarter. De reacties en feedback helpen ons ook weer verder voor de volgende stap: van online naar offline. We hebben al een aantal toezeggingen van winkels en gaan hier actief mee verder. We hebben ook al wat ideetjes voor het ontwerp, bijvoorbeeld het ontwerpen van een hengsel voor aan de tas en tassen met andere formaten. Maar eerst dus deze tas de wereld in brengen!

Interview ReWrap 2

Je kunt The Tree Bag (en sleeves) bestellen via de reWrap webshop. Ben je benieuwd naar toekomstige Cradle to Cradle-projecten en -initiatieven? Volg reWrap dan op Facebook of Instagram.

*N.B. Het is niet dat de tas afbreekt waar je bij staat :-) Pas als je hem na gebruik wegdoet, kan je hem laten composteren. Het enige wat niet direct afbreekt zijn de schroeven, maar deze kan je eruit schroeven en weer opnieuw gebruiken (als ze hier bijvoorbeeld lijm hadden gebruikt (giftige stof), dan was de tas niet afbreekbaar geweest. De lijm kunnen ze namelijk niet loshalen van de rest en de schroeven wel.