HOTSPOTS

Interview & Win // Voorlichting voor Gevorderden

Sexuele voorlichting pllek

Bron

‘Let’s talk about sex, baby!’ I must confess: ondanks de seksuele vrijheid die we tegenwoordig hebben, de erotische romans die als warme broodjes over de toonbank gaan en de bootie-calls die sinds Tinder tot ongekende hoogte zijn gestegen, blijft het bespreken van seks toch een beetje taboe. Tenminste, het gaat vaak gepaard met behoorlijk wat gegiechel en rode oortjes. Is die vrijheid dan stiekem toch een illusie? Het schijnt namelijk dat de gemiddelde volwassene zijn of haar seksuele potentieel verre van volledig benut. Relatietherapeuten en seksuologen signaleren steeds vaker een gebrek aan kennis van anatomie, erotische energie en het functioneren van de opwindingsboog. We zijn tegenwoordig allemaal druk met mindfulness en zelfontplooiing, maar seksuele ontwikkeling lijkt achter te blijven. Interessant toch? Gelukkig kunnen nieuwsgierige zieltjes –like me– volgende week donderdag terecht bij pllek voor Voorlichting voor Gevorderden, een theatrale talkshow over orgasmen, (geen) zin en fantasie.

Wees niet bang, dit wordt niet het ongemakkelijke voorlichtingspraatje dat je ooit van je ouders of op school hebt gekregen. De titel van het project is uiteraard een knipoog! Het programma wil bovenal inspireren, want er is geen eenduidige richtlijn van ‘hoe het moet’. Ik ben persoonlijk erg benieuwd naar de verschillende perspectieven die belicht zullen worden en daarom stelde ik bedenker Gian van Grunsven vast een aantal vragen.

Zou je jezelf kort kunnen voorstellen?

“Als freelance programmamaker en moderator ontwikkel ik al jaren randprogramma’s en talkshows binnen het culturele circuit, o.a. voor Nederlands Theater Festival, Over het IJ Festival en De Balie. Ik werk dan altijd interdisciplinair: cross-overs tussen theater, kunst, wetenschap en maatschappij en tussen persoonlijke en universele thema’s. Daarnaast maakte ik de afgelopen jaren talkshows voor de Love Academy van Mail&Female, de erotische winkel en kenniscentrum op het Weteringcircuit. Ik heb voor hen veel onderzoek gedaan naar seks, seksualiteit en relaties, en op die manier ook een breed netwerk opgebouwd van seksuologen, relatietherapeuten, sekscoaches, tantradeskundigen, filosofen die zich wagen aan de essentie van seks en visionairs die ons anders laten nadenken over seksualiteit. De reacties op de programma’s bij de Love Academy maakten duidelijk dat we vragen en thema’s bespraken die onze kern diep raken.”

Ontstond daardoor het idee voor Voorlichting voor Gevorderden?

“Ik kwam er tijdens die onderzoeken achter dat er zó veel meer te weten is over onze eigen seksualiteit en seksbeleving. Alleen al wat betreft anatomie! Ik merkte ook aan de mensen om mij heen dat ze veel nog niet wisten en dat iedereen – werkelijk iedereen – toch wel op een of andere manier met seks bezig is. En veel bezig is. Maar dus ook dat we daar zelden echt goed bij stilstaan. Ik wilde daarom de gesprekken die ik voor Mail&Female voerde en de informatie en inspiratie die daar uit voortkwam, graag naar een breder publiek brengen. Daar heb ik vervolgens mijn netwerk uit het theaterland voor ingezet. Ik werk voor Voorlichting voor Gevorderden samen met veel verschillende kunstenaars, theatermakers en een breed netwerk aan seksdeskundigen, maar bijvoorbeeld ook met The School of Life.”

Dus ondanks onze vrije mindset en het feit dat we wel veel met seks bezig zijn, is het vooral het gebrek aan kennis dat onze seksuele ontwikkeling in de weg staat?

“Ja, het niet optimaal benutten van ons potentieel heeft volgens mij en de seksuologen en relatietherapeuten die ik ontmoette toch te maken met een groot gebrek aan kennis. Alleen al over dingen zoals de eigen anatomie of de opwindingsboog, laat staan over wat er allemaal nog meer mogelijk is. Denk aan tantra, doorbreken van rolpatronen, je ware fantasie uiten, alle theorieën die er zijn over erotische energie, etc. Hoe dit gebrek aan kennis komt? Ik weet het niet, we zijn denk ik sinds de middelbare school nooit meer goed voorgelicht. En in onze maatschappij is het, ondanks de ogenschijnlijke vrijheid, niet per se ‘normaal’ of alledaags om een workshop in het een of ander te volgen. Dus tja, wie vertelt je dan sommige dingen?

Maar, volgende week kunnen we onze kennis – of moet ik zeggen het gebrek aan – dus gaan bijspijkeren. Wat kunnen we zoal verwachten?

“Het programma bestaat uit interviews met deskundigen, korte presentaties en anatomieles die je nooit op school leerde. Dit alles afgewisseld met live muziek. Daarnaast is er ook nog een expositie en kun je aan de bar terecht voor oesters en aphroditische drankjes!”

Dank Gian, mijn nieuwsgierigheid is aangewakkerd! Succes met de laatste voorbereidingen!

Sexuele voorlichting pllek 2

Bron

Win!

Ook toe aan een anatomische opfriscursus? Dan heb ik goed nieuws: ik mag namelijk 2 kaartjes weggeven! Wat moet je hiervoor doen? Geef hieronder in een reactie aan wat jij ervan vindt dat Gian dit onderwerp (op deze wijze) bespreekbaar wilt maken? Er zijn uiteraard geen goede of foute antwoorden en meningen zullen ongetwijfeld verschillen, maar ik hoor graag hoe jij er tegenaan kijkt.

De winnaar ontvangt maandag een e-mailtje, houd je inbox dus goed in de gaten.

Liefs, Anouk

Wat: Voorlichting voor Gevorderden
Wanneer: donderdag 12 november om 20.30 (inloop vanaf 20.00)
Waar: pllek , TT Neveritaweg 59, NDSM-werf Amsterdam
Tickets: UITVERKOCHT
Als je de Facebookpagina Voorlichting voor Gevorderden volgt blijf je op de hoogte of stuur een mailtje naar ikkom[at]voorlichtingvoorgevorderden.nl, dan krijg je de nieuwsbrief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.