MODE & BEAUTY

Interview // Jade van der Mark

Jade van der Mark, een jonge kunstenares en ontwerpster, groeide op in gezelschap met haar ganzen Jet en Juul. Ze is pas 21 jaar en heeft nog drie jaar Fashion Design aan de ArtEZ in het vooruitzicht. Desalniettemin ben ik nu al verliefd geworden op haar kunstwerken, en specifiek één jurk. De jurk is gemaakt van fietsbanden, maar is niet zomaar een object – er zit een verhaal en gevoel achter. Anders zou het geen ‘echte Jade’ zijn. “Ik leef met veel gevoel, wil graag liefde geven aan iedereen om mij heen en dit ook bereiken in mijn ontwerpen”, aldus Jade.

Dat Jade een gevoelsmens is, komt voort uit haar jeugd op het platteland: “Ik ben opgegroeid in Bergen (NH), op het platteland en vlakbij het strand. Er waren altijd veel dieren om me heen en ik had veel vrijheid. Ik was als kind erg op mezelf, en had veel fantasieverhalen in mijn hoofd. Op 12-jarige leeftijd voedde ik twee kleine gansjes, Jet en Juul, die enorm belangrijk zijn geweest in mijn jeugd. Ik vertelde ze alles: mijn gevoel, emotie en geheimen.” Dat Jade vandaag de dag zou studeren aan de kunstacademie zat er van jongs af aan al in: “Ik gaf toen al exposities in het schuurtje in de tuin, met zelfgemaakte schilderijen en gedichten. Ik hield van klassieke muziek, kunst en spiritualiteit,” zegt Jade. “Tegenwoordig schilder en ontwerp ik tot diep in de nacht, met muziek van Cristina Branco op de achtergrond. Ik heb schilderen nodig om mijn ontwerpen te kunnen maken; de kunst en de mode liggen naar mijn mening zeer dicht bij elkaar. Ik zie het als twee vormen van emotie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap naar de kunstacademie

De rustige omgeving heeft goed gedaan aan haar eigen rust: “Na de middelbare school ben ik eerst nog een jaar naar de Nederlandse Antillen gegaan. Daar heb ik veel mooie mensen ontmoet.” De stap om naar de kunstacademie was echter al gemaakt: “Het jaar daarna werd ik aangenomen voor de Rietveld Academie te Amsterdam. Dit bleek alleen niet mijn school te zijn; ik voelde me er niet thuis en zocht een ander soort gedachtegoed van de kunst.”

Waar anderen enorme moeite doen om überhaupt aangenomen te worden bij een kunstacademie, bleek een tweede aanmelding bij Jade geen enkel probleem: “Daarna ben ik aangenomen op de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, waar ik Fashion Design doe. Ik wil me de aankomende jaren enorm graag ontwikkelen en verschillende technieken leren. Ik wil het liefst alles aanpakken wat er op mijn pad komt. School staat alleen wel voorop.”

Fotografie: Mike van der Ent @ Pasarella.eu. Design: Jade van der Mark. Make-up & haar: Adriana van der Ent. Styling: Melissa Langeree.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

De jurk

Over ‘oppervlakkige mode’ valt bij Jade van der Mark niet te spreken: “De jurk komt voort uit een opdracht van school, waarbij we een rouwsluier moesten ontwerpen voor een tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling heette De Dood Leeft, waarbij ik mijn associatie met de dood moest vertalen in een rouwsluier”, zegt Jade. De jurk is gemaakt van fietsbanden, waarvoor ze diverse weeftechnieken heeft gebruikt: “Ik ben erg van het handwerk en denk vanuit het materiaal wat ik gebruik. Deze combinatie wil ik in de toekomst vaker samenvoegen en verder onderzoeken.”

De voornaamste inspiratie voor deze jurk kwam uit de veronderstelling dat mensen vlak voor hun overleden het leven voorbij zien gaan: “Er flitsen allerlei momenten voorbij, waarna de ziel naar een andere plek gaat. Eigenlijk is deze jurk geïnspireerd op het pad wat je als mens bewandeld, waarbij eindeloos veel gebeurtenissen voorbij komen. De jurk bestaat uit diverse paden, waarbij men af kan vragen: ‘Hoe wil je dit bewandelen en hoe wil je dit leven leven?’ Uiteindelijk gaat het niet om het doel waar je naartoe leeft, maar om het pad naar je doel toe. Het pad is het belangrijkste, en dat vormt je als mens en maakt wie je bent”.

En verder

Jade: “Ik wil mensen raken, een gevoel neerzetten. Eerst wil ik mijn studie op de ArtEZ afmaken, beter worden en groeien. Mijn ontwerpen zullen altijd gepaard gaan met een statement en een visie die ik over wil brengen aan de wereld. Het moet een boodschap aan de maatschappij moet worden. Na de ArtEZ wil ik richting Amsterdam, voor mezelf beginnen en een merk opzetten. Zolang ik dichtbij mezelf blijf staan, geloof ik er in dat ik ver kan komen.” Jade van der Mark weet hoe het is om in deze overhaaste samenleving met oog voor detail te werken aan haar eigen ontwerpen. Als ze zo door blijft gaan, denk ik dat we in de toekomst nog veel meer van haar gaan zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.