REIZEN

Travel Diary: Janneke ontdekt // Een weekje detoxen op de Filipijnen – Part II

food storage bk

Het is zaterdag, zes uur in de ochtend en ik zit met mijn rugzak en tas te wachten op een busje dat mij ieder moment op kan pikken. Het is nog vroeg, maar ik voel me uitgerust. Uitgerust van een week ontspanning, vitamientjes, beweging en reiniging. Mijn detox programma zit erop en het is tijd voor een nieuwe bestemming.

Gisteravond heb ik mijn laatste rauwe diner voorgeschoteld gekregen; groenten met een cracker van sesamzaad of zoals men het hier noemt, een pizza. Aan tafel hadden we het over het continueren van deze leefstijl buiten de muren van het retreat. Een aantal gasten is overtuigd geen steelpan, wok of waterkoker meer aan te raken. Ik voel die drang om radicaal aan de komkommers en koude zeewiersoep te blijven minder, daarvoor houd ik teveel van een kopje thee en rijst met scherpe boontjes. Maar ik moet zeggen, een weekje opschonen geeft wel een lekker gevoel en doet me net wat langer stil staan bij verschillende producten en hun effect op lichaam en geest.

Inzichten, ervaringen & weetjes

Leven op fruit, salades en smoothies is niet gelijk aan honger lijden. Aan drie grotere maaltijden en twee snacks heb je genoeg, ook als je hiernaast sportieve activiteiten zoals yoga onderneemt.

Een raw food diet betekent níet dat je vanzelfsprekend kilootjes verliest, afhankelijk van je aanvankelijke voedingspatroon natuurlijk. Ingrediënten als kokosnoot, noten, fruit en cacao bevatten natuurlijke vetten en suikers en de gerechten zijn hierdoor niet altijd arm aan calorieën.

Raw food is geen comfy food; je haalt waarschijnlijk minder voldoening uit een salade van wortel en tomaat met een glas water dan uit een Black Angus steak en een volle rode wijn.

Voor een schoon lichaam wordt een lekker biefstukje echter afgeraden. Resten van vlees blijven erg lang in het lichaam – de darmen – achter. En dan hebben we het nog niet over de dosis hormonen.

Voldoening haal je overigens wél uit het idee dat je gezond en gedisciplineerd bezig bent. In ieder geval… ik dan.

 Rauw is kou, tenzij je de blender op de maximale stand zet, dan is rauw lauw. Hierdoor is dit type dieet in een warm land gemakkelijk(er) vol te houden. Over koude koek en zopie heb ik echter mijn twijfels…

Eet. Nooit. Gestresst.

Bijna alle vitaminen en mineralen zijn te vinden in groenten, fruit en noten, maar let wel extra op vitamine B12.

Je mond spoelen met kokosolie zorgt voor gladde tanden.

Over kokos gesproken… Je kan leven op deze noten. Aan twee kokosnoten – het water en vlees – op een dag heb je genoeg. Of je er heel vrolijk van wordt is een andere vraag…

Een slaapje van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends geeft meer energie dan wanneer je diezelfde acht uur nachtrust op een later tijdstip pakt.

En als je dan toch vroeg wakker bent… Het doen van yoga- en ademhalingsoefeningen in de ochtend, nog voor het ontbijt, is een goed begin van de dag. Ben je er ook meteen van af…

Mocht je het niet ambiëren all the way raw foodist te worden, hou dan in ieder geval de groene smoothies erin. Gebruik hiervoor bladgroenten. Mix verse spinazie met banaan, (kokos)water en spirulinapoeder. Drink dit niet minder dan 45 minuten voor een maaltijd of minder dan 2 uur erna. Or you will be gassy…

Detoxen doet je bewust naar voeding kijken en kan een goed begin zijn tot een (nog) gezondere leefstijl. Het kan overigens ook recalcitrantie opwekken en de drang naar alles wat niet mag, niet hoort of niet past vergroten.

En dan mijn allergrootste inzicht: Ik hou ook gewoon heel veel van rijst met scherpe boontjes.

kokosnoot

Lees hier deel I van mijn detox week op de Filipijnen.