REIZEN

Travel Diary: Janneke ontdekt // Een weekje detoxen op de Filipijnen – Part I

Modernie-Hippies-iKi-Beer-footer-twee

De hangmat beweegt langzaam van rechts naar links en weer terug. Ik kijk naar een mier, wandelend op een liaan. Ver zal hij niet komen, de liaan hangt een stuk boven de grond, maar daar komt hij zo wel achter. De mier verdwijnt uit zicht en mijn blik dwaalt af naar mijn benen. Het lijkt erop dat ze eindelijk een beetje kleur hebben gekregen, maar ook zeker dertig muggenbulten rijker zijn. Dat krijg je, midden in de natuur, in hutjes gemaakt van bamboe en takken, tussen de palmbomen, bananenplanten en gekko’s. Naast mij hoor ik een andere hangmat kraken. Dat is vast het Poolse meisje Maja dat opstaat. Ik wil omkijken maar bedenk me en houdt mijn blik op mijn benen gericht. Het is Coconut Feast Silence Day, een dag waarop we slechts kokosnoten eten en stil zijn, geen interactie hebben. Dus ook geen oogcontact.

Al in Nederland, nog voor tyfoon Yolanda over het land raast, besluit ik een detox programma op het Filipijnse eiland Palawan te volgen. Een programma van zeven dagen waarin yoga, raw food en extra activiteiten als massages met elkaar worden afgewisseld. Hoewel ik in mijn dagelijks leven bewust probeer te leven; te bewegen en gezond te eten, gaat dat vaak met vlagen. Ik wil wel eens ervaren hoe het is om een week lang iedere dag zelfverbouwd rauw voedsel te eten, yoga oefeningen te doen, water en groene smoothies te drinken en mezelf helemaal te reinigen. De afgelopen zevenentwintig jaar is er waarschijnlijk genoeg rotzooi naar binnen gegaan. Wat ik precies moet verwachten en wat het programma verder inhoudt, daar denk ik eigenlijk niet over na. Ik ben nieuwsgierig en schrijf me in.

Door een tien uur durende vertraging en het missen van mijn connecting flight kom ik een dag later dan gepland aan bij het retreat, gelegen buiten het centrum, midden in de bush-bush. Bij aankomst moet ik even wennen; het is twintig graden warmer dan het de afgelopen maand in China was, ik deel een slaapkamer die niet veel groter is dan tien vierkante meter en het gebruik van wc papier wordt niet gestimuleerd, in plaats daarvan krijg ik die washandjes waar ik het de komende week mee kan doen. Dit kan wel eens een lange week worden…

Ik krijg een rondleiding en uitleg over het dag- en weekprogramma. Iedere dag wordt begonnen met het morning cleansing routine. Dit bestaat uit het drinken van een glas water om ons lichaam te rehydrateren, gevolgd door een twintig minuten durende mondspoeling van kokosolie om de bacteriën te doden. We sluiten het ritueel af met een glas water met vier geperste limoenen met een snufje zout. Om half acht rekken en strekken we ons lichaam anderhalf uur tijdens de dagelijkse Hatha of Kundalini yogasessie en daarna is het eindelijk tijd voor het ontbijt. De activiteiten in de middag en avond verschillen per dag en per programma. Extra’s van het mijn programma zijn twee massages, een body scrub en een colonic, allemaal gericht op ontspanning en het verwijderen van afvalstoffen en dode huidcellen. Ik ben benieuwd wat het effect van dit alles op mijn lichaam en geest zal zijn.

morning cleansing routine

yogamatjes in de zon

De eerste twee dagen heb ik hoofdpijn, een mogelijk effect tijdens de overgang naar worteltjes en komkommerschijven. Of gewoon naar een vochtig en warm Filipijnen. Los van dat voel ik me energiek en tegelijkertijd ontspannen. Het vroege opstaan en de yogasessies zijn een perfectie manier om de dag mee te beginnen en de masseuse heeft gouden handjes; tijdens mijn eerste bezoek val ik in slaap en met de bodyscrub zou ze prijzen kunnen verdienen. Ook de colonic, een spoeling waarbij afvalstoffen worden verwijderd, heb ik er inmiddels op zitten en kan ik het best omschrijven als… interessant. Laat ik het erop houden dat ik me erna opgeschoond en leeg voel. En wat leeg is moet gevuld worden…

Het ontbijt bestaat uit fruit met kokos, havervlokken en een soort chocolademelk gemaakt van noten, water en cacao. Om elf uur staat een smoothie van bladgroenten en fruit klaar. ’s Middags en ’s avonds eten we een salade of koude soep. Belangrijke ingrediënten zijn onder andere wortel, komkommer, noten, zeewier en spirulina. In het algemeen luidt de overtuiging dat het eten van rauwe producten het afweersysteem versterkt, meer energie geeft en de huid soepeler maakt omdat vitaminen en mineralen beter behouden blijven en de producten makkelijker verteerd worden (ietwat tegenstrijdig met wat mij een paar weken eerder is verteld door Alex, de Chinese geneesheer, dat wel).

mango banaan ontbijt

Anyway, ik heb tot mijn verrassing geen honger tussendoor (wat overigens ook kan komen door de onbeperkte toegang tot de bananentros) en de ingrediënten en gerechten zijn gevarieerd en soms zelfs lekker. Het ontbijt is mijn favoriet, maar dat ik van iedere maaltijd écht geniet… Raw food is geen comfy food waar je veel voldoening uit haalt, maar met de beperkte middelen en mogelijkheden kunnen ze wel heel wat op tafel zetten. Tijdens de eerste dagen fantaseer ik dan ook maar één keer over een lekker koffietje.

In plaats van koffie krijg ik een kokoswater, het is immers Coconut Feast Silence Day. De stiltedag waarop zelfs interactie met telefoon, boek of pen af wordt geraden. En dus neem ik nog maar een flinke slok en geef mijn hangmat weer een zetje.

hangmat

Volgende week lees je hoe mijn muts staat na zeven dagen water, groenten, rekken en strekken.

Modernie-Hippies-iKi-Beer-footer-twee