REIZEN

Travel Diary: Janneke ontdekt // Het plan van het universum

Modernie-Hippies-iKi-Beer-footer-twee

Op de hoek van een straat in The Old French Concession, een populaire wijk in Shanghai, ontmoet ik Sera. Via-via ben ik bij haar terecht gekomen en toevallig had ze tijd mij te ontmoeten op de dag voordat ik naar de Filipijnen vertrek en zij naar Cambodja. We lopen door een typisch Chinees steegje, met brommertjes, onderbroeken aan waslijnen en een geur van knoflook, naar haar praktijk. Sera is een een jonge vrouw, die tien jaar geleden vanuit Manchester naar Azië verhuisd is, en mijn Reiki Master is voor die dag.

just another street in shanghai

Het woord reiki bestaat uit twee delen; ‘rei’ wat geest of ziel betekent en ‘ki’ wat staat voor energie of levenskracht. Reiki gaat uit van een holistische benadering; lichaam, geest en ziel worden als één geheel gezien. Een behandeling, ook wel healing genoemd, is erop gericht de levensenergie van het lichaam weer aan te vullen. De reikibeoefenaar is hierbij de schakel; hij of zij geeft universele energie door middel van handopleggingen door aan de ontvanger. Energiestromen in een lichaam kunnen door bijvoorbeeld onverwerkte negatieve ervaringen geblokkeerd worden en leiden tot fysieke, emotionele of mentale klachten. Door middel van handopleggingen kunnen deze blokkades opgeheven worden. De energie vindt hierbij zelf haar weg door het lichaam en zorgt voor harmonie en balans. Ook bij afwezigheid van specifieke klachten kan reiki zorgen voor versterking van de gezondheid en het welbevinden. Voor de critici onder ons: wetenschappelijk onderzoekers zijn het (nog) niet eens over de positieve effecten van reiki, negatieve effecten heeft het ondergaan van een behandeling in ieder geval niet.

Met onbewuste processen, yoga en meditatie ben ik enigszins bekend en dat lichaam en geest het spelletje samen spelen, daar ben ik ook wel achter. Met reiki heb ik echter nog geen ervaring. Ik heb geen specifieke klachten maar ik ben wel nieuwsgierig en wil het graag een keer meemaken, zo’n healing. En dus besluit ik – hoewel deze alternatieve geneeswijze oorspronkelijk uit Japan en niet uit China afkomstig is – die ervaring hier in Shanghai te beleven.

Voorafgaand vertelt Sera mij hoe een healing in z’n werk gaat. Dat ze haar handen op verschillende plekken – de chakra’s – legt en dat er tijdens de behandeling de mogelijkheid bestaat om vragen te stellen. Als zij een vraag aan mij heeft, zal ze die ook stellen. Ze noemt mogelijke reacties op een healing; sommige mensen moeten huilen, bij anderen komen er heel veel gedachten op en een ander valt gewoon lekker in slaap. De reactie is afhankelijk van de persoon zelf, de situatie en van het universum. Tot welke inzichten je komt of welke blokkades er aan het licht komen kan per keer verschillen.

plaats van de handopleggingen

Geheel zonder verwachtingen ga ik liggen en sluit mijn ogen. Sera begint met de handopleggingen. Ze gaat van mijn ogen naar de zijkant van mijn gezicht, mijn hals, borst en buik. Bij mijn buik stopt ze even en vraagt me terug te gaan naar een bepaalde leeftijd. Ze begint over mijn familie en mijn relaties. Ze vertelt me wat mijn doel in dit leven is, want het universum heeft, net zoals voor een ieder van ons, een plan voor mij. Alle lessen die ik heb geleerd en nu leer staan in het teken van het bereiken van dit doel. Ik moet goed oppassen, zegt ze, dat ik dit doel op professioneel gebied nastreef, maar niet op persoonlijk gebied. Verder adviseert ze mij te luisteren naar mijn sterk ontwikkelde intuïtie en geduld te hebben.

Na de behandeling praten we verder. Als ik haar vraag hoe ze bepaalde ervaringen en situaties uit het verleden en heden voelt, legt ze uit dat de verschillende chakra’s en hun mate van activiteit deze informatie bevatten. Ook voelt ze welke kant van het lichaam sterker ontwikkeld is, waarbij rechts staat voor de mannelijke kant van de persoonlijkheid en links voor de vrouwelijke. Welke kant sterker ontwikkeld is, hangt samen met je kwaliteiten en doelen in het leven. We kunnen dichter bij ons doel komen door ons bewust te zijn van gebeurtenissen. Gebeurtenissen zijn niet toevallig, het zijn lessen. We maken zowel positieve als negatieve ervaringen mee om te groeien, om tot inzichten te komen zodat we in de toekomst betere keuzes maken.

Wat Sera mij vertelt is niet geheel nieuw of verrassend en wat ik er praktisch mee kan, dat weet ik niet. Wat ik wél weet is dat er iets gebeurt tijdens en na een healing en dat ik met een goed gevoel bij Sera de deur uit loop. Meezingend met de stem van Freddie Mercury (of all voices..) die door mijn koptelefoon klinkt, loop ik over straat. Ik heb zin heb in wat er gaat komen, wat dat dan ook moge zijn. Struinend door de straten kom ik per toeval in het bruisende art district terecht, ga zitten en bestel een glas rode wijn. En daarna? Geen idee, ik heb nog geen plan. Het universum des te meer…

aspire health visitekaartje

Interesse in een healing? Je kan Sera bereiken via aspirehealthshanghai[at]gmail.com. Mocht Shanghai net wat uit de richting liggen, dan zijn er natuurlijk genoeg beoefenaars dichter bij huis te vinden. Een reikibehandeling kost rond de vijftig euro en duurt ongeveer anderhalf uur.

De zeven chakra’s, hun kleur, plek en eigenschappen in het kort:

 • Wortelchakra – rood – stuitcentrum
  Veilig, geaard en vertrouwd voelen, in het hier en nu, stabiel, verbonden met fysieke lichaam
 • Sacraalchakra – oranje-rood – onderbuikcentrum
  Open over gevoelens, intimiteit en seksualiteit, gepassioneerd en levendig
 • Navelchakra – geel – buik, rondom navel
  Zelfwaardering en zelfcontrole, doen gelden in groep
 • Hartchakra – helder grasgroen – hart
  Liefde, affectie, compassie, harmonie
 • Keelchakra – helderblauw – keel
  Zelfexpressie, praten, uitdrukken
 • Derde-oogchakra – indigo – tussen wenkbrauwen
  Inzicht, visualisatie, intuïtie en fantasie
 • Kruinchakra – violet- kruin
  Wijsheid, spiritualiteit, onbevooroordeeld zijn

Modernie-Hippies-iKi-Beer-footer-twee

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door iKi beer. Hierbij wordt het artikel volledig zelfstandig geschreven door de auteur en is er sprake van sponsoring. We werken alleen samen met partijen waar wij 100 % achter staan. Ook geïnteresseerd in een sponsoring van een artikel? Klik dan hier.