Travel Diary: Janneke ontdekt // Hoe de afhaalchinees haar naam eer aan zou kunnen doen
Als mijn moeder, toen mijn zus en ik jong waren, geen tijd had om te koken, hadden wij drie mogelijkheden tot take away; snackbar Ramon, pizzeria La Bella en de chinees De Chinese muur. De afstand tot de afhaalrestaurants was ongeveer gelijk en dus werd de keuze puur gemaakt op smaak en kwaliteit. Hoewel ik best kon genieten van een kipcorner speciaal of pizza Calzone, ging mijn voorkeur meestal uit naar de Foe Yong Hai van de Chinees. Dat we daar, tijdens het wachten, kroepoek en een biertje kregen omdat mijn vader de huisarts van de werknemers van De Chinese muur was, maakte het allemaal extra interessant.
Hoewel we tegenwoordig overspoeld worden met internationale keukens en we naast frietjes, pizza en bami tevens vierentwintig uur per dag lempers, roti, sashimi, biologische burgers en quinoasalades kunnen afhalen, blijft de Chinese keuken in Nederland immens populair. Met hoog in de ranking Babi Pangang, saté, bami, nasi en natuurlijk de loempia. Dat deze ‘specialiteiten’ niet een directe afspiegeling van de Chinese keuken in China zijn, dat weten we allemaal. Wat de immense populatie dan wél dagelijks op het vuur of in stoommandjes bereidt, daar ben ik wel benieuwd naar. En dus reserveer ik een cursus bij Yangshuo Cooking School, de eerste en dus oudste kookschool van China.
’s Ochtends om half tien word ik opgehaald door Mona, een jonge vrouw en mijn lerares voor de dag. We rijden naar de lokale markt waar ik overspoeld word door indrukwekkende kleuren en geuren. De markt bestaat uit twee delen; een deel met voornamelijk groenten en fruit en een gedeelte met zowel bereide als reeds geslachte en zeer-binnenkort-te-slachten dieren. Ik verbaas me over hoeveel verschillende groenten er verkocht worden, allemaal in de regio verbouwd. Vormen en namen waar ik nog nooit van gehoord heb. Iets wat er uitziet als een enorme courgette blijkt een wintermeloen (?) te zijn en de maïskolven hebben hier naast geel nog vijf andere kleuren van de regenboog.
We rekenen de benodigde groenten af en brengen, ondanks de waarschuwingen van Mona, ook een klein bezoekje aan gedeelte twee. Kippetjes, eenden, konijnen, ganzen en trouwe viervoeters kijken me vanuit kleine hokjes aan. Verderop klinkt het geluid van messen die hard de snijplanken raken. Vlees en versheid van producten zijn in de Chinese keuken erg belangrijk. Overigens niet alleen het vlees zelf; kippenvoeten, eendenbekken, varkensoren… Alle ledematen en ingewanden worden zonder boe of bah opgeslurpt. Deze hebben, net als kruiden en specerijen, hun eigen positieve functie voor onze gezondheid, is de overtuiging. Het is maar net waar je mee opgegroeid bent.
Er staan vandaag vijf gerechten op het menu: steamed stuffed vegetables, eggplant Yangshuo style, beer fish, chicken with cashew nuts en green vegetables with garlic. Klinkt goed. We beginnen met de gestoomde gevulde groenten, daarna volgen de aubergine, de vis, de kip en tot slot de groenten met knoflook. Tijdens het kookproces legt Mona een aantal technieken en overtuigingen uit. Voor optimale smaaksensatie dient knoflook en gember platgeslagen te worden voor we het klein hakken en olie wordt pas aan de wok toegevoegd nadat deze dampt van hitte. En terwijl in onze omgeving olijfolie het meest bekend is, vindt men in China de smaak van dit type olie veel te overheersend. Bak liever in sojaboon olie.
Het is nog best hard werken om de vijf gerechten op authentieke wijze en volgens de juiste bereiding op tijd op tafel te krijgen. Maar een paar uur later staan ze, vergezeld van een kommetje rijst, op tafel. Absolute favoriet is de aubergine welke wordt bereid met knoflook, gember, lente-ui, chili pasta en oestersaus. Sappig en pittig en de eenden en konijntjes hebben er hun kooi niet voor uit hoeven komen. Ik denk dat de Foe Yong Hai van De Chinese muur er een concurrent bij heeft…
Benieuwd naar de recepten? Feel free to contact me anytime en laat een berichtje achter onder dit artikel…
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door iKi beer. Hierbij wordt het artikel volledig zelfstandig geschreven door de auteur en is er sprake van sponsoring. We werken alleen samen met partijen waar wij 100 % achter staan. Ook geïnteresseerd in een sponsoring van een artikel? Lees dan hier verder.