REIZEN

Travel Diary: Janneke ontdekt // Waarom Chinese bejaarden nog in bomen klimmen

Moderne-hippies-banner-2

Het is donderdag, rond het middaguur, middenin de natuur rondom Yangshuo, China. Ik zet mijn fiets vast en loop naar een tafeltje in een restaurant aan de Li River. ‘Just one?’, een jonge Chinese vrouw kijkt mij vragend aan. Het moet ook wel een beetje vreemd zijn, ik hier, op dit plekje. Als ik niet in het wilde weg was gaan fietsen, was ik hier ook nooit terecht gekomen. Het was mij al vanuit verschillende hoeken verteld en nu kan ik het beamen, dit moet één van de mooiste gebieden van China zijn.

lunch view wile writing li river
Uitzicht terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben
lunch view while writing
Uitzicht # 2

De zon schijnt. Achter mij hoor ik een groep mannen, de enige overige gasten, een discussie voeren. Mijn kennis van het Mandarijn laat nog te wensen over, dramatischer nog dan hun communicatieve vaardigheden in de Engelse taal. Lekker rustig eigenlijk wel. Voor mij staat een potje groene thee, ernaast een wild vegetable egg soup en een kommetje gestoomde rijst. Een warme lunch, dat is beter voor de maag, leerde ik een week eerder tijdens een consult Traditional Chinese Medicine (TCM).

wild vegetable egg soup
“Wild vegetable egg soup”

In een uur was ik gescreend; mijn polsen, mijn tong, de kleur van mijn gezicht, alles nam de Chinese geneesheer (Alex, wiens roots gelukkig in Australië liggen en met wie ik dus wél kon communiceren) onder de loep. Hij stelde me vragen. Had ik ergens last van en zo ja, waarvan? Last… Nee dat niet, maar als ik mocht kiezen zou ik wel oneindige energie willen hebben. Hij vraagt wat ik eet en wanneer, hoe ik slaap en hoe lang, hoeveel ik drink, of ik rook. Aan het eind van het consult weet hij zelfs hoe vaak per dag ik een wandelingetje naar het toilet maak.

Waar ons Westere zorgsysteem voornamelijk gericht is op het behandelen van ernstigere ziekten, is de traditionele Chinese geneeskunde grotendeels gericht op preventie en op het vergroten van gezondheid, geluk, productiviteit en voldoening. De Chinese geneeskunde ziet het lichaam en de geest als één geheel en gezondheid betekent dat er sprake is van balans. Het is erop gericht eventuele klachten, verstoringen van de balans, te begrijpen en deze vervolgens door onze persoonlijke keuzes en veranderingen in ons leven op te lossen.

Een belangrijk principe in de Chinese geneeskunde is het leven volgens een vast ritme. Voor optimale balans moet de mens, net als ieder ander dier, volgens het ritme leven dat de natuur aangeeft. Dit betekent onder andere: vroeg naar bed en tegelijk met de vogeltjes weer opstaan. Daarnaast is het van belang aandacht te schenken aan onze ademhaling (de energie uit de lucht), rust (slaap en meditatie), voeding, beweging en gedachten (emotionele en psychische factoren). Deze vijf aandachtsgebieden hebben grote invloed op onze gezondheid, energie en balans.

Na het gesprekje onderzoekt Alex mijn rug en vertelt dat, net als in onze voeten, de verschillende gebieden in de rug onze organen reflecteren. Hij mompelt ‘een beetje zwak hier, rechterkant sterker dan links…’. Mijn behandeling bestaat uit een stuk of tien naalden en twee zuigende kopjes met wat hitte erop. Na twintig minuten worden de naalden uit mijn rug gehaald en heeft Alex een diagnose gesteld: Spleen Qi and Yang Deficiency, Liver Qi stagnation en wat milde symptomen van Liver Blood Deficiency. Klinkt… interessant. En misschien enger dan het is. In het kort houdt het in dat ik de hitte in mijn lichaam moeilijk kwijt kan en hierdoor minder energie kan hebben. Verder neemt mijn lichaam te weinig voedingsstoffen uit de lucht en voeding op.

after cupping
Zo zag mijn rug eruit na behandeling kopjes (“cupping”)

Gelukkig weet Alex ook hoe ik dit alles kan verbeteren en geeft mij een persoonlijk advies. Ook ik, net als ieder ander, moet vroeg naar bed en vroeg weer op. Concreet probeert hij te zeggen… In ieder geval voor elf uur naar dromenland en tussen vijf en zeven ‘s morgens de wekker. De eerste paar uur in de morgen worden besteed aan fysieke inspanning en een creatieve activiteit; lichaam en geest leveren de beste prestaties op dit moment. Tussen zeven en negen wordt er ontbeten, een warme maaltijd, dit is het makkelijkst voor het lichaam te verteren. Rond het middaguur een warme lunch, gevolgd door een momentje rust en tussen zes en zeven staat de pot op tafel. En don’t forget: ritme, ritme, ritme. Producten die ik wat vaker uit het schap moet trekken zijn bonen, root vegetables, eieren en specerijen als gember en rode peper. Tarwe- en melkproducten, fruit en rauwe groenten moet ik wat vaker laten staan. Daarnaast is het bevorderend meer tijd te besteden aan beweging, rust en ademhaling.

ginger red pepper spices
De weg die ik moet inslaan
and another ginger tea
Gemberthee
red beans with ginger
Kruiden en specerijen als gember en rode peper moet ik vaker eten

Vol goede moed loop ik de deur uit, aan de slag dan maar! Althans.. dat is het voornemen. De eerste paar dagen gaan er nog iets teveel biertjes in, het is immers weekend in Beijing en veel te gezellig in de First Floor. Ik lig niet voor één uur in bed, laat staan voor elf. Maar no worries! Ik ben nog jong (volgens Alex) en mocht ik er behoefte aan hebben.. in de weekenden uitgaan mag! Het is wel zaak mij vier tot vijf dagen per week aan het schema te houden. En dus gaat mijn wekker een paar dagen later om zes uur. Het is nog donker buiten maar de vogeltjes (mijn neven en nichten?) beginnen te fluiten. Ik sta op, drink twee kopjes warm water, ik adem in, ik adem weer uit, ik doe een aantal yoga oefeningen, schrijf wat pagina’s, douche en loop naar het ontbijt. Oké warm… waarom hebben ze hier niets warms, zoals een bakje havermout? Hmm… ik kan niet op dag één al falen en dus bestel ik ‘s morgens om acht uur een dumpling soepje, inclusief minigarnalen en een gekookt ei. De rest van de dag zet ik mijn schema voort en ook dag twee gaat all good. Met als uitzondering het middagslaapje dan, dat zit er nog niet helemaal lekker in. Oja, en ik speel soms een heel klein beetje vals met een Chinees custard cakeje, een mandarijn of glas wijn tussendoor. But again… Het gaat om balans toch?

dumpling soup
Dumpling soep: bij dag één, als ontbijt..
yoga magazine
Yoga magazine: voor oefeningen in de ochtend

En nu zit ik hier, op dag drie, klokslag twaalf uur, aan mijn wild vegetable egg soup met een kopje Chinese thee. Deze leefstijl bevalt me wel; ik voel me goed en heb energie. De ochtenden zijn favoriet en hoe lekker om om tien uur ‘s avonds in bed te liggen en direct in slaap te vallen? En hier stuit ik dan meteen ook op een praktisch puntje. Hier in mijn eentje in China hoef ik met niets of niemand rekening te houden, kan ik midden in de nacht opstaan, mócht ik dat willen. Bovendien is het op de plek waar ik nu verblijf na acht uur ‘s avonds niet meer verlicht, laat staan dat er nog iets te beleven valt. Ik kan me voorstellen dat het lastiger wordt als je samenwoont met huisgenoten of met je vriendje of vriendinnetje… Tenzij je collectief om zes uur ‘s ochtends de wekker zet en op je hoofd gaat staan natuurlijk.

Zal ik dit doorzetten en inbouwen in mijn dagelijks ritme? Change takes effort vertelde Alex mij en ja, dat geloof ik wel. Het is uiteraard ook afhankelijk van de effecten op de langere termijn. Als ik straks, net als de Chinese oudjes, springend van energie door het leven ga, dan wil ik best vier of vijf dagen in de week de nodige vogeldansjes maken en wat bonensoepjes verorberen. To be continued…

eating a vegetable dumpling
Dit ben ik, met een vegetarische dumpling

Een beetje overtuigd van de Chinese way of living? Feel free to join:

05.00 – 07.00 Wekker, niet snoozen!
Plens koud water in je gezicht, drink 2 grote kopjes warm water
Fysieke inspanning (lopen, fietsen, zwemmen, yoga, tai qi) en/of schrijven, zingen (of andere vorm van creatieve activiteit)
07.00 – 09.00 Ontbijt, warm, gekookt.
VB: havermout, rijstepap, een gekookt ei, warme sojamelk met brood, wonton soep, noodlesoep of muesli met heet water
11.30 – 12.30 Lunch, gevolgd door 15 tot 20 minuten rust
17.30 – 19.00 Diner, weinig koolhydraten
< 23.00 Naar bed!
Algemeen: eet warme maaltijden (wees zuinig met fruit en salades) op vaste tijden en drink genoeg (warm) water!

moderne-hippies

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door iKi beer. Hierbij wordt het artikel volledig zelfstandig geschreven door de auteur en is er sprake van sponsoring. We werken alleen samen met partijen waar wij 100 % achter staan. Ook geïnteresseerd in een sponsoring van een artikel? Lees dan hier verder.