INSPIRATIE

Je kunt niets leren zonder te oefenen

Je kunt niets leren zonder te oefenen. Elke leraar zal bevestigen dat je niets kunt beheersen zonder dagelijkse praktijk. Het is alleen moeilijk om iets nieuws te leren, vooral in het begin – wanneer we veel worstelen en fouten maken. In het boek Outliers stelt Malcolm Gladwell dat je 10.000 uur moet oefenen, voordat je ergens een “expert” in wordt. Josh Kaufman, auteur van The Personal MBA, heeft er een iets lichtere kijk op en stelt dat het ongeveer 20 uur aan praktijk kost om van “knowing nothing” naar “pretty good” te gaan – gemiddeld 45 minuten per dag dus, gedurende een maand.

Of je nu een expert of “pretty good” wilt zijn – oefenen is hoe dan ook essentieel. Maar oefenen kan moeilijk en pijnlijk zijn, zeker als we gewend zijn aan een hoge mate van competentie. Het is van essentieel belang hierin een verschil te erkennen tussen intellectueel begrip en de ontwikkeling van vaardigheden. Je kan iets misschien wel intellectueel begrijpen, maar als je het niet zelf hebt ervaren – zul je de vaardigheid nooit 100 % begrijpen.

Neem nu het leren van een het theorie-examen. Jarenlang zat je naast je een van je ouders in de auto, en keek je toe hoe er werd autogereden. Je begreep wat ze deden of uiteindelijk zelfs ook hoe of waarom ze voorrang verleenden, door ze te observeren. Het wordt echter een heel ander verhaal zodra je zélf die auto moet leren besturen en de regels moet uitvoeren. Van de leerlingen die deelnemen aan het auto-, bromfiets-, en motor theorie-examen, slaagt namelijk minder dan de helft voor het theorie-examen (bron: CBR, 2018). Voor een theorie-examen moet je dan ook goed voorbereiden en geregeld oefenen, om het werkelijk te leren en het geleerde uit te kunnen voeren in de praktijk. Je kunt tegenwoordig ook veel online theorie-examens oefenen – inclusief feedback en fout-analyse – waardoor je jezelf continue kunt blijven optimaliseren en alleen maar beter kunt worden in de praktijk.

logan-fisher-586235-unsplash

Waarom we het zo moeilijk vinden iets nieuws te leren

Hoe ouder we worden, hoe sneller we (denken) concepten en ideeën te begrijpen, waardoor we ten onrechte kunnen geloven dat we ook weten hoe we ze moeten uitvoeren. De realiteit is dat we dat niet doen – niet totdat we zelf oefenen, feedback krijgen, onze aanpak verfijnen en opnieuw oefenen – of het nu 20 of 10.000 uur is. Dit is echter moeilijk om te doen, want iets nieuws leren betekent in eerste instantie: onhandig zijn, fouten maken, koerscorrecties uitvoeren en opnieuw proberen. Het is ongemakkelijk. En zelfs als we weten dat de vaardigheid waardevol is, maakt het ons werk vaak eerst alleen maar moeilijker – waardoor velen van ons stoppen met het proberen van nieuwe dingen en snel terugkeren naar oude gewoonten.

Tips

Als je begrijpt hoe belangrijk het is om te oefenen – hoe kan je het dan een onderdeel van je algehele training maken? En hoe houden we onszelf en anderen verantwoordelijk voor het harde werk van de dagelijkse oefening?

Erken de uitdaging

Wees eerlijk over de moeilijkheid om iets nieuws te leren. Vier het streven en het nemen van risico’s, in plaats van expertise en vaardigheden. Creëer een cultuur in jezelf waarin je wordt beloond voor het proberen van nieuwe dingen en het opbouwen van nieuwe vaardigheden, zelfs als de pogingen ertoe minder dan perfect zijn.

Beperk wat moet je leren: het hoeft niet allemaal tegelijk

Trainingen bevatten vaak informatie met veel verschillende benaderingen, vaardigheden en technieken. Het is niet mogelijk om ze allemaal in één keer te oefenen en te beheersen. Kies in plaats daarvan een ​​of twee dingen die je werk kunnen verbeteren en focus je op het begin enkel daarop.

Wees toegewijd

Wees toegewijd en maak er iedere week – het liefst zelfs iedere dag – tijd voor. Zet in je kalender dat je gaat oefenen. Minimaliseer afleidingen en werk aan de ontwikkeling van de vaardigheden, net zoals je doet aan andere projecten waarvan je de vaardigheden al wél beschikt.

Maak gebruik van hulpmiddelen en materialen

De meeste trainingsprogramma’s omvatten oefenmogelijkheden: oefenen met video’s en afbeeldingen, handleidingen, cases, rollenspelen, etc. Gebruik ze zoveel als je kunt – individueel, online, in studiegroepen of met partners. Deze kunnen zeer nuttig zijn voor het trainen van de vaardigheden.

Zorg ervoor dat je buddy’s hebt om mee te oefenen

Werk samen met anderen en ga op zoek naar een buddy, om elkaar verantwoordelijk te houden voor jullie oefening. Een partnership is ook een geweldige manier om feedback te krijgen over je ontwikkeling.

Volledig commited zijn om te oefenen is essentieel om de impact van een training te maximaliseren. De oefening is immers de enige manier om bekwaam te worden in een nieuwe vaardigheid. We moeten alleen het ongemak van ‘beginner zijn’ omarmen om te blijven groeien en verbeteren.

Wat zou jij eigenlijk meer moeten oefenen om er “pretty good” of een “expert” in te worden?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Theorie-examen-oefenen.nl.
Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Afbeeldingen via Unsplash.