HOTSPOTS

Fijn Plekje // Jordy’s Bakery (R’dam)

JORDY'S BAKERY

De geur van versgebakken brood. Een knus plekje waar je kunt genieten van een verse jus, een nog warme croissant en een goede bak koffie. Personeel dat oprecht naar je lacht en vraagt of je nog een kopje koffie wilt. Dat is Jordy’s Bakery – inmiddels een begrip in Rotterdam.

Jordy’s Opa
Brood bakken is Jordy Klootwijk met de paplepel ingegoten. Zoals zijn achternaam doet vernoemen – zijn opa stond aan de voet van de bakkerijen Klootwijk. Een begrip in Rotterdam en omstreken. Jordy volgde zijn bakkersopleiding in Amerika aan het befaamde French Culinary Institute. Terug in Nederland ontwikkelde hij zijn brood verder. Bijzondere broden die gemaakt worden van pure ingrediënten en ambachtelijk worden bereidt. En dat kun je proeven.

“In het buitenland heb ik veel kennis opgedaan – en veel geproefd. Op basis van alles wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren heb ik een overheerlijk brood ontwikkeld.” – Jordy Klootwijk

JORDYS-6 JORDYS-19

Het brood
Desembrood van Jordy’s Bakery wordt gemaakt van 4 basis ingrediënten: water, zeezout, meel en zelfgemaakt desem. Na het kneden krijgt het brood tot 24 uur de tijd om te rijzen. Daarna wordt het gebakken in een steenoven. Doordat het deeg direct op de hete ovenvloer terecht komt, krijgt het zijn karakteristieke knapperige korst. Geloof me, hij is knapperig. Precies goed! De broden worden gebakken volgens traditioneel Frans recept. Het meel dat gebruikt wordt, Tradition Française, is afkomstig uit Frankrijk en bevat geen kunstmatige toevoegingen (hulde!!). Het desem is gemaakt op basis van melkzuur. Dit zorgt ervoor dat het desembrood een minder zure smaak heeft dan de meeste andere desembroden. Ik moet zeggen dat ik desembrood van bijvoorbeeld de Ekoplaza best zuur vind. Ik proef echt een verschil met het brood van Jordy – vooral als je het toast (of even in de oven doet) merk je bijna niet dat je zuurdesembrood eet.

JORDYS-10

JORDYS-8

Desem, Banket & Broodjes
Meergranendesem-, natureldesem- en speltdesembrood. Oatmeal- en macadamiacookies gemaakt van speltmeel. Jordy’s bar, brownies & ohhhh de kaneelbroodjes. Die zijn écht goddelijk – haal ze vroeg in de ochtend als ze nog warm zijn, je weet niet wat je meemaakt. Alle zoetigheden worden trouwens door banketbakker Sierk in de winkel gemaakt. Dat is niet alleen leuk om te zien, het ruikt ook heerlijk! Versgebakken brownies… Ik dwaal af. Naast al deze zoete verleidingen hebben ze ook gezonde broodjes en tosti’s op het menu staan. Het beroemde broodje schorem is echt een mannenbroodje: een grove snede desembrood belegd met een biologische bal gehakt. Deze verdween van de kaart, maar is op speciaal verzoek van kapper Schorem terug. En meteen naar deze bebaarde mannen vernoemd.

JORDYS-15

JORDYS-9

Knus & romantisch
Met maar een paar tafeltjes kun je hier ontbijten en lunchen in een knusse setting. Je kan er ook prima een kopje koffie doen voordat je naar je werk gaat. Ik vind Jordy’s ook echt een romantisch plekje. De aankleding (pioenrozen, mijn favoriet), het ouderwetse bakkerslinnen, de relaxte bediening. Het doet qua interieur een beetje Frans aan. Je kunt hier dus perfect terecht voor een date!

JORDYS-1    JORDYS-22

JORDYS-5

JORDYS-4 JORDYS-18

Van brood tot de verpakking
Het mooie aan Jordy’s vind ik ook het oog voor detail. De broden en zoetigheden worden stuk voor stuk gebakken tot in de perfectie. De koffie is steengoed. De verse jus lekker zoet. Het interieur – veel materialen zijn afkomstig uit de ‘ouderwetse’ bakkerij. Zoals het bakkerslinnen waar de broden op liggen. Bij de inrichting van de winkel is écht uitgegaan van de basis van producten. Steigerpijpen, vurenhoutentafels. Ook de verpakkingen kloppen. Elk brood en alle koekjes worden in mooi stevig papier ingepakt – op dezelfde manier gevouwen en met een sticker erop inclusief logo en bewaar- en bakadvies.

Het brood dat je bij Jordy’s Bakery koopt blijft het lekkerst als het bewaard wordt in een papieren zak. Ook kun je het brood even in de oven doen voordat je het eet. Hierdoor wordt de korst heerlijk knapperig en het brood van binnen lekker mals. 

JORDYS-20

JORDYS-16

Leuk weetje: bij Jordy’s zijn ze fan van Moderne Hippies! Een aantal weken gelden werd ik voor het eerst ‘herkend’; “Jij bent toch van Moderne Hippies?” – leuk ;). Ook enthousiast geworden? Bezoek hun Facebook page dan eens voor acties & tips, bekijk de actuele openingstijden op de website of ga langs op de Nieuwe Binnenweg 97A in Rotterdam.

ps. Als je toch op de Nieuwe Binnenweg bent, loop dan gelijk even binnen bij Sistermoon, waar ik vorig jaar over schreef. You will not regret it!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.