ETEN

Recept: Juice // Green Super Start

Green Super Start

Wanneer was de laatste keer dat je genoot van een ontbijtje met: appel, ananas, peer, bloemkool, bleekselderij, komkommer, avocado, tarwegras, hennep zaadjes en goji besjes? Waarschijnlijk… nooit! Terwijl het zo makkelijk is al deze super gezonde ingrediënten te verwerken in een snel en lekker ontbijt. Meet the juicer! 

Juicen is ideaal: je krijgt al het goede van deze gezonde groente- en fruitsoorten binnen, in 1 glas. En het is nog lekker ook!

Juice of smoothie
Veel mensen vragen wat nu precies het verschil is tussen een juice en een smoothie. Heel simpel: een juice is gemaakt d.m.v. een sapcentrifuge of een citruspers. Deze apparaten scheiden het sap van de vrucht van de rest (het vruchtvlees, de pulp). Een goede sapcentrifuge heb je al voor zo’n 80 tot 100 euro. Het is een investering, maar het is echt de moeite waard. Het is het meest gebruikte voorwerp in mijn keuken, zonder te overdrijven. Ik heb er 1 van Bosch en die doet het perfect. Ik geniet elke dag van een juice, van een simpel vers appel- of bietenjuice (binnen een halve minuut klaar – die gaan met schil en al erin) tot een mix van groente en fruit. Ok, genoeg over de juices, en wat is dan precies een smoothie? Een smoothie bestaat uit een drankje gemaakt met een blender. Of je hier nu water, (noten)melk, sap, fruit, groente, noten, superfoods indoet, dat bepaal je verder zelf. Is het drankje fijngemalen/vloeibaar gemaakt d.m.v. een blender, dan heet het een smoothie.

Waarom Juicen
Een vraag die vaak voorbij komt: “Waarom zou je juicen/blenden als je het ook kunt eten? Dan zit je toch veel voller?” Klopt. Klein puntje: niemand – maar dan ook niemand – is zo gek om een salade van bloemkool, bleekselderij, spinazie, avocado, wortel, biet, appel en gember te eten – als ontbijt. En als je dit allemaal juicet, dan smaakt het heerlijk en heb je het binnen een paar slokken binnen. Bonus! “Maar, als je dat allemaal juicet, is dat dan niet zonde van de vezels? Die krijg je dan niet binnen…” Ervan uitgaande dat je naast het juicen (tenzij je aan het detoxen bent, daarover volgende week meer) gewoon geniet van een gezond eetpatroon met genoeg onoplosbare vezels (bijvoorbeeld havermout), dan hoef je je daar niet druk om te maken. Het mooie van juicen is het feit dat de juicer al het voorwerk voor je doet: je lichaam hoeft de groente/het fruit niet meer te verteren en af te breken voordat het de vitamines en mineralen tot zich kan nemen. Omdat het dankzij de juicer al in vloeibare vorm is gemaakt, kan het lichaam deze stoffen meteen opnemen. Een kick-start van je dag dus! Heb je geen juicer? Koop er 1! Geen budget maar wel een blender in huis? Kies dan voor 3 of 4 ‘makkelijke’ ingrediënten en blend die met water. Ananas,  spinazie, appel en komkommer bijvoorbeeld. Experimenteer!

Green Super Start
Dit juicy ontbijtje is een combinatie van juicen en blenden. Juice de volgende (liefst allemaal biologische) ingrediënten in de sapcentrifuge, met schil en al (behalve de ananas, schil die wel even):

  • 1 appel (golden delicious – of elke andere behalve granny smith)
  • 1 peer (conference)
  • 1/4 ananas (koop een hele en snijd hier een schijf vanaf)
  • 1 handvol bloemkool
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/4 komkommer

Giet het sap vervolgens in de blender, en doe de volgende ingrediënten erbij:

  • 1/2 avocado (zonder schil natuurlijk) 
  • Eventueel 1/2 eetlepel tarwegras poeder (die van Naturya – bij de Tuinen – is erg lekker en zoetig)

Blend het geheel op de hoogste stand (deksel erop!) tot het helemaal glad is. Ik blend het meestal zo’n 60 seconden. Giet het in een mooi glas en drink het binnen 15 minuten op – dan zijn de voedingsstoffen nog helemaal intact.

Superfoods
Voeg eventueel wat hennep zaadjes toe. Hennep zaad bevat omega 3 & 6, pro-vitamine A, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, sodium en zink. Hennep zaad zit ook vol met eiwitten! Tarwegras ontgift de lever, darmen en nieren, zuivert het bloed, verhoogt de weerstand, verjongt de huid, bevordert het metabolisme, en gaat ouderdomsverschijnselen tegen. Goji besjes zitten vol vitamine C, zijn antioxiderend, versterken het bloed, zorgen voor een gezond hart, gaan veroudering tegen en beschermen het lever. Heb ik al gezegd dat superfoods bovenal erg lekker zijn en zorgen voor een extra boost healthiness & daarnaast zorgen voor een lekkere bite? 

Geniet ervan!

Wil je op de hoogte blijven van mijn recepten en tips? Volg me dan op Instagram, volg mijn RAW Pinterest Board of bezoek mijn foodblog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.