ETEN

Kaki // Les in tropische vruchten

Kaki Smoothie

De post van deze week is te danken aan een vriendinnetje van me. Een aantal weken terug kreeg ik een berichtje met: “Tap, jij bent de fruitkenner, hoe moet je in hemelsnaam een kaki eten?!”. Hilarisch moment, want voor mij is het eten van een kaki net zo vanzelfsprekend als het eten van een appel. Dus hierbij bedank ik Annefleur voor de volgende exotische vrucht: de kaki.

Ik kende twee benamingen voor de kaki: de kaki en sharon fruit. Wat blijkt: de kaki is de soortnaam en de sharon is het ras. Er bestaan verschillende soorten rassen van de kaki. Zo is er een ras dat nog moet rijpen en twee tot acht pitten bevat. Het ras sharon is eigenlijk de “betere versie” van de kaki’s. De sharon heeft geen pitten en hoeft het rijpingsproces niet te doorstaan. Hierdoor is een sharon altijd eetrijp en lekker zoet van smaak. In Nederland verkopen de supermarkten alleen maar de sharon: eetrijp, zonder pitjes en lekker zoet.

Maar hoe herken je een kaki?
Als je de vruchten in een boom ziet hangen, zou je haast denken dat het oranje appels zijn. Ze hebben de vorm van een vleestomaat, zijn oranje en hebben een groen en droog kroontje. De schil is niet altijd egaal oranje, soms zitten er wat bruine plekjes in.

Hoe smaakt het?
De smaak van een rijpe kaki of sharon is moeilijk te beschrijven. Het is in ieder geval een erg zoete vrucht. De smaak kan neigen naar verschillende soorten vruchten. Denk hierbij aan abrikozen, bananen, druiven, peren of perziken. Ik zou zeggen: proef en ervaar de smaak zelf!

Hoe eet je een kaki?
Eigenlijk is het ontzettend makkelijk. Omdat wij hier in Nederland verwend zijn, worden er op de markt en in de supermarkten voornamelijk de sharon verkocht.
Was de schil, haal het kroontje eraf en snijd dan de vrucht in partjes (net zoals je met een appel doet). De vrucht is vaak meteen na aankoop nog lekker stevig van structuur. Je kunt er ook voor kiezen om de sharon nog even te laten staan, de vrucht wordt dan enorm zacht van binnen: uitlepelen is dan mijn favoriet. Het uitlepelen is dan wat effectiever, omdat het vruchtvlees een beetje gelei-achtig is. De sharon is niet alleen lekker om zo op te eten, maar ook lekker in smoothies, salades en desserts. Ik heb er laatst nog een onwijs lekkere smoothie mee gemaakt. MH Rosalie heeft ook een recept voor een smoothie met kaki en kaneel op Moderne Hippies staan, bekijk deze hier. Eén tip: vergeet de vrucht niet te schillen!

Je kunt de kaki’s gewoon op de fruitschaal bewaren om ze te laten rijpen. Als je ze liever wat steviger hebt, kun je ze ook in de koelkast bewaren!

Enkele gezondheidsweetjes over de kaki/sharon:

– De kaki zit boordevol vitamine C
– De kaki is rijk aan protamine A
– De kaki is een bron van vezels, één kaki staat gelijk aan drie volkoren boterhammen
– De kaki valt erg in smaak als fruithapje bij the little ones, vooral als de vrucht lekker rijp is
– De kaki is door de vezels een perfecte snack als je trek hebt (bye bye hongergevoel)
– De kaki is in China een belangrijke vrucht in de geneeskunde: het zou koortsverlagend werken en helpen bij diarree

Psst.. Heb jij al gestemd op onze MH Marte (oprichter van deze website & organisator Moderne Hippies Markt) als “Leukste Ondernemer van Amsterdam”? Support en stem hier!