KUNST & CULTUUR

Muziek om van te houden // Karsu

KARSU 1

Tijdens de Amsterdamse Hotelnacht (18 januari) organiseerde het Lloyd Hotel een avondvullend programma genaamd Culture Night. Hier ontdekte ik de Turks-Nederlandse zangeres Karsu, die een betoverd en intiem optreden gaf. Wat was en ben ik onder de indruk van dit talent! Pas 23 jaar oud, van oorsprong een klassiek pianiste, die per toeval het zingen ontdekte en ook zelf is gaan componeren. Ze treedt inmiddels over de hele wereld op en stond zelfs al meerdere malen in het legendarische Carnegie Hall in New York. En dan te bedenken dat het allemaal begon met kleinschalige optredens in het restaurant van haar vader in Amsterdam Osdorp. Het plezier en enthousiasme dat deze jonge zangeres weet over te brengen met haar performance vond ik ontwapenend; haar passie voor muziek maken vond ik overweldigend.

Extra bijzonder, als ambassadrice van MasterPeace zet Karsu haar talent in voor het bewerkstelligen van vredesopbouw en saamhorigheid. MasterPeace is een internationale beweging die via muziek, kunst en onderwijs de weg wil vrijmaken naar een meer duurzame wereld met minder gewapende conflicten. Karsu schreef voor MasterPeace het nummer Raise our Hands, met dit bijzonder gevoelige nummer eindigde ze haar optreden in het Lloyd Hotel.

Naast bovenstaande video van Raise our Hands, wil ik jullie ook zeker de tip meegeven om de verslaglegging van Karsu tijdens het North Sea Jazz festival te bekijken. Als je vanavond een half uurtje de tijd hebt, ga er dan even lekker voor zitten en je zult geheid snappen waarom ik zo betoverd was tijdens de Hotelnacht. Karsu verteld in deze uitzending ook hoe ze de traditionele Turkse muziek een nieuwe twist heeft weten te geven door een bossanova groove toe te voegen, andere akkoorden te gebruiken en ze mixt zelfs de Zwarte Zee muziek met Chopin. Kijken dus!