ETEN

Kefir // De gezonde vervanger voor melk, yoghurt & champagne

kefir

Wat is Kefir?
Kefir lijkt nog het meest op drinkyoghurt (melkkefir) of kinderchampagne (waterkefir) en is oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en de Kaukasus.

Melkkefir
Melkkefir is een heerlijke yoghurtachtige drank die tot stand komt bij een fermentatie proces van kefirkorrels (fungisoort) en een melksoort. De kefirkorrels zijn ‘levende’ micro-organismen, die het grootste gedeelte van de lactose (50% tot 80%) en de melksuikers in de melk ‘opeten’ en deze vervolgens omzetten naar goede bacteriën (de zogenaamde probiotica).

Naast het feit dat het erg lekker en makkelijk te maken is, is kefir ook nog eens goed voor je: het bevat namelijk rechtsdraaiend melkzuur, vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en H, veel mineralen (calcium, ijzer, jodium) en essentiële aminozuren, waaronder tryptofaan. De probiotica helpen niet alleen voor een goede darmflora, maar ook bij de aanmaak van goede oestrogenen en bij het voorkomen van aromatase (het omslaan van goede hormonen in slechte hormonen).

Ook kan je melkkefir heel goed gebruiken om candida tegen te gaan. Dit artikel is niet de plek om hier dieper op in te gaan, maar meer informatie hierover, en natuurlijk over nog veel meer, kan je vinden in mijn boek Het Hormoon Geheim.

Waterkefir
Naast melkkefir bestaat er ook waterkefir. Dit is een ander soort korrel, doorzichtiger dan de melkkefirkorrels, die je in water met suiker, gedroogd fruit of kokoswater doet. Vervolgens ‘eten’ de korrels het suiker in het water op en transformeren deze wederom naar goede bacteriën. Het resultaat is een heerlijke verfrissende champagne-achtige drank, met eventueel de smaak van het gedroogde fruit dat je erin doet.

Omdat er een fermentatieproces aan te pas komt zijn deze dranken zeer licht alcoholisch, van 0,2% tot maximaal 2%, maar gemiddeld onder de 1%.

Waar kan je kefirkorrels kopen?
Een ongeschreven regel is dat je kefir nooit mag verkopen en alleen cadeau doen! Het idee daarachter is dat tijdens de bereiding de kefirkorrels groeien; op een gegeven moment heb je dus meer dan je zelf nodig hebt en kan je het weggeven.

Ik neem aan dat aanbieders van kefir, gelukkig, een uitzondering op deze regel zijn 🙂 De daadwerkelijke kefirkorrels kan je namelijk ook online kopen bij bijvoorbeeld de kefirshop. Deze bieden ook complete startpakketten aan, zodat je gelijk goed kan beginnen. Een andere goede site waar je water- en melkkefir kan bestellen is kefir.nl.

Daarnaast kan je ook een eindproduct bij EkoPlaza kopen in de vorm van drinkyoghurt en yoghurt, al betreft dit wel een andere vorm, namelijk milde kefir. Deze vorm komt niet tot stand door het gebruik van kefirkorrels, maar door het gebruik van een nauwkeurig mengsel van bacteriën en gisten. Hierdoor kan de smaak constant gehouden worden.

Hoe kan je kefir gebruiken?
Drink de kefir direct, gebruik de melkkefir in smoothies (inplaats van yoghurt) of gebruik de waterkefir in combinatie met gedroogd fruit voor heerlijke verfrissende dranken!

Meer inspiratie voor lekkere recepten met water- en melkkefir kan je hier vinden. Ook een Google zoekopdracht met woorden als melkkefir recepten, waterkefir recepten etc. zal uitkomst bieden! Tip: zoek ook in het Engels voor nog meer inspiratie 🙂

Echt de moeite waard om mee te experimenteren!

Groetjes,
Crispijn