INSPIRATIE, REIZEN

Kennismaken met Martijn, oprichter Camptoo

Camptoo is de ‘AirBnB on wheels’: hét platform voor de (ver)huur van campers en caravans. Daarmee brengt Camptoo het begrip van de deeleconomie, kamperen en roadtrippen samen. Camptoo maakt een vakantie goedkoper, groener, makkelijker én avontuurlijker. Een initiatief dat helemaal hippieproof is, wat ons betreft. Tijd om oprichter Martijn Peeters wat vragen te stellen…

Duurzaam reizen - banner

Martijn - Camptoo 1

Martijn! Wat een briljant idee. Hoe kwam je op het idee om Camptoo op te richten?

Samen met mede-oprichters Joep en Roel stonden we in de lente van 2014 voor een heftige keuze. We hadden een jaar lang al onze energie en spaarcenten in onze vorige start-up gestopt: studieboekendelen. Hier konden studenten hun studieboeken delen, zodat ze nooit meer dure boeken hoefden te kopen. Na een jaar waren duizenden studenten hun studieboeken aan het delen, maar we konden er geen pepernoot mee verdienen en het geld was echt bijna op. Onze keuze was óf helemaal stoppen met onze deelgedachte óf een flinke verandering maken. Voordat ik ging ondernemen, werkte ik bij een investeringsmaatschappij en ik merkte dat ik dat niet meer wilde: het ging daar alleen om geld verdienen en totaal niet om passie, luisteren naar m’n eigen gevoel en iets creëren waar de wereld net een stukje beter van wordt. En dat is juist wat we zo graag wilden doen: aan iets moois bouwen en zo een win-win voor iedereen creëren. We besloten om een weekend naar de hei te gaan. Zoekend naar een camper voor ons hei-weekend, merkten we dat het onmogelijk was om een camper te huren voor een weekend. Campers bij verhuurbedrijven konden alleen voor een hele week gehuurd worden en de huurprijs was al snel meer dan duizend euro per week. Overal stonden campers bij mensen op de oprit, maar deze waren niet te huur en mensen durfden het niet aan. Dat was het moment dat we dachten: dit is het! We zijn uiteindelijk niet meer naar de hei gegaan en volle gas gaan ontwikkelen.

Dus van financiën naar de wereld verbeteren door een peer-to-peer platform op te richten. Was er een specifiek moment/reden in je leven dat je deze ommekeer in je leven wilde maken en 100 % voor Camptoo bent gegaan?

Ja, mijn wake-up-call was een kitesurfongeluk. Toen ik in de investeringswereld werkte, had ik alleen nog het gevoel dat ik echt leefde op het moment dat de adrenaline door m’n lijf heen gutste en dat is me bijna fataal geworden. Ik merkte dat ik alleen maar bezig was met het pleasen van mijn baas, in plaats van het geven om mensen die me echt dierbaar zijn: mijn toenmalige vriendin (en nu mijn vrouw en de moeder van ons prachtige zoontje) en mijn familie. Toen ik merkte wat echt belangrijk voor me was, kwam ik ook dichter bij mijn gevoel en bij de behoefte om zelf een start-up op te zetten, die wél een win-win creëert voor iedereen. De twee slimste twintigers die ik ooit heb mogen ontmoeten kwamen op mijn pad. Samen met Joep en Roel besloot ik de uitdaging aan te gaan.

Mooi verhaal. Wat is je ultieme doel met Camptoo?

Dat het genieten van de natuur met een camper (of caravan) voor iedereen bereikbaar wordt. Het is zo lekker om naar het bos, strand en de bergen te gaan. Voor mij de ultieme manier van ontstressen. Even niet op je mobiel kijken, gewoon genieten van de dag en waar je op dat moment zin in hebt. Dat kan het beste als je je rijdende huis bij je hebt en dat maken we met Camptoo mogelijk voor iedereen. Eerst in Europa, dan ook in Noord-Amerika, Australië en Zuid-Afrika. We vinden het ook belangrijk dat we dit op een duurzame manier mogelijk maken via de deeleconomie zodat meerdere mensen gebruik maken van een voertuig dat anders stil staat.

Map Location Direction Location Remote Relax Concept

Steeds meer mensen geloven in een lifestyle waarbij we onze eigendommen met elkaar delen. Waar denk jij dat dit vandaan komt?

Ja, leuk hè? Er is echt een verschuiving gaande van spullen “bezitten” naar “beleven” en toffe dingen ervaren. Het past helemaal bij deze tijd en het zorgt er volgens mij voor dat we met z’n allen beter omgaan met de grondstoffen die er zijn.

Wat is volgens jou de toekomst van de deeleconomie?

Tegenwoordig wordt er heel veel “deeleconomie” genoemd. Ik zie het als het delen van spullen en talenten, dit zal zeker blijven en zich verder ontwikkelen in ons dagelijks bestaan. Het is een stuk efficiënter en goedkoper om met meerdere personen dure producten te delen. Je krijgt nu bijvoorbeeld al flinke korting op je private lease als je je auto ook via Snappcar verhuurt en dit soort initiatieven zullen alleen maar sterker worden verwacht ik. Camptoo is een van de partijen die ervoor zorgt dat het ook veilig en efficiënt gebeurt.

Dank je wel voor je tijd, Martijn!

Camptoo - 3

Wil jij deze zomer een camper huren?

Op de website www.camptoo.nl kies je een camper of caravan uit die bij jouw reisplannen past. Je kunt hierbij filteren op bijvoorbeeld ophaallocatie, aantal en type bedden, prijs per nacht en voorzieningen zoals een keukenblok, douche en toilet. Heb je iets interessants gevonden, dan kun je vragen stellen aan de verhuurder of direct een reservering doen. Zodra de verhuurder akkoord is met jouw verzoek, voltooi je de aanvraag met een verificatieprocedure door je rijbewijs up te loaden. Camptoo checkt hierbij jouw identiteit en controleert op de geldigheid van je rijbewijs en BKR registraties. Vervolgens doe je een aanbetaling van 50% (tot maximaal €400,-) met iDEAL of je creditcard. De restbetaling voldoe je acht weken voor aanvang van de reis. De eigenaar wordt pas uitbetaald zodra jij de camper of caravan hebt opgehaald. Zo ben je altijd gegarandeerd van een voertuig. Om de betrouwbaarheid en kwaliteit te waarborgen, hanteert Camptoo een strenge selectieprocedure voor aanbieders van campers en caravans en wordt ieder voertuig gecontroleerd en schoon uitgegeven. Met Camptoo zijn zowel huurders als verhuurders goed verzekerd; een veilige kampeerervaring staat te allen tijde voorop.

Zou jij op reis willen gaan met Camptoo?

Liefs, Zoë

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.