KUNST & CULTUUR

Muziek om van te houden // KOFFIE

In 2012 heb ik ze zien spelen op Oerol, een heerlijke festival sound die de zon liet schijnen op het Groene Strand. Twintig november was de releaseparty van hun tweede album bij Doka (‘nieuwe’ hotspot in Amsterdam), helaas moest ik die avond werken, maar ik heb begrepen dat deze avond te gek was. Afgelopen week waren ze ook nog eens te zien en horen bij DWDD. Wie, wat, waar heb ik het over? KOFFIE. Hoog tijd om Daniel (rechts op onderstaande foto) wat vragen te stellen.

koffie-welcome-to-the-village-leeuwarden

Voor wie KOFFIE nog niet kent, hoe is KOFFIE ontstaan? En… could you introduce the members of the band?
“Valentijn en ik kennen elkaar al sinds dat we zes waren en maken vanaf ons twaalfde al muziek samen. Abe zijn wij tegen gekomen op het Conservatorium van Amsterdam en daar zijn we KOFFIE gestart. De band is vijf jaar geleden opgericht en sinds drie jaar zijn we serieus met eigen songs bezig. Abe, Valentijn en ik zitten er dus vanaf het begin bij. Daarna hebben we met heel veel verschillende mensen gespeeld en zijn we uiteindelijk bij de best passende samenstelling uitgekomen. De leden zijn: Abe van der Woude op drums, Valentijn Bannier op gitaar, Alexander van Popta op Keys, Itai Weissman op Saxofoon, Steven Brezet op percussie en ik, Daniel Schotsborg, op basgitaar. Allemaal zijn we afgestudeerd aan het Conservatorium (van Amsterdam en Rotterdam).”

En hoe zou je jullie muziek omschrijven?
“Onze sound kan je omschrijven als Afro-Funk. Geïnspireerd door de Afro-Beat van Fela Kuti, de Funk van James Brown (Bootsy Collins) en de Red Hot Chili Peppers. De virtuositeit van onze toetsenist en saxofonist hebben de wortels in de jazz. En onze jonge gepassioneerde percussionist neemt zijn Latin roots mee. Dit maakt het een stomend, energiek, oppeppend, altijd dansbaar geheel, genaamd KOFFIE!”

Noem eens aantal hoogtepunten, wat zijn memorabele optredens geweest?
“Onze meest memorabele optredens tot nu toe waren toch wel de releaseparty van het Eh Lady album bij Doka, Music Meeting – daar deed een heel festival terrein een sit down op ons laatste nummer -, Dunya Festival en het Blue Balls Festival in Zwitserland afgelopen zomer; daar waren wij de afterparty en hebben we drie sets voor telkens een volle zwetende stomende zaal mogen spelen, dat was erg leuk en gaf veel voldoening!”

Eh Lady is uitgebracht op vinyl, kan je daar nog wat meer over vertellen?
“Door de warmere en authentieke sound van vinyl komt onze muziek nog beter tot z’n recht. Daarnaast is het album opgenomen op een oude tape recorder met maar acht sporen, door de engineer van afrolegende Ebo Taylor. Dit geeft het echt die oude rauwe funk sound. Het album is ook overal te downloaden, maar door het op vinyl uit te brengen heb je toch nog iets tastbaars wat past bij wat wij neerzetten qua sound. En het ziet er erg mooi uit. Het is mijn allereerste album wat uitkomt op vinyl, dus ben ook wel trots!”

Gaaf hoor! Ben dan ook wel benieuwd… what’s next?
“What’s next? We gaan hopelijk een heel goed festival seizoen tegemoet met hele leuke optredens op hele mooie festivals. Ook spelen we steeds meer in het buitenland en ik kan met zekerheid zeggen dat KOFFIE er meer dan klaar voor is om internationaal te gaan! Ik mag nog niks zeggen over welke festivals totdat ze bevestigd zijn, maar het ziet er erg leuk uit! We gaan gewoon zoveel mogelijk spelen, want dat is waar we het voor doen en wat we het allerleukst vinden.”

Dank Daniel! Ik ga die festivals zeker in de gaten houden en denk dat we nog veel van KOFFIE gaan horen, wil jij ook op de hoogte blijven? Like deze jongens dan op Facebook. En voor wie niet kan wachten, zaterdag spelen ze in Dordrecht.

KOFFIE // Live
Wanneer: 7 december, deur open 21.30
Waar: Jazzpodium DJS, Grotekerksplein 1 in Dordrecht
Entree: €7