MODE & BEAUTY

Kokosolie: multifunctioneel wondermiddel (Tip!)

Welkom in de Natuurlijke Schoonheidssalon! In deze rubriek vind je tips en reviews over natuurlijke, dierproefvrije en vegan cosmetica en verzorgingsproducten.

Sinds een paar maanden heb ik standaard een pot kokosolie in huis staan. Ik heb het in eerste instantie aangeschaft om te gebruiken in de keuken, maar na een aantal geslaagde experimenten heb ik ondervonden dat kokosolie nog veel meer functies kan hebben. Het klinkt misschien raar, maar inmiddels zweer ik bij dit natuurlijke product, zowel op voedingsgebied als op schoonheidsgebied. Ik zal jullie zo uitleggen waarom, maar eerst even een korte introductie van dit wondermiddeltje.

Kokosolie is een vetproduct gemaakt uit het kokosvlees. Het heeft een hoog gehalte middellange keten vetzuren, ook wel MCT vetzuren genoemd. Deze vetzuren hebben geen schadelijke gevolgen voor het cholesterolgehalte en zijn beter verteerbaar dan andere vetten. De MCT’s in kokosolie worden omgezet in ketonen die als hoge potentie brandstof voor de hersenen dient. Daarnaast zitten er in kokosolie ook goede voedingsstoffen zoals laurinezuur, wat goed is voor onder andere de darmflora. Je kunt kokosolie gebruiken als vervanger voor (bak)boter of verwerken in bijvoorbeeld smoothies en salades. Op zoek naar recepten met kokosolie? In het boek ‘Superfoods recepten’ van Jesse van der Velde (MH Rosalie noemde dit boek eerder al in haar blog met cadeautips) wordt het in veel recepten verwerkt.

Zoals ik al zei, heeft kokosolie buiten de keuken ook veel voordelen. Kokosolie is hypoallergeen en zeer geschikt als schoonheidsproduct voor huid en haar. Kokosolie heeft een smeltpunt van circa 24-26 graden en is daarom in ons klimaat meestal gestold. Zodra je een beetje olie in je hand neemt, zul je merken dat het vloeibaar wordt. Je kunt de olie ook opkloppen, hierdoor wordt het een soort mousse. Dit heeft geen invloed op de houdbaarheid van de olie. Welnu, waar kun je kokosolie op schoonheidsgebied voor gebruiken?

1. Hydraterend product voor de huid

Wanneer je het op je huid smeert, zul je merken dat je direct een soepelere en zachtere huid krijgt. Zodra de olie is ingetrokken is het echter niet meer vet, maar je huid is er wel mee gehydrateerd. Ik vind persoonlijk de geur van kokosolie heel lekker, waardoor ik het extra fijn vind om mijn huid ermee in te smeren.

2. Lippenbalsem

Ik gebruik het tegenwoordig ook in plaats van lippenbalsem. Als er iets is wat ik irritant vind, zijn het wel droge lippen. Producten als purol en labello hebben een verslavende werking vanwege paraffine (MH Marte legde hier al een en ander uit over natuurlijke cosmetica); bij mij helpt het zeker niet tegen droge lippen. Sinds ik elke ochtend een laagje kokosolie op mijn lippen smeer, heb ik nergens meer last van.

3. Make-up remover

Kokosolie kan ook gebruikt worden als reinigend product. Ik gebruik mascara die zelfs met een goede make-up remover lastig te verwijderen is, maar met kokosolie gaat het aanzienlijk makkelijker. Ik heb ook nogal gevoelige ogen die snel geïrriteerd raken en met kokosolie heb ik nergens last van.

4. Masker/Haarserum

Om het als masker te gebruiken verdeel je wat olie in de lengtes van je handdoekdroge haar en laat je het een kwartiertje inwerken. Je haar wordt hiermee gehydrateerd en zal zachter en glanzender zijn. Wil je het als haarserum gebruiken, smeer de puntjes van je haar dan in met een heel klein beetje kokosolie; hier worden ze zacht en soepel van. Dit kan op zowel nat als droog haar.

5. Massage olie

Ik ben een groot voorstander van massages, maar niet echt van massage oliën. Veel massage oliën trekken niet helemaal in de huid (uitzonderingen daar gelaten) en laten redelijk lang een vette laag op de huid achter. Kokosolie trekt langzaam genoeg in om er goed mee te kunnen masseren, maar snel genoeg om na een massage vrij snel weer een “droge” huid te hebben.

Je schijnt kokosolie voor nog veel meer dingen te kunnen gebruiken. Bovenstaande opties heb ik echter zelf uitgeprobeerd en ik kan deze zeker aanraden. Inmiddels heeft kokosolie met name mijn dure huidverzorgingsproducten vervangen en mijn huid ziet er stukken beter uit. Probeer zelf uit welk effect kokosolie voor jou kan hebben, het is het absoluut waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.