MODE & BEAUTY

Review // Natuurlijke anticonceptie met de Lady-Comp

Welkom in de Natuurlijke Schoonheidssalon! In deze rubriek vind je tips en reviews over natuurlijke, dierproefvrije en vegan cosmetica en verzorgingsproducten.

Redactie, januari 2018: Om alle kanten te belichten, willen wij je, naast dit uitgebreide artikel, ook op dit nieuwsbericht van 25-01-2018 wijzen: Artsen waarschuwen: zwangerschap voorkom je niet met een thermometer. 

———————————————————————————————

Wist je dat een vrouw gemiddeld maar 6 dagen per maand vruchtbaar is? Bizar dat we ondanks dit, tientallen jaren achter elkaar, elke dag anticonceptie tot ons nemen. De negatieve nieuwsberichten over de Diane-35, Yasmin en nu ook de Nuvaring vliegen je om de oren. Dat is niet voor niets. Ook om mij heen hoor ik van steeds meer vrouwen dat ze stoppen met anticonceptie. Het zette me aan het denken: zijn er alternatieven?

Ja! Enkele weken geleden las ik in Het Hormoongeheim over het beste alternatief dat ik ken, de vruchtbaarheidscomputer: de Lady-Comp (op Facebook: Lady-Comp Nederland).

Deze blogpost is nogal een verhaal geworden, maar ik vond het belangrijk om alle aspecten mee te nemen en uit te leggen. Je hoeft echt niet alle termen te onthouden of snappen, maar neem alsjeblieft de tijd om dit door te nemen en ’the bigger picture’ te begrijpen. We hebben het hier namelijk over je belangrijkste bezit: je gezondheid. (Bronnen gebruikt voor de onderstaande informatie zijn: Het Hormoongeheim en Leer je hormonen kennen).

Ik ben van mening dat als je een drastische beslissing maakt – stoppen met hormonale anticonceptie (zoals ik met de Nuvaring) en overstappen op natuurlijke anticonceptie – je wel moet weten wat je doet. Had ik het 12 jaar geleden maar zo aangepakt toen ik begon met hormonale anticonceptie.

Hormonen: wat, waar en waarom

Hormonen zijn chemische stoffen die verschillende belangrijke processen in ons lichaam regelen, zoals stemming, groei, gedrag, emoties, seksuele prikkels, ons metabolisch systeem en de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Ook de suikerspiegel in het bloed en het lichaamsritme van slapen en ontwaken wordt geregeld door onze hormonen. Hormonen worden geproduceerd door een uitgebreid netwerk van klieren die samen het endocriene systeem (‘het huis van je hormonen’) vormen. Het intrigerende van dit lichaamssysteem is dat het uit tal van afzonderlijke klieren bestaat die los van elkaar over het hele lichaam verspreid zijn, maar toch als een geheel functioneren en met elkaar communiceren. Dat deze afzonderlijke klieren met elkaar kunnen communiceren en als groep kunnen samenwerken, is te danken aan hun ‘boodschappers’: de chemische stoffen die wij ‘hormonen’ noemen.
Dankzij deze hormonen communiceren 3 kleine, centraal in het hoofd gelegen hormoonklieren (de hypofyse, de bijschildklier en de pijnappelklier) met de schildklier in de nek, de thymus in de borstkas, de alvleesklier in de buik, de eierstokken in de bekkenholte en de bijnieren, die als een hoedje op de nieren gelokaliseerd zijn. Het hormoonstelsel heeft een soort ‘bewakingssysteem’ waarmee de hoeveelheden stoffen in het lichaam op peil worden gehouden. Komt er te veel van een bepaalde stof in het bloed, dan wordt de productie daarvan afgeremd, is er te weinig dan wordt de productie juist opgevoerd. Elke klier binnen dit systeem vervult een vitale rol omdat hij unieke hormonen aanmaakt.

Hormoonstelsel

Bron foto

Dankzij de communicatie van al deze klieren, dragers en receptoren, kunnen enkele van de belangrijkste levensprocessen voltrekken: het genereren van energie, geslachtelijke ontwikkeling, groei en herstel van weefsels, afweer tegen infecties, spijsvertering en opname van voedsel, bescherming tegen stress, noem maar op.

Hormoonverstoorders

Ok. What’s the big deal? Alles werkt toch naar behoren? Think again. Hormoonverstoorders zijn er om roet in het eten te gooien:

Hormonen raken uit balans wanner toxische stoffen van buitenaf het lichaam in komen en zich gaan gedragen als xeno-oestrogenen of pseudohormonen. Wanneer dit gebeurt, nemen deze synthetische stoffen de plek in van de lichaamseigen hormonen met vroeg of laat een disbalans tot gevolg, wat leidt tot het niet goed functioneren van (1 van) die belangrijke processen zoals; emotie, (anti)stress, seksuele prikkels en de stofwisseling.

Herkenbaar? Stoffen die deze disbalans veroorzaken oftewel de zogenaamde hormoonverstoorders zijn o.a.:

  • Pesticiden op en in bespoten groenten, fruit, granen en noten
  • Zware metalen in voeding, water en de lucht
  • Weekmakers uit plastic die lekken in voeding en water
  • Geur-, kleur- en smaakstoffen, smaakversterkers, conserveermiddelen en andere E-nummers
  • Slechte (geraffineerde) suikers
  • Ranzige vetten en oliën, verhitte vetten en verzadigde vetten
  • Non-food producten met daarin xeno-oestrogenen zoals; make-up, zeep, wasmiddel, tandpasta, etc
  • Medicijnen inclusief hormonale anticonceptie en cholesterol medicatie

‘Wat mag ik dan nog wel?’, hoor ik je denken. Zoveel mogelijk natuurlijk producten! Ga eens los bij de lokale boer, bestel De Krat, maak van de Marqt of Ekoplaza je favo supermarkt, eet minder grote porties (zoveel heb je niet nodig, hoeveel beweeg je nu eigenlijk?), beweeg meer, slaap meer en lees etiketten. Zit er in iets (shampoo, make-up, douchegel maar ook sauzen, brood, sap, etc.) meer dan 5 ingrediënten die je allemaal niet herkent? Kijk dan naar een meer natuurlijk alternatief, of maak het zelf!

Disbalans & anticonceptie

Sommige mensen zijn genetisch voorbestemd om last te krijgen van hormonale onevenwichtigheden, maar leefwijze speelt ook een belangrijke rol bij het ​​bepalen van het lichaam fysiologie. Veel van de activiteiten die normaal in verband worden gebracht met gezond leven, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding, en een consequent slaappatroon, kunnen problemen met hormonale onevenwichtigheden voor blijven.

Een sedentaire levensstijl en het eten van te grote of ongezonde maaltijden kan zorgen voor een hormonale onbalans. Ook te hard werken, niet goed eten (bijvoorbeeld te veel transvet), en niet genoeg rust krijgen kunnen leiden tot ongezonde, onevenwichtige lichaamschemie.

Vrouwen die de hormonale anticonceptie nemen kunnen onbedoeld last krijgen van ongewenste hormonale onevenwichtigheden. Dit komt omdat ze hun lichaam dwingen een extern voorgeschreven hormooncyclus te volgen in plaats van het lichaam de natuurlijke cyclus te laten volgen. (bron)

De huidige hormonale anticonceptie zoals de pil, het Mirena spiraaltje, het hormoonstaafje en de Nuvaring bevatten synthetisch oestrogeen en progesteron, die je lichaam dwingen deze extern voorgeschreven hormooncyclus te volgen. Dit kan resulteren in een scala aan symptomen die wijzen op een disbalans van de hormonen. Heb je even? Deze symptomen zijn:

  • Migraine
  • Veranderingen in huidpigmentatie
  • Abnormale eetlust (onverzadigbaar zijn)
  • Gewichtstoename
  • Futloosheid
  • Depressie
  • Minder zin in seks
  • Sneller prikkelbaar zijn
  • Over-emotioneel reageren (huilen bij zowat elke film)
  • Gevoelige borsten
  • Acne
  • Haaruitval
  • Nachtelijk zweten
  • Intense premenstruele symptomen ervaren
  • Vaginale droogheid
  • Schimmelinfecties
  • Opvliegers
  • Ongewoon zware, onregelmatige of pijnlijke menstruatie
  • Onvruchtbaarheid

Voor de duidelijkheid: dit ‘hoort er niet bij’. Dit zijn geen standaard symptomen waarmee vrouwen horen te leven. In ieder geval niet bij een gezonde vrouwelijk cyclus – die alleen te ervaren is als er geen of minder hormoonverstoorders in het lichaam voorkomen.

En het koperspiraal dan, is dat geen goed alternatief? Het koperspiraaltje schijnt ervoor te zorgen dat je baarmoeder denkt dat zij ‘ziek’ is en hierdoor niet zwanger kunt worden. Het baarmoederslijmvlies wordt er ongeschikt van, daardoor kan het eitje zich niet nestelen. Ook is koper zaaddodend. Het werkt… maar hoe gezond is het om jaren achter elkaar een stuk koper in je baarmoeder te hebben zitten? Bovendien kan het erg pijnlijk zijn en je menstruatie kan er heel heftig van worden. Ik zou het niet willen proberen.

Seks en hormonale anticonceptie

De seksuele activiteit van een vrouw blijkt voor een belangrijk deel afhankelijk van hormonen. Met name oestrogeen (oestradiol om precies te zijn) speelt een grote rol. Avances van de partner en een hoge productie van het hormoon oestradiol zorgen ervoor dat vrouwen de meeste seks hebben tijdens hun ovulatie. En ook de beste seks. Oestradiol verhoogt de opwinding en het plezier in seks aanzienlijk. De seksuele activiteit van een vrouw is, net als de productie van oestradiol, het laagst tijdens de menstruatie.

Hoe zit het dan met de zin in seks bij vrouwen die aan de pil (of een andere hormonale anticonceptie) zijn? Pilgebruiksters hebben een afwijkende menstruatiecyclus, waarin de ovulatie ontbreekt. Dit komt doordat kunstmatige hormonen uit de anticonceptiepil de productie van natuurlijke hormonen onderdrukken. In de stopweek krijgt het lichaam de kans om zelf een beetje hormonen aan te maken (vaak zijn de klieren echter ’te lui’ geworden). In die week is de kans op natuurlijke oestradiol bij pilgebruiksters het hoogst en hebben deze vrouwen waarschijnlijk het meest zin in seks. Niet handig!!

Ook al kunnen we de hele menstruatiecyclus door seks hebben, vaak doen we het toch in de vruchtbare periode rondom de eisprong – die alleen voorkomt bij vrouwen die een natuurlijke cyclus hebben. Vrouwen die geen hormonale anticonceptie binnenkrijgen. Slik….We wisten niet beter. De huisarts heeft ons dit nooit verteld. Er zijn echter alternatieven te vinden! De Lady-Comp is er een, die ook nog eens voor 99,3% betrouwbaar is. Dag vervelende symptomen, dag onnatuurlijke hormonen – hallo natuurlijke cyclus!

De natuurlijke vrouwelijke cyclus

Als vrouw is het belangrijk je eigen lichaam te begrijpen en je cyclus goed te kennen. Leer je natuurlijke cyclus kennen en begrijp je lichamelijke en emotionele reacties gedurende de maand beter om bewuster te plannen. Al doende zul je leren op welke dagen je doorgaans het meeste energie hebt, op welke dagen je je het meest sexy voelt, op welke dagen er huilbuien op de loer liggen…

De lengte van een cyclus verschilt per vrouw en per cyclus en ligt meestal tussen de 23 en 35 dagen. De eerste dag van je menstruatiecyclus is de eerste dag dat je ongesteld bent. De menstruatie blijft vervolgens 3 tot 7 dagen aanhouden. Als je last hebt van menstruatiepijn, vind je waarschijnlijk dat deze op de eerste dag van je menstruatie het hevigst is. Dit komt doordat de hormonen in je lichaam ervoor zorgen dat je baarmoeder het slijmvlies afstoot dat in de vorige cyclus was ontstaan. In de laatste fase van haar cyclus kan een vrouw lichte stemmingswisselingen ervaren. Als je weet wanneer dit het geval is, zul jij (of jij en je partner) eventuele emotionele uitbarstingen beter kunnen inschatten. Moeilijke beslissingen kun je in deze periode beter even uitstellen ;).

De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst. Iedere cyclus heeft een vrouw ongeveer 6 dagen de kans om zwanger te worden na een vrijpartij. Zaadcellen kunnen vijf dagen overleven en zijn minstens drie dagen daarvan in staat een eicel te bevruchten. Vrij je drie dagen voor de eisprong, dan kan het zijn dat er voldoende zaadcellen overleven om de eicel te bevruchten. De eisprong vormt de spil van de vrouwelijke cyclus:

Cyclus

Lady-Comp; de slimme vruchtbaarheidscomputer

Met al deze feiten houdt de Lady-Comp rekening. Het is een slimme vruchtbaarheidscomputer, die door middel van temperatuurmeting (onder je tong) en het vastleggen van je cyclus (je geeft aan wanneer je ongesteld bent) bepaalt wanneer je eisprong plaatsvindt (hij telt met je cyclus mee). Elke ochtend, voor het opstaan, dien je je ‘basale’ temperatuur te meten. Je temperatuur gaat (zoals op bovenstaande visual te zien is) namelijk omhoog wanneer je vruchtbaar bent. De Lady-Comp meet binnen 30 seconden je temperatuur en rekent de dag van je cyclus uit. Vervolgens geeft ze door middel van een lampje aan of je onbeschermde seks kunt hebben (groen!) of rekening moet houden met geen seks/seks met condoom (rood). Wanneer de Lady-Comp oranje knippert, dan geeft zij aan dat ze jouw cyclus aan het ‘leren kennen’ is en dat je beter een condoom kunt gebruiken.

Er zitten een paar belangrijke voorwaarden aan het gebruik van de Lady-Comp: zo moet je elke ochtend (het liefst op een vast tijdstip) voordat je uit bed stapt je temperatuur meten en moet je minstens 5 uur geslapen hebben. Wanneer je echter bijvoorbeeld alcohol hebt gedronken, ziek bent, weinig hebt geslapen houdt de Lady-Comp met eventuele temperatuurveranderingen rekening. Hij vergelijkt namelijk elke meting met 800.000 opgeslagen cycli en met je voorgaande maanden en heeft zodoende een verwachting van een temperatuur. Als de Lady-Comp het niet zeker weet, omdat ze merkt dat deze temperatuur niet kan kloppen, geeft ze desnoods een dag langer rood aan. Maar ze blijft altijd even betrouwbaar. De betrouwbaarheid daalt alleen als jij je niet houdt aan dat rood vruchtbaar is, en je dus óf geen gemeenschap moet hebben óf met condoom moet vrijen. Wanneer je dus seks hebt op de rode dagen, dan is de kans dat je zwanger wordt groot. Wil je niet zwanger worden? Houd je dan aan deze voorschriften, dan heb je een alternatieve anticonceptiemethode te pakken die betrouwbaar is en waarmee je je hormonen voor een groot deel in balans zult brengen.

Let op: deze methode beschermt natuurlijk niet tegen soa’s. Heb je geen vaste (seks)relatie? Dan moet je daarnaast altijd een condoom gebruiken.

Rode dagen = vruchtbare dagen

Bij een enigszins regelmatige cyclus heb je gemiddeld 10-12 rode dagen. Waarom geeft hij niet alleen 6 rode dagen aan, een vrouw is immers maar 6 dagen in de maand vruchtbaar? Dat heeft ten eerste te maken met het feit dat de temperatuur op de 5 dagen vóór de ovulatie nog niet verandert. De Lady-Comp moet jouw cyclus leren kennen en speelt dan daarop in. Bovendien blijft hij na de ovulatie nog 2 dagen rood, om zeker van de ovulatie te kunnen zijn. De meeste vrouwen hebben hun ovulatie niet altijd op dezelfde cyclusdag.

Prijs & zorgverzekering

De Lady-Comp is niet goedkoop; voor 495 euro schaf je er een aan. Geloof me: het gaat jaren mee (Lilian, de directrice, heeft die van haar doorverkocht vanwege de aanschaf van een Baby-Comp, haar oude Lady-Comp is inmiddels 17 jaar oud en nog steeds in gebruik). Het is de investering 100% waard. De iets goedkopere versie – de Pearly; 345 euro – is even betrouwbaar, alleen moet je deze batterijen eens in de 2-3 jaar vervangen, de Lady-Comp maakt gebruik van een oplaadbare accu. Voor beide apparaten is gelukkig door enkele zorgverzekeringen een vergoeding verkrijgbaar (via AGIS zelfs 350 euro, let op: in 2013).

Mijn persoonlijke ervaring met de Lady-Comp

“Ben je met je Tamagotchi aan het spelen?” vroeg mijn zusje tijdens onze vakantie toen ik ’s ochtends met de Lady-Comp mijn temperatuur aan het meten was. Een grappige vergelijking, want ze maakt inderdaad een Tamagotchi-achtig geluid. (De Lady-Comp dan he, mijn zusje meestal niet ;)). Elke ochtend om 7.00 uur gaat mijn Lady-Comp af (de ingebouwde wekker) met een paar subtiele zachte piepjes. Ik grijp naar de Lady-Comp, die naast mijn bed ligt, en meet binnen 30 tot 60 seconden mijn temperatuur onder mijn tong. Ik houd me strikt aan de voorschriften. Ik heb het nu een maand in gebruik en ik voel me een ander mens. Geen nare hormonen in mijn lijf, waardoor ik continu honger had en maandelijks in een emotionele rollercoaster leek te zitten. Het is bijna niet uit te leggen hoe ik me hiervoor voelde – snel gestresst, geïrriteerd, noem maar op. En seks? meer zin en meer genieten!

Meer weten over de Lady-Comp? Lees de FAQ hier. Eva van Zeeland (Miss Natural) schreef ook een handig artikel over de Lady-Comp.

Andere goede artikelen over dit onderwerp, op een van mijn favo blogs ‘Mind Body Green‘, zijn:

x, Rosalie

Redactie, januari 2018: Om alle kanten te belichten, wijzen wij je, naast dit uitgebreide artikel, ook op dit nieuwsbericht van 25-01-2018: Artsen waarschuwen: zwangerschap voorkom je niet met een thermometer. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.