INSPIRATIE

Love Stories // Natalja en Jack

Love Stories Natalja en Jack 8

Zij is intelligent, heel erg grappig maar soms ook ontzettend onhandig. Hij is down to earth, lief en sportief. Ze zijn al negen jaar een stel. Na een periode van long-distance relatie, wonen de Mexicaanse Jack en de Nederlandse Natalja nu samen in Amsterdam.

De kibboets

We hebben elkaar lang geleden ontmoet, toen smartphones nog niet bestonden. Bijna negen jaar geleden. Ik zag Jack voor het eerst in een kibboets in Israël. Ik was een vroege leerling en wilde niet op mijn zeventiende al aan een studie beginnen. Ik besloot eerst wat te gaan reizen. Ik ben Joods en was benieuwd naar mijn eigen achtergrond en die van mijn familie. Het werd een kibboets in Israël. Hier woonden en werkten we met bijna tachtig jongeren en volgden Hebreeuwse les. Maar eigenlijk was het met name feesten.

Ik was net klaar met de middelbare school, besloot om samen met wat vrienden een gap-year te nemen. Wij zouden eerst een halfjaar naar Israël gaan. Dan zouden we backpacken door Europa. Op een van de eerste avonden besloten we met een groep mensen van de kibboets op het strand te chillen: een beetje muziek maken, drinken en kletsen. Ik zat aan de ene kant van het vuur met mijn vrienden, Nats aan de andere kant. Naast haar zat een Mexicaanse jongen die ik kende. Dus ik vroeg hem in het Spaans: ‘Hé, vertel je buurvrouw om hierheen te komen en naast mij te gaan zitten.’ Ik dacht echt dat ze nee zou zeggen. Ze was, is, ontzettend knap en ik wist zeker dat ze arrogant zou zijn. Maar ze stond op en kwam naast mij zitten. Ik schrok en dacht; oké, en nu?

Toentertijd was er een telefooncel op het terrein. Een keer in de week belden we vanuit de telefooncel naar huis, meestal op vrijdag. En een van die vrijdagen liep ik naar de telefooncel om mijn ouders te bellen en Jack stond daar met zijn moeder aan de telefoon. Ik werd zo nerveus terwijl ik naar hem toe liep dat ik de fietsenstalling tussen ons in even gemist had en er heel hard overheen viel. Hij kwam naar mij toe gerend en hielp mij overeind. Vanaf dat moment begon het eigenlijk. Jack en ik spendeerden steeds meer tijd samen. We bleven hele nachten op om te praten over willekeurige dingen. En dan, wanneer de zon opkwam moesten we weer aan het werk, of naar school. Het maakte allemaal niet uit. Het boeide ons niet. Dan sliepen we na de lessen. Tijd was een secondair ding. We leefden compleet in onze eigen wereld. Wat er ook in de toekomst zou gebeuren, wij hadden onze eigen wereld, en niemand kon dat ons meer afnemen. Onze bubbel lekprikken.

Love Stories Natalja en Jack 14

Love Stories Natalja en Jack 4

Love Stories Natalja en Jack 2

Love Stories Natalja en Jack 11

Love Stories Natalja en Jack 7

Love Stories Natalja en Jack 17

Love Stories Natalja en Jack 15

Time and Place

Weet je wat hij die eerste paar dagen deed als we elkaar toevallig tegen kwamen in de kibboets? Hij wees met zijn vingers naar zijn ogen en dan naar die van mij. En dan zei hij: Op een dag zal jij mijn vriendin zijn. Ik reageerde dan altijd heel erg afkeurend, omdat ik het zo arrogant vond. Hij was ervan overtuigd dat we samen zouden zijn. Ik bedoel, hoe kon hij dat nou weten?

Maar ik had gelijk hè? Arrogant, maar waar.  

Verliefd zijn in Israël was fantastisch. Ik weet nog precies hoe het voelde. Ik kan mij nog steeds zo voelen bij Jack. Alsof tijd en plaats niet bestaan.

Het was zo bijzonder omdat alles zo ondoorgrondelijk en anders was daar. Als we elkaar hadden ontmoet in Mexico of Nederland was het niet zo gelopen of had het anders gevoeld. Je bent in een vreemde wereld, die je samen ontdekt terwijl je langzaam volwassen wordt. We hadden vier maanden samen in de Kibboets. Daarna zou Natalja terug vliegen naar Nederland, maar ze verzette haar vlucht zodat ze nog twee maanden extra had in Israël. We besloten om een tijdje in Tel Aviv te gaan wonen met een aantal vrienden van de kibboets. Ik woonde met Mexicaanse vrienden in het ene appartement, Natalja met drie vriendinnen van de kibboets in het appartement daarnaast. Daar realiseerde ik pas: wat komt er hierna?

Nadat we zes maanden samen doorgebracht hadden kwam dat moment: en nu? We wisten niet goed wat er zou gebeuren dus vertelden we elkaar: laten we proberen om in het moment te blijven en niet te veel nadenken over wat er daarna komt. We hadden geen andere optie. We besloten ervan te genieten zolang het duurde.

Nats vloog na zeven maanden Israël terug naar Nederland. En ik reisde verder met mijn vrienden, zoals het plan was geweest voordat we vertrokken. Vier maanden. Maar wanneer mijn vrienden besloten om naar Denemarken te reizen, nam ik een trein naar Nederland om Natalja te zien. Een keer nam ik de trein vanuit Florence naar Leiden. Achteraf was het gekkenwerk. Het koste mij twaalf uur om er te komen. En eenmaal in Leiden kon ik twaalf uur met Nats zijn voordat ik de trein terug moest nemen.

Dat was zo’n enorme verrassing! Hij had met mijn moeder gesproken. Ik deed de deur open en daar stond hij voor mijn neus. Kun je het je voorstellen? Hij had geen geld maar hij had een enorm eind gereisd om twaalf uur bij mij te zijn.

Love Stories Natalja en Jack 13

Love Stories Natalja en Jack 3

Love Stories Natalja en Jack 12

Love Stories Natalja en Jack 9

Love Stories Natalja en Jack 6

Mexico – Nederland

Na mijn tijd in Europa moest ik terug naar Mexico. Dit was zo’n rare periode. We probeerden zoveel mogelijk heen en weer te reizen om elkaar te zien. Elke 3 of 4 maanden kwam zij naar Mexico of ik naar Nederland. Elke paar maanden staat je eigen leven dan even op pauze en was er weer even geen tijd en plaats. Zij was hier in de zomer, dan ik daar in de winter. Tussendoor werkte ik om geld te sparen. En skypeten we veel. In de lente vloog ik weer naar Nederland. Toen heb ik ook wat universiteiten bekeken.

En besloot hij naar Nederland te komen om te studeren. Hij wilde graag Economie studeren aan de Erasmus, en ik studeerde Antropologie in Amsterdam. We woonden in verschillende steden, maar zagen elkaar in het weekend. Zo kon Jack ook zijn eigen leven in Nederland opbouwen.

Het was wel lastig in het begin. Ik was 20, nog zo jong eigenlijk. Ik moest mij aanpassen aan een nieuw land, nieuwe gewoontes. En ik had nog nooit op mijzelf gewoond. Ik moest van alles leren. Van de taal tot het doen van de was. Nieuwe vrienden maken. En daarnaast was het een continue strijd om hier te mogen blijven, vanwege mijn visum. Maar het is ook leuk om op te groeien in een land dat zo anders dan je thuisland. Ik heb meer kansen gehad om mij te ontwikkelen en wat van de wereld te zien dan vrienden thuis in Mexico.

Nu wonen we alweer drie jaar samen in Amsterdam. Samenwonen is ontzettend leuk. Het is zo fijn om elke dag samen wakker te worden, plannen te maken voor de toekomst of om samen op de bank te hangen met een kop koffie. Het kan nu allemaal. Ik hou het meest van die momenten. Samen door de stad wandelen. Veel te lang in een koffietentje blijven hangen. Een hele middag in het park liggen in de zon. Jack is binnenkort Nederlands staatsburger. Dan heeft hij ook een Nederlands paspoort en is het gedoe voorbij.

We zijn echt samen opgegroeid. Je leeft door zoveel verschillende en cruciale periodes heen. We waren zeventien. Je bent dan nog aan het uitvogelen wie je bent en wat je wil uit het leven. Dat doe je samen maar ook apart. En dan is het maar hopen dat je er uitkomt met dezelfde intenties en ideeën. Er is geen truc. Het is niet altijd makkelijk. Reflectie is belangrijk. Naar jezelf en naar de ander. Veel problemen in een relatie draaien om persoonlijke issues. En het is belangrijk om elkaar ruimte te geven. Helemaal als je nog zo jong bent, moet je elkaar de ruimte kunnen geven om je als individu te ontwikkelen en elkaar hier niet in tegen te houden.

En ervan genieten. Samen herinneringen creëren. Alle reizen, vrije dagen en koppen koffie zijn uiteindelijk herinneringen. Op een bepaald punt wanneer je je afvraagt of je met de juiste persoon samen bent moet je terug kunnen kijken en kunnen zeggen: we hebben al deze dingen gedaan, al deze herinneringen samen en dat maakt het de moeite waard.

Love Stories Natalja en Jack 1

Love Stories Natalja en Jack 5

Love Stories Natalja en Jack 18

Love Stories Natalja en Jack 16

Love Stories Natalja en Jack 10

Eerste love story gemist? Je vindt ‘m hier.

Fotografie: Vanity Wezer.