KUNST & CULTUUR

Eropuit // Luke Sital–Singh

Ja, wij waren erbij: het laatste concert in het MC Theater, het optreden van de Britse singer-songwriter Luke Sital-Singh. En wat voor een optreden! Werkelijk waar, ik heb in tijden niet meer zo’n mooi en intiem concert bijgewoond. Er waren hoogstens honderd mensen in de zaal en we stonden op nog geen twee meter afstand van de big man himself. En vanaf het moment dat hij zijn mond opendeed, was de zaal stil, muisstil. Die stem. Wauw!

Luke1

 

Het is ook zijn stem waar ik twee maanden geleden voor gevallen ben.  Een collega tipte mij en het was als liefde op het eerste gezicht; bij zijn eerste noten was ik direct verkocht. Of eigenlijk verknocht.  Nu is het zo dat ik altijd al gevoeliger ben voor de sound van mannen dan voor die van vrouwen. (Muzikale mannen weten mij sowieso zonder enige moeite in te pakken, maar dat terzijde). Met Luke Sital-Singh was het echter anders. Bij zijn liedjes werd ik niet alleen gegrepen door zijn stem, maar vooral ook door zijn teksten. Hij zingt namelijk over the fire inside, wat tevens de titel van zijn album is.

The Fire Inside

The fire inside is voor de yogi’s onder ons geen onbekende term: het is jouw kracht, jouw puurheid van binnenuit, die je met yoga en meditatie kunt aanwakkeren. Eenmaal ontvlamd, voel je de levensenergie in volle vaart door je aderen stromen. Je voelt je blij en intens dankbaar voor datgene ‘dat is’. Maar dit vuur kan op vele manieren aangewakkerd worden, ook met muziek. En dat is precies wat er bij mij gebeurt als ik de liedjes van Luke Sital-Singh door de boxen hoor schallen.

Met zijn stem pakt hij mij op, neemt me mee en laat me niet meer los. Met zijn liedjes wil ik keihard meezingen, huilen, lachen, dansen en soms gewoon stil genieten. En ken je dat, dat je een nummer luistert, stopt, terugspoelt en nog een keer luistert en denkt: hé, dit gaat over mij? Nou, precies! Dat heb ik dus ook bij veel van zijn nummers. Met zijn teksten geeft hij mij het gevoel dat ik de wereld aankan.

Het leven is zo veranderlijk als de pest en niet te voorspellen. Ik had een jaar geleden bijvoorbeeld nooit kunnen bedenken dat mijn leven er uit zou zien zoals het er nu uitziet. Inmiddels vind ik het een mooi fenomeen dat alles vergankelijk is en dat het geluk echt in de kleine dagelijkse dingen zit. Dat je het leven niet altijd in de hand hebt, maar dat dit niet erg is. Immers: nothing stays the same anyway.

“Cry your eyes out
Fill your lungs up
We all hurt
We all lie
And nothing stays the same

Let your guard down
Get your heart pounded
We all bleed
We all breathe
And nothing stays the same”

Stel je voor dat je alle voor- en tegenslagen in jouw leven kunt inzetten voor een hoger doel: making you. Dat alles in je leven je maakt tot wie je op dat moment bent, maar dit is niet per se de persoon is die je voor altijd zult zijn. Dat dit zogenaamde ‘making you-proces’ een proces is dat je leven lang voortduurt. Dan zou je kunnen concluderen dat het geen zin heeft om jezelf op te leggen dat je een bepaald iemand moet zijn, je weet immers niet wat er op je pad gaat komen. Ik vind dit een fijne gedachte. Het maakt me nieuwsgierig en dwingt me om het leven te nemen zoals het komt; om niet in het verleden te blijven hangen, maar er lessen uit te trekken om een beter en sterker persoon te worden dan ik gisteren was; om niet angstig de toekomst tegemoet te treden, maar te accepteren dat deze onzeker en oncontroleerbaar is. En zeg nou eerlijk, wat een groot avontuur is het leven dan eigenlijk!

“You’re last, you’re least, you win, you lose

A death, a life, you’re someone new

You’re last, you’re least, you love, you lose

You fall, you break, you’re someone new

Everything is making you”

Ja, dit concert was één van de beste concerten die ik ooit bijgewoond heb. Maar als ik er zo over nadenk, was het ook de optelsom van omstandigheden die het zo perfect maakte: de herinneringen en kracht die ik aan zijn muziek koppel, de magie van Luke Sital-Singh live, de intimiteit van de locatie (zo zonde dat deze culturele hotspot op het Westergasterrein moet verdwijnen) en het delen van zo’n fijn moment met een hele lieve vriendin.

Fill your lungs up, get your heart pounded en geniet!

-xx- Maike

Maike bij Luke

PS Benieuwd geworden naar Luke Sital-Singh? Kijk dan op  www.lukesitalsingh.com!