DAGBOEK

Actief in de stilte

Ik heb het altijd al in me gehad: op de momenten dat heel mijn omgeving aan het rusten is, staan mijn hersenen op (hyper)actief. Terwijl op de momenten dat iedereen actief lijkt te zijn: ik het liefst een dutje zou willen doen. Dat werkt heel vaak goed voor mij.

Het is nu een willekeurige dinsdagnacht en ik doe geen oog dicht. Vriendlief is al bijna in z’n remslaap en ik moet nog op het moment van complete rust komen.
Het liefst ga ik nu schrijven. Aan de slag en werken. Er schieten me weer 20 onderwerpen te binnen waar ik zo graag mee wil beginnen. Toch wil ik mezelf ervan weerhouden; als die computer aanstaat, doe ik al helemáál geen oog dicht. Soms doe ik het, soms niet. Vandaag even niet. Vandaag alleen dit artikel, beloof ik mezelf.

Het is een eigenschap die ik van m’n moeder heb geërfd – een enorm gedreven vrouw, die enorm veel passie heeft voor haar werk, altijd gemotiveerd is. Er is een klein verschil: mijn moeder lijkt productief te zijn ’s ochtends vroeg én ’s avonds (heel) laat. Of zou dat aan de leeftijd liggen?

Wellicht is het cliché waar: je wordt je moeder, of je het nu wilt of niet.
Het is een eigenschap die ik ergens enorm omarm en ergens ook kan verafschuwen. Soms wil ik ook graag “passen” in “het systeem”. En dit systeem vraagt aan ons om productief te zijn tussen 9 en 17 uur. Daarna mag je rusten. Daar zijn de nachten, het weekend en de vakantie voor.
Het systeem is door ons bedacht, dus het zal wel ergens vandaan gekomen zijn. We schijnen structuur nodig te hebben, anders komt nergens iets van terecht. Toch zijn er van die uitzonderingen, zoals ik en misschien wel jij, die daar soms zo dolgraag doorheen zouden willen breken.

Wat als we een systeem zouden maken voor de mensen die productief worden zodra het stil is? Wij werken dan immers het effectiefst. Het besef dat we dan toch nog met een grote groep zijn, zal de illusie van de rust verstoren. Ook dan zullen we onze stilte misschien niet meer vinden.

Laat ons maar actief zijn met het idee dat het even rustig is. Daar vind je me in stilte. Even alleen, op mezelf, terwijl de rest met elkaar is. Daar ben ik op m’n best.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.