Actief in de stilte

Ik heb het altijd al in me gehad: op de momenten dat heel mijn omgeving aan het rusten is, staan mijn hersenen op (hyper)actief. Terwijl op de momenten dat iedereen actief lijkt te zijn: ik het liefst een dutje zou willen doen. Dat werkt heel vaak goed voor mij.

Het is nu een willekeurige dinsdagnacht en ik doe geen oog dicht. Vriendlief is al bijna in z’n remslaap en ik moet nog op het moment van complete rust komen.
Het liefst ga ik nu schrijven. Aan de slag en werken. Er schieten me weer 20 onderwerpen te binnen waar ik zo graag mee wil beginnen. Toch wil ik mezelf ervan weerhouden; als die computer aanstaat, doe ik al helemáál geen oog dicht. Soms doe ik het, soms niet. Vandaag even niet. Vandaag alleen dit artikel, beloof ik mezelf.

Het is een eigenschap die ik van m’n moeder heb geërfd – een enorm gedreven vrouw, die enorm veel passie heeft voor haar werk, altijd gemotiveerd is. Er is een klein verschil: mijn moeder lijkt productief te zijn ‘s ochtends vroeg én ‘s avonds (heel) laat. Of zou dat aan de leeftijd liggen?

Wellicht is het cliché waar: je wordt je moeder, of je het nu wilt of niet.
Het is een eigenschap die ik ergens enorm omarm en ergens ook kan verafschuwen. Soms wil ik ook graag “passen” in “het systeem”. En dit systeem vraagt aan ons om productief te zijn tussen 9 en 17 uur. Daarna mag je rusten. Daar zijn de nachten, het weekend en de vakantie voor.
Het systeem is door ons bedacht, dus het zal wel ergens vandaan gekomen zijn. We schijnen structuur nodig te hebben, anders komt nergens iets van terecht. Toch zijn er van die uitzonderingen, zoals ik en misschien wel jij, die daar soms zo dolgraag doorheen zouden willen breken.

Wat als we een systeem zouden maken voor de mensen die productief worden zodra het stil is? Wij werken dan immers het effectiefst. Het besef dat we dan toch nog met een grote groep zijn, zal de illusie van de rust verstoren. Ook dan zullen we onze stilte misschien niet meer vinden.

Laat ons maar actief zijn met het idee dat het even rustig is. Daar vind je me in stilte. Even alleen, op mezelf, terwijl de rest met elkaar is. Daar ben ik op m’n best.

15 reacties

Contributor: Hilde Vos -

Misschien is wel helemaal niet zo vreemd om geen 9-tot-5 ritme te hebben! Ik heb pas een artikel gelezen over pre-industriële slaapgewoonten; schijnbaar was het gewoon om midden in de nacht wakker te zijn, dus in twee blokken te slapen: http://www.collective-evolution.com/2014/10/02/your-ancestors-didnt-sleep-like-you-are-were-doing-it-wrong/

Blogger: Marte van Liere -

Wauw, top artikel! Nooit geweten.

Charlotte -

God, hier nog eentje! Ik had het hier gister over met een vriendin, we hebben er beide ook ‘last’ van. Als ik ‘s avonds in bed lig, wordt mijn innerlijke creatieve geest ineens wakker ofzo want dan heb ik de meest geniale ideeën. Soms wil ik nog wel eens aantekeningen maken in mijn telefoon en soms denk ik ‘hopen dat ik het morgen nog weet’.. Overdag ben ik echt zo a-productief als de kont van een vis. Hoop daar nog eens een oplossing voor te vinden, om die broodnodige inspiratie ook overdag te kunnen aanwakkeren :)

Blogger: Marte van Liere -

Haha! Ja, lastig hè? Echt super irritant!
Wel handig: een notitieboekje of een blanco papiertje naast je bed leggen, waar je zelfs in een halve slaap op kunt schrijven. Goede reminder voor de volgende ochtend! 😉

Lizet -

Ik herken me hier zo goed in, ook al heb ik er nooit echt zo over nagedacht! Ik ben ook echt het productiefst in de ochtend en avond en in de middag kan ik echt helemaal niks. Je hebt me eigenlijk best een mooi inzicht gegeven, dankjewel! 😀

Blogger: Marte van Liere -

Haha! O ja? Wat fijn!!
Vervelend is het eigenlijk ergens, maar als je het kan omarmen werkt het in ons (en een ander) voordeel, denk ik!
Liefs!

Laura -

Dit is ook zo mij, maar dat je een sister from another mister bent was ik al achter. Thee?! En je wordt je moeder, daar mag ik dan maar op hopen. Dan zou ik damn proud zijn, ze was een fantastische vrouw.

Blogger: Marte van Liere -

Ach gos, dat is natuurlijk even extra gevoelig… Tja, het wordt gezegd en ik zie het toch ook wel heel veel om me heen 😉 Er zijn absoluut ook uitzonderingen, daar niet van!
En JA, THEE! Als je in Amsterdam bent? Ik wil ook wel een keer een leuk item maken over Arnhem!! Dus anders kom ik eens daarheen? :-)

Rachel -

Hahah same here !! Ik ben absoluut een nachtdier. Sterker nog, ik lig nu (as we speak) in bed om uit te rusten. En zodra de avond en nacht valt leef ik op! Ik probeer ook steeds meer om te accepteren dat dit voor mij werkt en ik dus niet in het standaard systeem pas. Maar dat is soms wel lastig als je omgeving andersom leeft ;-). Zoen!

Blogger: Marte van Liere -

O jaaa? Wat een gezelligheid. En zeker doordat zoveel leuke bloggers hetzelfde hebben 😉 Misschien moeten we met z’n allen maar gewoon het systeem doorbreken!!

Debby -

Haha, ik heb dat ook. En overdag kan ik soms een gat in de dag slapen…. Best irritant soms!

Blogger: Marte van Liere -

Haha, ZEKER! Vandaag ook de hele dag een beetje gaar… Boeee.

Celine -

Dit komt me zo bekend voor he! Overdag ben ik vaak niet vooruit te branden en moet ik er langer over doen om leuke onderwerpen voor de blog te bedenken en om echt productieve dingen te doen. Als mijn vriend en ik echter naar bed gaan en hij wilt slapen begin ik met kleppen en kan ik niet ophouden met brainstormen. Allerlei ideeën komen naar boven en plots voel ik mij ineens actief. Vervolgens blijf ik dan urenlang denken om uitgeput in slaap te vallen en de volgende dag weer toos inspiratieloos op te staan. Totdat het avond word, dan spring ik weer tot leven. geheh..

Blogger: Marte van Liere -

Hihi! Wat fijn om een lotgenoot te hebben 😉
We moeten het ergens leren omarmen, denk ik! Dus gewoon je creativiteit dan uiten, want dan ben je op je best.
Als het altijd zou kunnen, zouden we een omgedraaid leven hebben dan onze omgeving 😉 Maar dat is niet MEGA handig. Dus houd de tijd in de gaten en weet wanneer je moet stoppen.
Dat PROBEER ik in ieder geval ook, op z’n tijd.
En inderdaad: de volgende dag (nu dus: vandaag) ben je af en toe een beetje kapot en werk je overdag op versnelling 1. Boe!

Reageer ook