DAGBOEK

Hahaha, wat IS een moderne hippie eigenlijk?

Het is inmiddels 3,5 jaar geleden dat ik deze website heb opgericht. Een tijd waar schrijven over “een vrij leven”, “groene keuzes” of “überhaupt een beetje alternatief zijn” lang niet zo hip was als nu.

Al bijna vier jaar struggle ik met de naam Moderne Hippies. Vaak genoeg, misschien nog wel wekelijks, als ik tegen andere mensen vertel wat ik doe en Moderne Hippies introduceer krijg ik die befaamde vraag:

Maar wat IS een moderne hippie dan eigenlijk?

– Pardon, dan vergeet ik nog 5 seconden gelach voordat de vraag gesteld wordt. –

Just shoot me now.

Misschien had ik vier jaar geleden iets beter na moeten denken over mijn url, want ook ík heb nog steeds geen definitie. Het ironische van het hele geval is namelijk dat ik niet in hokjes denk of in ieder geval: probeer te denken. Als ik merk dat ik in een hokje denk, stap ik er gelijk weer uit en probeer ik na te gaan waarom iemand een bepaalde keuze heeft gemaakt vanuit zijn of haar invalshoek. Ik weet dat het altijd ergens in me zat, maar door mijn studie (en met name het vak Social Psychology) heb ik dit mezelf goed kunnen aanleren. Ook bij de meest extreme, rare dingen. Er is namelijk altijd een reden waarom iemand op een bepaalde manier is of doet, soms tegen beter weten in. Daarin ben ik open-minded en begripvol, en toegegeven: dat is schijnbaar een beetje hippie.

Er zijn inmiddels uren, avonden, nachten voorbij gegaan waarbij ik met verschillende mensen – van iedere soort en iedere maat – heb gefilosofeerd over “wat een moderne hippie nou eigenlijk is”. De mooiste conclusie trok ik met een vriend die ik leerde kennen op Ibiza, vorig jaar (oh no, weer zo hippie!). En als ik het dan toch over hokjes heb: die vriend was spierwit, had oranje haar, droeg kleding als een jongen die niet helemaal weet wat ‘ie aan moet doen en had standaard een soort stoere pet op. Een Brits uiterlijk met wat urban swag, dus. Hij kon zich vinden in de naam Moderne Hippies, ookal moest hij er natuurlijk ook – weer – om lachen. We konden het erg goed vinden met elkaar.

Onze visie was hetzelfde. Onze levensopvatting was hetzelfde. Leven en laten leven. De manier waarop we een bepaalde bewustwording wilden hebben op totaal verschillende gebieden was hetzelfde. En we wilden allebei blijven dromen gepaard met een dosis nuchterheid. We geloofden er heel erg in dat veel dingen in het leven anders kunnen dan hoe onze samenleving dat voor ons heeft bedacht of ingedeeld, puur omdat we dat nu zo gewend zijn. En uiteindelijk kwam dat erop neer dat, voor ons, de moderne hippie van binnen zit. (Hoe leuk ik de boho-stijl ook vind, trouwens, en daarom ook veel deel op deze blog.)

Als ik één ding extreem sexy vind, is het een geweldige geest. Iemand die van binnen mooi is, iemand die bewust is van zichzelf, iemand die lief wil zijn voor zichzelf, iemand die lief wil zijn voor anderen, iemand die zichzelf accepteert, iemand die anderen accepteert, iemand die realistische dromen heeft, iemand die stilstaat bij hoe het gaat in de samenleving, iemand die gelooft dat bepaalde dingen anders kunnen en iemand die er bij stilstaat dat hij of zij echt verantwoordelijk kan zijn voor een verandering – op wat voor gebied dan ook.

Dat is voor mij de moderne hippie.

Of je nu boho eruit ziet of niet, of je nu heel bewust vegan bent of niet, of je nu enorme last hebt van “wanderlust-issues” of niet. I don’t care. Jullie weten wat ik veel behandel op deze website: dat ben ik en dat is mijn versie van de moderne hippie in mij. Maar dat wil echt niet zeggen dat ik dat van jullie “verwacht”. Vaak genoeg heb ik mailtjes gekregen van volgers die m’n website met liefde volgen, maar “niet zo goed wisten of ze zichzelf nou wel een moderne hippie konden of wilden noemen”, met de bescheiden conclusie dat ze toch maar dachten van niet.

Ik vind het heel erg OK (meer dan zelfs!) als jij heel anders bent en dat je dit misschien niet ziet als een “moderne hippie”. Ik vind het nog meer OK als jij nu precies hetzelfde bedenkt over mij, deze tekst over je heen laat komen en mij ook accepteert voor wie ik ben. Dan vind ik je state of mind nu al goddamn sexy. En vind ik je misschien toch ook een klein beetje een moderne hippie. Maar goed – dat is slechts volgens mijn vage definitie.

Wat is volgens jou een “moderne hippie”?

Meer van mijn mindstyle lees je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.