Uit balans

Sommige weken zijn elkaars extreem uitersten. De ene week zit ik er lekker in – meer dan zelfs – en vuur ik van energie. Het leven gaat goed, alles zit eindelijk eens even mee, er komen opdrachten binnen, opdrachten die ervoor zorgen dat ik kan leven en mag blijven dromen. Maar dan de andere week, valt alles ineens weer even stil. Ik heb weinig energie, voel me niet zo lekker en qua ontwikkelingen gebeurt er even niets. Ik sta voor m’n gevoel opeens weer helemaal stil en wordt opgevangen door de mensen die het dichtste bij me staan.

Het is het ultieme leven van de balans. Constant weer. Het klassieke yin yang spel, wat soms zo mateloos irritant is, waardoor de fijne kanten van het leven juist weer zo ontzettend mooi zijn.

De afgelopen tijd waren precies weer zulke weken met extreme ups en extreme downs. Ookal ben ik van binnen in balans, komt het er niet lekker uit. Achter de schermen gaan er allerlei dingen ontzettend goed, maar soms ook ontzettend slecht. Of gewoon zwaar of moeilijk. Ik was even off, kwam er deze week niet in, weet bijvoorbeeld soms even niet wat ik kan doen om mijn eigen blog, mijn kindje, nóg wat persoonlijker te maken.

Het zijn veranderingen waar ik nog een beetje aan moet wennen, ookal weet ik dat ik het leuk vind om persoonlijk te schrijven, te delen en nog wel meer: om de geweldige reacties van jullie te ontvangen – van volgers die ik officieel mijn volgers mag noemen, waardoor ik een weergaloze connectie voel en enorm dankbaar word om te doen wat ik doe.

Als zelfstandig ondernemer zijn die extreem uitersten nóg een tikkeltje extremer. Iedere dag, ieder uur, is anders. Cijfers worden opeens belangrijk, want dat betekent brood. Letterlijk. En daarom blijf ik doorgaan en doorgaan. En daar moet je tegen kunnen. Het is een goede reminder om een bepaalde structuur in m’n leven te verplichten en stil te staan, om niet helemaal de weg kwijt te raken en te verdwalen in de wegen die ik neem. Mooie momenten op te schrijven. Stil te staan waar ik dankbaar voor ben. Doelen op te schrijven. Weten waar ik vandaan kom, wat ik heb en waar ik naartoe wil gaan. Niet vergeten waar ik nú ben, precies op dit moment.

Het enige wat me echt helpt te midden van de disbalans, is me er gewoon even aan toe te geven. Iedereen zit wel eens in een dipje en zo ik ook. Terwijl iedereen in dienstverband vandaag verplicht vrij is, had ik aanvankelijk besloten gewoon door te werken vandaag. Juist om in te halen wat deze week, voor m’n gevoel, niet zo goed eruit kwam. Net zo goed dat ik vaak ‘s avonds werk. En in het weekend. Maar ik moet even af van de druk. Juist om weer in een creatieve flow te komen, om m’n passie te kunnen uitdrukken op deze website, heb ik rust en vrijheid nodig. Ik kan vrijheid en creativiteit uiten nadat ik het heb ervaren. Een stapje terug doen om weer 10 stappen vooruit te kunnen zetten. Het klinkt zó logisch en toch luister ik er soms ook niet naar.

Daarom besluit ik maar eens spontaan – want dat kan gelukkig als zelfstandig ondernemer – óók eens een dagje vrij te nemen. Even alles loslaten, niet kijken naar hoe anderen het doen of hoe het precies met de cijfertjes zit. Gewoon even naar binnen keren en door blijven ademen.

Dansen in de woonkamer. Rust. Lezen. Natuur. Tijd alleen. Tijd met m’n vriendinnetjes. Wat ik precies ga doen, weet ik eigenlijk nog niet. Maar ik ben er vandaag in ieder geval even niet. Ik ben opladen, om er binnenkort weer full pull tegenaan te gaan.

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

21 reacties

Vera -

Ja herkenbaar. Ik vind het fijn dat je zo open en eerlijk dit verhaal schrijft, maar dat is ook moeilijk. Heb ik zelf ook. Ik vind de wisselwerking; wat ik wil overbrengen en hoe persoonlijk ik word soms best lastig. Want wordt het dan van je afschrijven of inspireren? Of alletwee? Tja…in ieder geval goed dat je even terugtrekt. Ik heb dat btw ook dat pieken en vol energie zitten en een week later weer niet. Misschien zijn het wel de hormonen en heeft het met de cyclus te maken.

jolijn -

Super herkenbaar! De ene dag on top of the world en de andere dag zwaar en moeizaam. De extreme uitersten ervaar ik ook heel sterk. Goed dat je lekker een dagje vrij neemt! Geniet ervan. Liefs

Marte -

Dank je wel voor je lieve reactie Jolijn! Hoe was Hemeltjelief? :)

Maike -

Heel herkenbaar als zelfstandig ondernemer! Ik lees je blogs altijd met veel plezier! Keep up the good work, lekker even uitrusten, voor jezelf zorgen en je batterij weer opladen! :)

Marte -

Dank je wel Maike, je lieve reactie doet me heel erg goed!

Marieke -

Oef, zó ontzettend herkenbaar wat je schrijft! Ik ben ook zelfstandig ondernemer (sinds afgelopen september), wat geweldig is, maar het maakt alles ook extra intens heb ik gemerkt. De ene week gaat alles fantastisch, de week erop is het niks, leeg, en soms best zwaar. Dat was wel even een dingetje waar ik mee om moest leren gaan. Gelukkig gaat het beetje bij beetje een stukje beter! Ik heb gemerkt dat op tijd rust nemen van wezenlijk belang is. Soms inderdaad even de boel de boel laten, hoe lastig het ook is :-)

Marte -

Precies, heel herkenbaar inderdaad! We hebben niemand die de regeltjes voor ons maakt, dus we moeten onszelf eraan herinneren 😉

Christel -

En als HSPer dubbel zo belangrijk! Geniet van je dag Marte!

Marte -

Haha, zeker waar! (Weet je dat ik nog geen stap verder ben in het boek? Ik vond het eerste hoofdstuk zo heftig, dat ik ‘m gelijk voor de rest van het jaar heb weggelegd. HAHA.)

Annet Van Geest -

Liefste Marte,
1 stapje terug om er vervolgens 10 (!?) vooruit te kunnen? Wat dacht je van 1 stapje terug en verder niets…’ Het is… ‘
Misschien heb je wel een week nodig, of een maand, wie zal het zeggen? Maar blijf bij vandaag en idd, lief zijn voor jezelf! X

Marte -

Daar heb je helemaal gelijk in Annet, ik moet ook niet te snel willen gaan. Maar een stapje terug kan bij mij al zoveel opleveren, zelfs na 1 dag al! Maar ik neem vandaag ook nog voor de helft vrij en dan ga ik na het weekend weer rustig opbouwen!
Thanks voor je supportive berichtje. Heel lief!

Nancy -

Lekker genieten van je vrije dag, dat verdient iedereen even en is goed voor je. En wie weet heb je straks met hernieuwde energie wel weer super veel inspiratie en loopt alles weer op rolletjes. Geniet van je dagje vrij!

Marte -

Precies! Dank je wel Nancy, lief!!

Susan -

Je batterij kan niet altijd fully charged zijn! Neem de tijd, je volgers vinden niet alleen jouw blog belangrijk en heel leuk, maar vooral jou als persoon! Dus lekker uitrusten & goed voor jezelf zorgen! Geniet van je dag(en) off! Liefs!

Marte -

Wat lief Susan, wat zou ik zonder jou zijn!
Ik neem vandaag voor de helft vrij en neem even m’n tijd inderdaad 😉

Manja -

Geniet van je dagje! ‘Gewoon’ aan toegeven, dan kom je vanzelf weer in je up :)

Marte -

Precies… Dank je wel Manja <3

Miny -

Geniet van je dagje off Marte. Lekker even opladen, dan komt het vast weer goed. Liefs Miny

Marte -

Dank je wel voor je lieve reactie Miny <3
Ik word zo enthousiast en dankbaar door dit soort reacties! Daar kom ik snel van IN balans 😉

Reageer ook