INSPIRATIE

Met deze app ga je echt even offline

Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft ook een keerzijde. Naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn – met alle gevolgen van dien. Offline zijn wordt een luxe. Waar kan dat nog? Voor wie ernaar verlangt af en toe te ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen introduceert de VPRO op 3 mei aanstaande de internationale White Spots App. Zorg er dan wel voor dat je je telefoon weglegt zodra je een White Spot betreedt!

White spots app 2

Wie behoefte heeft aan signaalvrije plekken, kan met de unieke White Spots App afreizen naar de offline wereld. De app combineert datasets van alle mobiele telefoonnetwerken wereldwijd in één nieuwe wereldkaart. De netwerk-scanner visualiseert de onzichtbare electromagnetische wolk en biedt een uitweg ‘van de hotspots naar de white spots’. De routeplanner wijst de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. Daarnaast kan de gebruiker het leven offline verkennen in 2 Virtual Reality (VR) verhalen, 4 fotoreportages en 22 korte video’s.

VPRO – White Spots App met Virtual Reality (Engelstalig)
Vanaf vandaag (15 april) staat de preview van de White Spots App online: www.white-spots.net. Download de White Spots App voor iOS en Android gratis vanaf 4 mei 2016.

White spots app

In de bijbehorende uitzending Offline als luxe van VPRO Tegenlicht (uitzending: 8 mei) reist documentairemaker Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. Filosoof Koert van Mensvoort ziet een toekomst met wifi-loze zones als ‘de nieuwe naaktstranden’. In Brazilië is een biermerk dat adverteert met een bier-cooler die het signaal van smartphones blokkeert. Hoogleraar Sherry Turkle pleit voor ‘heilige plekken’ zonder wifi en 3G/4G om oogcontact weer een kans te geven. We kunnen in dit opzicht ook iets leren van de Amish, een christelijke gemeenschap in Indiana (VS) die nieuwe technologie alleen toelaat na rijp beraad en altijd aanpast aan de eigen waarden.

Het wereldomspannende digitale netwerk heeft ook gevolgen voor de democratie en de rechtsstaat. Bestuurskundige Paul Frissen pleit voor het ‘recht op duisternis’ in een wereld waarin alles transparant wordt en algoritmes onze gedachten kunnen lezen. Voor Evgeny Morozov is de grote vraag hoe we zeggenschap krijgen over onze data en de digitale infrastructuur. Kunnen wij de netwerken naar onze hand zetten of gaan zij op de loop met ons?

VPRO Tegenlicht: Offline als luxe
Uitzending: zondag 8 mei 2016 om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2.
Voor meer informatie, zie: vpro.nl/tegenlicht.

Wij gaan de app sowieso dowloaden & de uitzending bekijken. En jij?