KUNST & CULTUUR

Welcome To The Future // Festival met het groenste hart

Welcome To The Future Festival Vrijwilligersdag Moderne Hippies6

De eerste maand van 2014 is alweer voorbij en stiekem begint het bij mij alweer te kriebelen. De zomer komt beetje bij beetje dichterbij: de zomer die vele festivals met zich mee brengt. Niet alleen de muziek en het lekker vrije sfeertje spreken mij aan op de festivals, maar ook het groen denken. Het viel me afgelopen jaar op dat er op elk festival wel biologisch eten te verkrijgen is.

Er bestaat één festival dat het groen denken tot ‘the next level’ brengt: Welcome To The Future! Dit festival is sowieso hét festival met het groenste hart hier in Nederland!

Ik zal je vertellen hoe WTTF zich onderscheid van alle andere festivals en waarom dit het festival is met het groenste hart. Op de dag van het festival zelf wordt er gebruik gemaakt van biodiesel en heeft het festival als doel om alle bekers en overig afval te scheiden. Het scheiden van afval wordt gedaan zodat het afval gerecycled kan worden. Ook bied het festival een ‘Trees for Traffic’ programma aan, dit houdt in dat je bij het kopen van je parkeerkaartje een donatie kunt doen. Van die donaties planten ze nieuwe bomen, om zo de CO² uitstoot van de autoritjes te compenseren.

// Vrijwilligersdag //

Welcome To The Future Festival Vrijwilligersdag Moderne Hippies2

Daarnaast wordt er ook voor aanvang van het festival aan de natuur gedacht. Zo wordt er twee maanden voor het festival in samenwerking met 10.000 HOURS een vrijwilligersdag georganiseerd. Afgelopen jaar schreef ik me in en heb ik een steentje mogen bijgedragen als vrijwilliger.

Ik reisde op 15 juni vanuit het mooie zuiden naar ’t Twiske, het natuurgebied waar WTTF altijd plaatsvindt. Er hing een positieve sfeer: ik en 69 andere vrijwilligers hadden er allemaal zin in. Iedereen deed wat van hem of haar gevraagd werd. Het was af en toe hard werken, maar verder enorm gezellig. Je werd ingedeeld in groepjes en ieder groepje had een eigen taak: van het wandelen met ouderen uit een verzorgingstehuis tot het planten van bomen.

Welcome To The Future Festival Vrijwilligersdag Moderne Hippies4

Welcome To The Future Festival Vrijwilligersdag Moderne Hippies5

De vrijwilligersdag vond ik enorm verrijkend voor mezelf, een keer werk verrichten zonder echte tegenprestatie. Je werkt die dag niet alleen aan de natuur, maar stiekem ook aan jezelf! Ik had aan het eind van de dag echt een tevreden gevoel: ik had mijn bijdrage geleverd, een hoop nieuwe vrienden gemaakt en kon dus met een goed gevoel naar het festival.

Welcome To The Future Festival Vrijwilligersdag Moderne Hippies1

Het Welcome To The Future Festival krijgt van mij een dikke tien qua “green thinking”. Ze denken aan de natuur, brengen door de vrijwilligersdag mensen bij elkaar en zorgen ervoor dat er ook tijdens het festival teams zijn die het terrein schoon houden! De organisatie ‘A Greener Festival’ heeft dit festival dus niet voor niets als enige in Nederland een ‘Outstanding Award’ gegeven.

Ik vind het super dat de organisatie buiten het organiseren van het festival ook bezig is met de natuur, want zeg nou zelf: als wij niet aan de natuur denken, wie doet het dan?!

Wil je je ook opgeven als vrijwilliger voor aankomend festivalseizoen? Ga dan naar de website van 10.000 HOURS.