Hoe meer ik me verdiep in de spirituele wereld, hoe vaker ik het woord ‘healing’ tegenkom. Als nuchtere Groninger heb ik niet zoveel met dat woord. Het roept bij mij associaties met buitengewone krachten op; een beeld van Jomanda die op een podium met haar armen wijd gespreid het hele publiek geneest (no offence). Dus workshops, massages, speciale yogalessen die aangekondigd worden met ‘healing’ in de titel, vind ik altijd maar een beetje vaag. Hoezo healing? Wat gaan we dan precies healen in die paar uur? En wat als ik niks te healen heb?

Hoezo healing? Wat gaan we dan precies healen in die paar uur? En wat als ik niks te healen heb?

De eerste keer dat ik aan een dergelijke healingsessie toegaf was in India. Een medereiziger had goede verhalen gehoord over een emotional healing-massage en spoorde me aan om ook te gaan. Ik was net een week in India en nog flink sceptisch over alle spirituele activiteiten die verder gingen dan wat simpele yogahoudingen. Maar hey, er was niks raars of extreem zweverigs aan het meisje die dit voorstelde, dus zo erg kon het toch niet zijn, toch? Dus onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaf ik toe.

Een vriendelijke, kleine Indiër met lange haren begeleide me naar een ruimte die me deed denken aan een kleine gymzaal; niks massagetafel, niks voorverwarmde ruimte, niks ontspannen wierook. Gewoon liggen op een yogamatje. Hij begon. Ik onderging. En zo lag ik daar een uur weeën van pijn weg te puffen. Dit was echt verre van relaxt, dit was simpelweg afzien en pijn lijden. Door mijn kleren heen pakte hij al mijn spieren aan: voor- en achterkant. Hij vertelde me dat het enige wat ik hoefde te doen was er doorheen ademen. Al mijn adem uit mijn lichaam laten stromen op het moment dat hij zó hard in mijn spier kneep dat ik het eigenlijk veel liever uit wilde schreeuwen. Na een uur was het klaar. Hij deed nog een halfslachtige poging tot een evaluatiegesprek; vroeg me wat ik voelde en vertelde wat hij gevoeld had, maar dat gesprek kwam niet echt op gang. Ik had namelijk echt geen idee wat ik voelde of wat ik hier überhaupt van vond. Verward liep ik de het zaaltje uit.

Maar eenmaal buiten gebeurde er iets. Er kwam een glimlach op mijn gezicht en ik werd overvallen door een intens blij gevoel. Ik weet niet wat die man zojuist met me had gedaan, maar damn, wat voelde ik me goed! Ik begon te ratelen en te lachen, zoveel als ik in die week in India nog niet had gedaan. Ik herinner mij de verbaasde blik van mijn lotgenoot, want zo kende ze mij nog niet. Tot dan toe was ik best ingetogen en op mezelf geweest. Maar lang stond ze er niet bij stil, want ook haar overweldigende geluksgevoel na de massage kon ze niet in bedwang houden: “I feel soooo happy”, zei ze met een big smile. Vervolgens praatten we honderduit, zongen en dansten we door de straat en konden we alleen maar lachen. We leken wel stoned. Stoned van onze eigen adem en de energiestromen die vrij spel hadden gekregen in onze lichamen.

Op die dag heb ik een ontdekking gedaan die velen voor mij al hebben ondervonden: het menselijk lichaam is een geniale constructie, gezegend met een krachtig instrument: de adem. In Nederland heb ik inmiddels ook een aantal keer een workshop gedaan waar we met de adem werkten. En elke keer ben ik weer verbluft wat je met je ademhaling voor elkaar kunt spelen. Eén van de eye openers voor mij is dat niemand jou heelt bij een zogenaamde healingsessie – wat ik altijd wel dacht en wat mij ook zo sceptisch maakte – nee, dat helen doe je dus helemaal zelf. Gericht werken met je adem maakt je stabiel, wat een chaos de wereld om je heen ook is. Toch blijf ik erbij dat ‘healing’ niet helemaal mijn woord is. Ik noem het liever ‘refine’: breathe to refine yourself. Ik geloof namelijk dat je door gericht te ademen een verfijnde versie van jezelf kan worden; blij, dankbaar en in harmonie.

Maar what the heck, wat voor een label je er ook aan wilt hangen: je adem is te gek en dit soort workshops zijn verhelderend en fascinerend. Ik kan je de workshops Breathing into ecstasy en Healing yoga bij Delight yoga in Amsterdam van harte aanbevelen. En op 4 januari ga ik daar een workshop met een – voor mij – nieuw thema doen: New Year’s Aura Cleanse & Recharge. Ik ben benieuwd!

-xx- Maike

Foto: Maike van Ees