Mijn Moderne Hippie Bus // Tips & Trucs
Op aanvraag van MH Marte ditmaal eens een fotoreportage en uitleg over mijn huis op wielen :). Mijn bus is namelijk mijn huis, een top huis! En daar ben ik best een beetje trots op 😉
Momenteel is de bus volledig uitgerust met zonnepanelen, keuken, kantoor, zeer ruim tweepersoonsbed, dakterras, veranda, workshopruimte, winkel en huiskamer.
Maar voor het zover was, moest er veel werk worden verzet. Graag neem ik je daarvoor meer dan 2 jaar terug in de tijd.








Nu de basis stond was het tijd voor de grote diesel truc. Ik had in mijn studententijd al onderzocht hoe je op frituurvet kon rijden, en nu was het eindelijk zover.
Wanneer je een lijnpomp als dieselpomp hebt, dan kan je daar meestal gewoon gelijk mee op gefilterd frituurvet rijden. Wanneer dit niet het geval is moet je het frituurvet eerst verwarmen en daar heb je speciale installatie voor nodig. Zoek goed uit wat voor jouw motor het beste is. Goede sites om je hier verder over te informeren zijn www.ppo.nu en www.erkotech.eu.
Na wat testen met schone zonnebloemolie was het tijd voor het echte werk: gebruikt frituurvet filteren en daar op rijden.
Dit vergt wat meer moeite en uitzoekwerk. Maar het komt op het volgende neer: eerst moet je natuurlijk een leverancier vinden bij wie je (gratis) gebruikt frituurvet kan afhalen. Wanneer dit gelukt is, wil je de olie eerst 2 weken laten bezinken; er zit namelijk een drap in de olie, die er voor zorgt dat al je filters gelijk dichtslibben. Maar na 2 weken zit dit allemaal onderaan de jerry can.
In die twee weken heb je mooi de tijd om je filterinstallatie te maken. Ik heb voor iets minder dan 100 euro de starterskit bij Erkotech besteld. Hierin zaten alle maten filterdoeken en de kaarsfilter met 4 filters.
Ik heb met behulp van winkelmandjes en wat tuinslang koppelingen een super eenvoudige filterinstallatie gemaakt.

Het werkte het beste in de zon (of warme ruimte) omdat anders de olie te dik is en het heel lang duurt. In de zon kon ik 40 tot 60 liter per dag filteren. Best de moeite waard dus.
Uiteindelijk heb ik honderden liters opgespaard en gefilterd. Hiermee zijn we heen en weer gereden naar Zuid-Engeland en heen halverwege Spanje gekomen; totdat het op was. Ik heb er alleen mee in het buitenland gereden, want er staan – onvoorstelbaar maar waar – in Nederland hoge boetes tegenover in verband met belastingonderduiking op de accijnzen :(.
Als laatste heb ik hele grote (2x 400 watt) zonnepanelen op het dak gezet. Hieronder zie je het frame dat gelast wordt speciaal voor de panelen, maar zo dat er nog surfboards onder geschoven kunnen worden.
De stroom van de panelen gaan via een laadregelaar naar twee grote binnenhuisaccu’s. Daarna heb ik een 600 watt (1000 watt piek) omvormer er tussen gezet met een zuivere sinus. En daarop aangesloten meerdere stekkerdozen. Perfect voor laptops, telefoons, blenders, boormachines en alles ertussen!
Ik heb echt gemerkt dat dit onmisbaar was. De omvormer, maar bij uitstek de zonnepanelen. Compleet onafhankelijk van anderen, want vanaf dat moment heb ik geen enkele keer mijn accu’s via het stopcontact hoeven opladen!









https://www.youtube.com/watch?v=E6tZjVnJ37E
Conclusie: na 11.000 kilometer door Marokko, Portugal en Spanje is de bus volledig getest én uitmuntend bevonden 🙂 En het is al het harde werken dubbel en dwars waard!
Vragen? Reageer onder deze post! 🙂
Gr, Crispijn