KUNST & CULTUUR

Mijn top 5 documentaires // Wat inspiratie voor donkere dagen

Tea Socks

Ja mensen, anders dan sommige van mijn voorgaande blogs wellicht doen vermoeden, kijk ik ook weleens andere documentaires dan Tegenlicht. En dan het liefst documentaires die wel diep graven of problemen aan het licht brengen, maar die ook inspiratie of een oplossing bieden. Dus niet zoals die documentaire over zwerfkinderen in Roemenie, die mij ooit door een zwartgallige vriendin werd aangeraden (ik had beter moeten weten) en die zo ontzettend deprimerend was dat ik na afloop bijna van het balkon wilde springen. Maar vrees niet, die staat dus niet in het onderstaande rijtje!

Natuur & milieu

Last chance to see

https://www.youtube.com/watch?v=vYEvuCHRlh0

In 1990 gingen de auteur Douglas Adams en de zoöloog/fotograaf Mark Carwardine op 6 continenten op zoek naar bijna uitgestorven diersoorten. Douglas Adams schreef er een boek over: Last chance to see. Twintig jaar later deed Carwardine de reis nog een keer over, ditmaal met de altijd fijne Stephen Fry (aangezien Douglas Adams inmiddels overleden was) en de BBC maakte er een 6-delige documentairereeks over. Wat is er in die tijd geworden van de dieren? Hebben pogingen hen van uitsterven te redden zin gehad? Het antwoord daarop is: ja en nee. De Chinese rivierdolfijn, waar er in 1990 nog een paar van rondzwommen, was in 2009 helemaal verdwenen, en ook voor de grijze neushoorn was het te laat. Maar door bescherming en educatie kon de zeekoe uit de Amazone bijvoorbeeld wel worden gered. Het is hartverwarmend om te zien hoe de vrijwilligers die deze dieren proberen te redden zich voor meer dan 100% inzetten. En het enthousiasme van Carwardine en Fry is aanstekelijk: Carwardine raakt bijna in extase als hij een walvis spot en Fry (die zich als stadsmens steeds opnieuw verbaast over de schoonheid van de natuur en de dieren) is charmant als altijd. Mijn favoriete moment? Als een kakopo (een soort papegaai die niet kan vliegen) zich plotseling heel erg aangetrokken voelt tot Carwardine 😉

Alle afleveringen staan in hun geheel op Youtube, dus kijken maar!

Silent snow

Silent snow is een indrukwekkende docu over milieuvervuiling en de effecten daarvan op de aarde én op mensen. De jonge Pipaluk uit Groenland ontdekt dat pesticiden als DMT via waterstromen en (het eten van) dieren ook in ons lichaam terechtkomen en o.a. onvruchtbaarheid veroorzaken. In het Westen zijn zulke gifstoffen verboden, maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Pipaluk reist naar Afrika, India en Zuid-Amerika en ontdekt daar verschrikkelijke misstanden op het gebied van milieuvervuiling – maar ze ontmoet ook activisten die er alles aan doen om deze praktijken tegen te gaan. Naast een persoonlijke ontdekkingsreis is Silent Snow ook een portret van Groenland – een land dat op het punt staat om letterlijk te verdwijnen door de klimaatverandering.

Kijk Silent Snow hier!

BBC Life

De natuurdocumentaires van de BBC zijn natuurlijk onovertroffen: innovatieve technieken (en een heel groot budget!) zorgen ervoor dat je beelden uit de natuur ziet die niemand ooit eerder zag. Woorden schieten gewoon te kort om Life te beschrijven: trek er ruim de tijd voor uit (maar liefst tien afleveringen van een uur!) en zie hoe dieren op aarde overleven. Wist je bijvoorbeeld dat er een kikker bestaat die zo licht is dat hij over water kan lopen en zo zijn vijanden te slim af is? Nee, ik ook niet. En dat is maar één van de vele voorbeelden!

(P.S. Kijk ‘m vooral in de originele taal, met de omfloerste stem van David Attenborough, en niet die door de EO nagesynchroniseerde bagger.)

Kunst & cultuur

Searching for Sugar Man

Searching for Sugar Man is het verhaal van Sixto Rodriguez (bijnaam ‘Sugar Man’), een artiest uit Detroit in de jaren ’60 die de volgende Bob Dylan had moeten worden, maar die op mysterieuze wijze van het toneel verdween. Tegelijkertijd beïnvloedde zijn muziek een revolutie aan de andere kant van de wereld. Twee van Rodriguez’s grootste fans uit Zuid-Afrika besluiten uit te zoeken wat er met hem gebeurd is en doen een ongelooflijke ontdekking. Searching for Sugar Man is een zoektocht vol twists and turns, maar deze docu is meer dan dat: het is ook een reflectie op wat het betekent om een ware artiest te zijn en een portret van een leven dat geleefd is met integriteit en een soort kalme waardigheid. Sugar Man is  mijn inspiratie als ik het af en toe echt even niet meer zie zitten.

Marina Abramovic: The artist is present

Ik vond performance art altijd een beetje iets pretentieus en aanstellerigs hebben, maar deze documentaire over Marina Abramovic (arguably de grootste performance artist van deze tijd) changed my mind: performance art gaat juist over ECHT zijn. En aanwezig zijn. In The artist is present volg je Marina in haar grootste en zwaarste onderneming: in het MoMA in New York interact ze – in stilte, ze kijkt de persoon die voor haar zit alleen aan – 6 volle dagen per week met haar publiek. Het belang van de blik en de emoties die loskomen bij het publiek zijn intens en ontroerend.

Nou, volgens mij komen jullie zo de winter wel door 😉

– xx – Liselore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.