ETEN

Minder bekende superfoods // Kurkuma

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: zogenoemde superfoods. Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Tegenwoordig kom je ze overal tegen, zelfs in drogisterijen en in de Action (?!). Naast de nieuwe, opkomende superfoods zoals gojibessen en chiazaad zijn er nog veel meer voedingsmiddelen waarop de term ‘superfoods’ van toepassing is. De komende tijd ga ik me wat meer verdiepen de superfoods die niet zo bekend zijn. Deze week is het de beurt aan kurkuma.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een geel kruid en heeft een mild bittere smaak. Kurkuma zorgt voor een gele kleur in veel ingrediënten, zoals bijvoorbeeld in kerrie. Kurkuma ziet er een beetje uit als een wortel/knol en wordt daarom ook wel geelwortel genoemd. In India staat Kurkuma bekend als ‘het heilige poeder’, vanwege de goede invloed die het op de gezondheid zou hebben. Enkele van deze invloeden zijn:

  • Kurkuma heeft een positieve werking op bepaalde kankersoorten zoals borstkanker en longkanker (dit is aangetoond aan de hand van verschillende studies).
  • Kurkuma helpt tegen ontstekingen. Dit komt doordat het de stof curcumine bevat. Deze stof is een antioxidant en heeft een ontstekingsremmende werking.
  • Het kan een positieve werking hebben op Alzheimer.

Enkele weetjes over kurkuma:

  • Het behoort tot de gemberfamilie.
  • In India en China wordt kurkuma al minstens 5000 jaar geteeld als voedsel en als medicijn.
  • In India komen bepaalde kankers opvallend minder voor, reden hiervan zou kunnen zijn dat kurkuma hier veelvuldig wordt gebruikt in het eten.
  • Het nadeel aan kurkuma is dat ons lichaam de voedingsstof curcumine moeilijk kan opnemen. Je kunt de opname van deze stof bevorderen door het kruid te combineren met peper. De stof piperine in peper zorgt ervoor dat de curcumine beter wordt opgenomen door het lichaam.

De komende tijd zal ik gaan experimenteren met het verwerken van kurkuma in gerechten. Heb jij een lekker recept waar kurkuma in wordt verwerkt? Laat het me dan hieronder weten!

Liefs, Yonna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.