ETEN

Minder bekende superfoods // Kaneel

Laatst schreef ik al een blog over kurkuma, een superfood dat de meeste mensen in hun keukenkastje hebben staan. Vandaag wil ik een ander, “minder bekend superfood” in het zonnetje zetten, namelijk: kaneel.

Wat is kaneel?

Kaneel is een specerij en bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. De kaneelbomen groeien o.a. in Java, Sri Lanka en Brazilië. Na 6 jaar wordt een kaneelboom omgehakt en wordt de schors weggehaald. De schors droogt vervolgens op en vormt zich in buisjes (in het Latijns canellae genoemd). Er bestaan verschillende varianten van kaneel, namelijk ceylonkaneel en cassia. Kaneel wordt grotendeels in stokjes gekocht. Gemalen kaneel bestaat veelal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan is toegevoegd.

Kaneel is in China al ruim 4000 jaar bekend en wordt daar beschouwd als een van de oudste geneesmiddelen. Naast een genezende werking op het lichaam zou kaneel namelijk ook therapeutische werkingen hebben. Het zou bijvoorbeeld een versterkende werking hebben op hart en geest en een positief effect hebben op depressie.

Naast de gebruikelijke vormen waarin wij kaneel kennen (het bekende kaneelstokje en kaneelpoeder) bestaat er ook kaneelolie. Deze olie kun je gebruiken bij blauwe plekken, insectenbeten en spierverhardingen. Kaneel in poedervorm kan een positief effect hebben voor mensen met diabetes, het verlaagd namelijk o.a. de bloedglucose. Vanwege de positieve werking op alle aspecten van de insuline-, glucose- en vetstofwisseling is kaneel een ideaal middel om in te zetten bij insulineresistentie, hoge glucosewaarden, diabetes en te hoog cholesterol. Als laatste heeft kaneel ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is daarom een goed middel tegen griep en verkoudheid.

Enkele weetjes over kaneel:

  • Kaneel behoort tot de plantenfamilie Lauriergewassen.
  • Het is een van de basisbestanddelen van de Arabische kruidenmix ras el hanout.
  • Het wordt verwerkt in de meeste currysoorten.
  • Het wordt ook verwerkt in likeuren, zoals Bénédictine.
  • Kaneel stilt de trek.

Naast bovengenoemde is kaneel natuurlijk gewoon ontzettend lekker. Ik gebruik het dagelijks, alleen al voor de heerlijke geur. Ik ben van plan om kaneel de komende tijd wat meer te verwerken in hartige gerechten. Heb jij een lekker recept of tips voor me? Reageer dan hieronder, dat zou ik erg op  prijs stellen! 😀

Liefs, Yonna