ETEN

Minder Bekende Superfoods #3 // De adukiboon

In het kader van minder bekende superfoods schreef ik eerder al over kurkuma en kaneel, twee kruiden die bijna iedereen wel in zijn keukenkastje heeft staan en die beide veel positieve effecten kunnen hebben op je gezondheid. Vandaag wil ik echter een minder bekend voedingsmiddel behandelen waar ik mee ben opgegroeid, namelijk de adukiboon.

Adukiboon 1

De adukiboon is het Japanse nichtje van de sojaboon. Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, die kleine roodbruine boontjes met een soort wit kiempje dat eruit steekt. In Japan wordt de adukiboon ook wel ‘de koning der bonen’ genoemd, vanwege z’n heilzame werking. De boon zit namelijk boordevol vezels, eiwitten, vitamine-B, ijzer en zink. Daarnaast bevatten de bonen weinig calorieën en hebben ze een vochtafdrijvende werking, waardoor ze veel afvalstoffen zouden kunnen verwijderen. Het effect van de adukiboon zou met name merkbaar zijn bij nier- en blaasinfecties.

De adukiboon heeft een nootachtige smaak en smaakt wat zoeter dan andere peulvruchten; hij is dan ook erg lekker bij zoetige gerechten. Mijn moeder maakte er vroeger een gerecht van dat ze ‘eiwitrijke paté’ noemde, dat vond ik altijd een beetje apart smaken. Volgens mijn ouders vond ik het altijd heel vies, ik kan me dat zelf eigenlijk niet meer herinneren. Benieuwd naar het recept? Je vind ‘m hier.

Adukiboon 2

Weetjes over de adukiboon:

  • De adukiboon bevat van nature de giftige stof ‘lectine’. Deze stof moet je uit de boon koken.
  • De adukiboon zou helpen met het bijvullen van rode bloedcellen, wat voor vrouwen na hun menstruatie gunstig zou zijn.
  • Als je gedroogde adukibonen koopt, moet je deze eerst weken en koken, net als kikkererwten.
  • Adukibonen (in blik of pot) uit de supermarkt zijn veelal bewerkt en bevatten veel zout; de beste keuze is daarom om de bonen in blik of pot uit de bio-winkel te halen.
  • De boon wordt ook wel rode boon, adzuki of asukiboon genoemd.

Nu ben ik eigenlijk alleen bekend met de adukiboon door het bovengenoemde gerecht, dat mijn moeder vroeger dus maakte. Heb jij weleens een gerecht met adukibonen gemaakt? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel, ik ben benieuwd!

Liefs, Yonna