ETEN

Minder Bekende Superfoods #4 // Blauwe Bessen

1416954013237

De blauwe bes is een van mijn favoriete fruitsoorten. Je kunt er eindeloos mee combineren en ze verwerken in allerlei verschillende soorten gerechten. Rauw smaken blauwe bessen lekker fris en zoet. Verwerk je ze in een warm gerecht, zoals een bananenbrood of warme havermoutpap, dan zijn het net kleine smaakbommetjes die iets zoets en iets zuurs aan je eten toevoegen. Reden genoeg dus om deze bessen regelmatig in huis te halen. En extra fijn: blauwe bessen zitten ook nog eens boordevol voedingsstoffen!

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt ook wel Amerikaanse trosveenbes genoemd. De Indianen gebruikten de blauwe bes als medicijn, door thee te trekken uit de wortels.

1416954151332

De blauwe bes bevat anthocyanine; deze stof zorgt voor de blauwe kleur van de bes. Deze stof heeft daarnaast een goede werking op hart- en bloedvaten en vermindert de ophoping van cholesterol in de bloedvaten (dit stimuleert een goede doorbloeding). Blauwe bessen bevatten ook veel antioxidanten. Deze werken ontstekingsremmend en verlagen je cholesterol. Daarnaast beschermen antioxidanten tegen verschillende ziekten, waaronder kanker.

1416954248972

Weetjes over de blauwe bes

  • Vandaag de dag is de blauwe bes de belangrijkste kleinfruitsoort van Noord-Amerika.
  • De goede stoffen in de blauwe bes gaan voor een groot deel verloren als de bes in combinatie met suiker wordt geconsumeerd.
  • Verse blauwe bessen zijn stevig, knapperig en ze hebben een witte waas.
  • Blauwe bessen kun je maximaal 5 dagen in je koelkast bewaren. Hierna hebben ze de meeste voedingsstoffen al verloren.
  • Je kunt blauwe bessen invriezen, de voedingsstoffen gaan hier nauwelijks door verloren. Je kunt de bessen dan circa 4 maanden bewaren.

Op zoek naar lekkere recepten met blauwe bessen? Bekijk onderstaande recepten dan eens!

Fruitige smoothie // Bosbessen, mango en superfoods

Vegan & Glutenvrije Boekweitpap // Een herfstig ontbijt

Ontbijt // Acai Smoothie Bowl

Raw Ontbijt // Frisse Havermout met Superfood

Liefs, Yonna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.