Een levensveranderende beslissing

Vorige week keek ik “The True Cost” op Netflix, een documentaire die laat zien wie er daadwerkelijk de prijs betaalt voor dat goedkope shirtje van die massa winkel. Ik vond ‘m erg goed, maar niet gek vernieuwend als je de Nederlandse documentaires Pauw in Bangladesh en De slag om de klerewereld hebt gezien én het groene modebewuste boek “Talking Dress” hebt gelezen. Een jaar geleden schreef ik over de complexiteit van het geheel: er zijn veel partijen bij betrokken en de kern van het probleem ligt in eerste instantie bij het merk, niet per se bij de consument. Daarom deed ik dit jaar ook mee met de Fashion Revolution Tag, om aan mijn lievelingsmerk te vragen wie mijn kleren eigenlijk maakt. Of dit eerlijk verloopt en of ze ermee bezig zijn – iets wat langzaam maar zeker de merken zou moeten gaan wakker schudden. (Laten we hopen dat het helpt.)

IMG_5310

#Whomademyclothes? voor Fashion Revolution Day

Toch zette The True Cost me weer aan het denken. Waarom koop ik, ook al is het maar heel af en toe, nog íets bij Forever 21, Missguided, H&M? Allemaal ketens die onderdeel uitmaken van de fast fashion industrie en, zonder dat wij het door hadden, in dertig jaar tijd een economisch systeem hebben gecreëerd zonder geweten? Want eerlijk is eerlijk: heel veel van ons weten niet beter. We vinden het heerlijk om te shoppen. Even wat nieuws te kopen. Vooral als het zoveel mogelijk kleding voor zo weinig mogelijk geld is.

Maar vorige week heeft m’n geweten het gewonnen. Ik heb besloten dat alles wat ik nieuw koop eerlijk moet zijn gemaakt. En dan blijft er bijzonder weinig over, maar dat maakt de hoeveelheid aan keuze (hello generatie keuzestress!) weer een stuk makkelijker. Voortaan zie je mij in NUKUHIVA of de Geiten Wollen Winkel als ik nieuwe basics nodig heb. Ik ga in de tussentijd een kleuranalyse laten doen, zodat ik slim ga shoppen en weet welke kleuren altijd goed voor mij werken en welke niet. En voor de rest blijf ik vrolijk heel veel tweedehands vondsten scoren via Bohemian Marketplace of de IJ-hallen, bij Etsy kijken voor handgemaakte spulletjes en duik ik nog altijd vrolijk in de tassen met oude kleding van m’n zus en m’n oma. Iets wat ik altijd al deed, maar waarbij ik nu zeg dat hier het leuke boho-stijltje vandaan moet komen, want eerlijke merken zijn tot mijn spijt vaak niet-bohemian-stijl. (Wie gaat dit opzetten, pwetty please?) Ook ga ik nu écht een abonnement nemen bij LENA, zodat ik geregeld toffe truitjes en jurkjes kan lenen en weer terug kan brengen. Top initiatief en ideaal om iets te ‘vernieuwen’ in je kledingkast en dat gevoel te hebben dat je weer iets nieuws hebt gescoord, en vooral: weer terug kan brengen wanneer je het zat bent. Dan kan iemand anders het weer aantrekken. En nee, dat is niet vies.

Naketano Jacket Shoot6

Mijn winterjas is van Naketano. De muts is gemaakt van een oude trui.

Ik ga jullie meenemen in hoe het gaat en wat ik tegenkom, waar ik tegenaan loop. Maar bovenal wil ik jullie laten zien dat het anders kan. Dat duurzame mode niet saai is. Ik ga fair mixen met bohemian en laten zien dat het mogelijk is. Echt, ik ga het doen.

Ik realiseer me maar al te goed dat deze keuze ervoor zorgt dat ik minder in m’n kledingkast zal hebben hangen. En dat ik niet mag toegeven aan een gezellig dagje shoppen zonder na te denken. Dat het allemaal meer zal kosten ten opzichte van minder kleding. En dat ik soms met veel geduld moet zoeken naar tweedehands bohemian jurkjes die ook nog eens passen. Maar eerlijk is eerlijk: juist een moderne hippie zou beter moeten weten, toch? We zijn veel meer dan ons bohemian uiterlijk. We hebben hersenen en een geweten. We houden ons bezig met de wereld, het milieu, mensenrechten. Waarom verstoppen we ons dan onder die vrijetijdskledij, zonder te bedenken dat mensen aan de andere kant van de wereld totaal niet vrij kunnen zijn?

Merhaba IBIZA Bohemian Spirit 1

Want ik weet niet wie dit jurkje gemaakt heeft…

Toch moet ik zeggen: ik vind het best wel een heftige beslissing. Eerlijk waar: het is zo makkelijk toe te geven aan fast fashion. Het is gewoonweg verleidelijk. Nieuwe kleren kopen en hebben is fijn en leuk. En wegkijken maakt je leven soms extreem makkelijk en fijn – zoals met alles. Maar het is gewoon niet fair om er niks mee te doen als je inmiddels beter weet. Als je zoveel van de wereld achter je truitje weet, is het niet fijn meer om iets te dragen waarvan je weet dat je daarmee deze gestoorde wereld ondersteunt. Ik wil dat niet. Dus als je mij op een slechte dag in de H&M betrapt? Geef me een schop onder m’n kont en zeg dat ik hier heel snel weg moet gaan. Maar dan sleep ik je wel met me mee, want… Wat doe jij er eigenlijk nog?

OK. Rustig maar, dat zal ik niet zeggen. Bij mij heeft dit proces zo’n 3 jaar geduurd. Ik maak nu officieel deze levensveranderende keuze voor mezelf en wil jou niks opleggen. Dit soort keuzes hebben tijd nodig om door te dringen. Het enige wat ik je vandaag vraag: wil je niet wegkijken? Wil je de documentaires kijken en misschien het boek gaan lezen? Wil je bedenken wat we met z’n allen aan het doen zijn? Bewustwording is een eerste stap. Er moet een beweging plaats gaan vinden, en dat moet ergens beginnen. Onderschat nooit hoeveel invloed één persoon kan hebben.

39 reacties

Manja -

Ik ben zo onwijs benieuwd hoe het nu gaat!

Ik ben zelf onwijs geïnspireerd door jouw blog en heb true cost inmiddels ook gekeken, wat een eye opener! Heb net officieel aangekondigd geen fast fashion meer te kopen :) Dus ben heel benieuwd naar een update en goede fair fashion finds :)

Liefs!

Zoë -

Hey Manja!
Je hebt gelijk: ik zou eigenlijk echt eens een update moeten schrijven inmiddels! Ik heb alleen nog niet zoveel boeiends ‘gedaan'; ik heb niet heel veel geshopt (dat doe ik sowieso niet heel veel). Ik ben alleen gaan thriftshoppen in de stad een paar weken geleden, en heb van de week wel Mud Jeans voor mezelf gekocht! Ik ben van plan er wel wat leuks mee te gaan doen verder… Dus, keep you posted!! :))

Neneh -

Ik heb ooit de docu China Blue gezien (http://www.imdb.com/title/tt0478116/) een beetje traag, maar ik was erg onder de indruk! Wat ik in ieder geval probeer is om zoveel mogelijk tweedehands kleding te kopen of het te verkopen via bijv marktplaats. Helemaal voor kinderen, die zo ontzettend snel groeien en telkens met (weer!) een gat in hun broek thuiskomen. Op die manier worden ook de ‘fast fashion’ kledingstukken gedragen totdat ze echt versleten zijn (hoop ik ;)).

Zoë -

Goeie tip!
Als iedereen op deze manier langzaam maar zeker zou veranderen, moet er wel een verandering plaatsvinden… Ooit… Hopelijk!

Marloes -

Hee Zoe, goed stukje! Tof dat je dit gaat doen. Ik ben ook steeds meer aan het minderen met dingen kopen in niet-eerlijke winkels, maar vind het moeilijk om het nog geheel uit te bannen.
Bijvoorbeeld: waar ga je nu lingerie kopen? Misschien heb jij hier meer informatie over. Ik weet dat Hünkemoller en Triumph niet heel oké zijn, maar wat wel?
In ieder geval heel veel succes!!!

Larissa -

Wat een knappe beslissing! Ik heb een vraagje over de Naketano jas. Ik las dat de jas bij jou valt als je normale maat. Zit de jas dan wel strak bij je schouders? En als je fietst? Kan er nog een dik vest/trui onder?

liefs

Zoë -

Hey Larissa,
Ja; ik heb normaal gesproken S en dit is dus ook een S en hij valt perfect. Hij valt juist mooi; ook bij m’n schouders, en toch kan ik er in de winter ook nog een dikke trui onder doen. Hij is ‘los’ genoeg voor dikke kleding eronder, en tegelijkertijd valt ‘ie dus mooi.
Als je twijfelt; toch even een winkel zoeken om eerst te passen denk ik! Vind het lastig uit te leggen zoals je merkt! Haha!

Denise -

Jaa herkenbaar! Ik heb True Cost dan wel niet gezien (geen netflix hier in het midden-oosten) maar elke keer als ik den mango, zara rondloop kan ik het niet meer opbrengen om er iets te kopen. Het voelt gewoon niet goed meer. Dus ik ben blij als je hier vaker artikelen over gaat schrijven want ik ben heel erg zoekende hier waar ik wél terecht kan. Hier leeft deze gedachten gang nog absoluut niet! Dus tot nu toe blijft het bij gewoon niks kopen en blijven zoeken. Als ik in Nederland ben ga ik gelijk naar fairtrade winkels om mn slag te slaan 😉 succes ermee! Heel tof dat je dit doet en ik doe met je mee

Susan -

Haaai! Nou, je artikel over je lifechanging beslissing had door mij geschreven kunnen worden! Twee weken geleden The True Cost gekeken en ik was er helemaal klaar mee. Kop in het zand steken, je ogen sluiten, ik kan het niet meer. Ik draag wat ik nu nog heb en koop vanaf nu alleen maar fairtrade & tweedehands. Er is een mooie grote fairtrade winkel in Nijmegen: Van Nature. Met merken als Miss Green en People Tree joepie! Ook al zijn we een van de weinigen, verschil maak je zelf. En ik kan niet meer leven met het idee dat ik meewerk aan het schrijnende contrast tussen de luxe in welvarende landen en de verschrikkingen in ontwikkelingslanden. Ben benieuwd naar je updates, supergoed dat je dit doet! X!

jolijn -

Mooi Zoë!

Sabine -

Hoi! Ik kwam op je blog terecht en vond dit stukje. Ik had het hier toevallig vorige week nog met iemand over en ik zou ook graag bewuster kleding willen kopen. Nu koop ik normaal al bijzonder weinig kleding en niet meer bij de H&M (want die bestaat hier aan de andere kant van de oceaan niet), maar ik koop ook niet graag bij te dure winkels. Toen ik het dus vorige week erover had, vroegen we ons allebei af hoe je eigenlijk weet of de kleding die een winkel verkoopt via een eerlijke manier gemaakt is. Want ik kan me zo voorstellen dat een kledingmerk niet op de website zet dat de kleding niet op een eerlijke manier gemaakt is. Weet jij toevallig waar informatie per kledingmerk kunt vinden?

Manja -

rankabrand.nl is een website waar je kunt zien of merken duurzaam etc zijn

Lisa -

Ik vind wel dat je als consument jezelf in de hand hebt. Ik heb de film vorige week al bekeken en ik zeg nu ook ‘nee’ tegen fastfashion.

Rowan -

Wat knap van je zeg! Ik zou ook graag eerlijke kleding willen dragen, maar het nadeel is dat dat echt een stuk duurder is dan ‘fast’. Voor een arme student als ik is dat gewoon niet haalbaar.. Maar ik heb veel respect voor jouw beslissing en ik kan niet wachten tot je de ‘eerlijke’ outfits laat zien die je hebt weten te scoren!

Vera -

Wat fijn en herkenbaar om te lezen… Precies hierom heb ik een jaar geleden een mooie winkel in Rotterdam geopend, waar de gehele collectie minimaal GOTS gecertificeerd is. Ik zeg altijd: mode moet mooi zijn, maar het verhaal erachter moet ook kloppen…
Ben je in de buurt, wees dan welkom! De winkel is in dé hotspot van Rotterdam, het Zwaanshals in het oude Noorden.
Ben open van woe t/m za van 11 tot 17 uur en 24/7 op http://www.natur-el.nl

http://www.natur-el.nl

Groet!

Jessica -

Wat super goed van je!
Ik heb deze beslissing aan het begin van het jaar ook genomen. Soms is het lastig, maar stiekem ook heel fijn dat de keuzestress hierdoor minder wordt. Alleen het vinden van lingerie vind ik ontzettend lastig dus als je hiervoor nog goede tips hebt dan zijn die heel erg welkom :)

Debby -

Vind het goed dat je hier zo uitgebreid over blogt, je hebt mij namelijk ook aan het denken gezet. Voor mij is het niet alleen de prijs, maar ook het gemak. En dan naast ‘fair’ fashion ook nog eens het gegeven dat ik liever niets dierlijks draag, maar dat toch bijna al mijn schoenen bijvoorbeeld van leer zijn en ik toch wel wat wol in mijn kast heb liggen. Dat ga ik niet ineens weggooien, maar probeer bij nieuwe aankopen toch wel bewuster te zijn en daar helpen jouw berichten me heel erg mee. Die drukken me toch weer even met de neus op de feiten!

Vera -

Superknap. Ik ga True Cost kijken. Shoppen en even snel iets kopen geeft ook vaak maar tijdelijk plezier, het is eigenlijk een quick fix voor een ontevreden gevoel. Knap dat je de verleideling gaat weerstaan. Ben benieuwd naar je vondsten. Voor een kleurenanalyse is Impressionize een aanrader. Het is in Haarlem bij Paula thuis. Ik heb bij haar ook mijn kleurenanalyse gedaan (en erover geschreven hoe het was) en dat beviel goed en heb er nog altijd plezier van!

Nou, succes in deze nieuwe zoektocht! Ik vind het knap en inspirerend.

Marloes -

Jaaa, gogogo!! Super goed! Het is in het begin even wennen, en je zoektocht naar een bepaald kledingstuk duurt wat langer (bv een tweedehands flared spijkerbroek.. Duurde paar maanden voordat ik een vintage exemplaar vond ipv die goedkope van de mango). Maar hey dan weet je wel zeker dat je t kledingstuk echt graag wilt hebben! Komt helemaal goed, you know 😉

Hanneke -

o ja en shopethica.com…

Hanneke -

Nog wat tips qua sites (is soms wel even zoeken naar leuke kleding op de sites, maar er zijn echt leuke dingen te vinden. Ik heb overigens nog niet op alle sites zelf ook daadwerkelijk iets gekocht)
http://www.watmooi.nl/shop/
http://www.miysu.nl/
http://www.greenlifeconceptstore.com/ (Italiaanse website)
http://www.beaumontorganic.com/

Hanneke -

Hier word ik nou echt blij van Zoë. We hebben hier in het verleden ook al eens overgemaild…hoe lastig het is om echt leuke kleren te vinden die het eco-keurmerk hebben. Het wordt echter wel steeds makkelijker. Je zoekt alleen wat langer. Inmiddels hanteer ik ca. 3/4 jaar ook het principe wat jij hanteert. Het valt niet altijd mee, maar het is te doen. Ook voor mijn kinderen probeer ik het, maar dit is nog lastiger dat bij volwassenen. Ook voor mannen is het een stuk lastiger dan voor vrouwen om goed voor de dag te komen in eco-kleding. De industrie heeft hier nog heel wat stappen te nemen zou ik zeggen. En wij als consument met z’n allen natuurlijk ook. In eerste plaats: VEEL minder kopen. In de tweede plaats: bewuster kopen. Ik hoop dat jij meer mensen weet te bewegen met dit artikel. Keep up the good work!

Linda -

Goede insteek! Gelukkig zijn er inmiddels heel veel merken die wel eerlijk communiceren over de herkomst van hun kleding en die bewuste keuzes maken in hoe en waar hun producten geproduceerd worden. Het is alleen even zoeken. Eerlijk winkelen, Rank a brand en Fair wear foundation coveren ze niet allemaal.

Mieke -

Ik doe dit al een tijdje en ben inmiddels gavallen voor de merken People tree en foa. Eerlijk is eerlijk, het gaat niet altijd goed.. in de praktijk blijkt dit een stuk lastiger te zijn dan je denkt. En soms, als ik heel enthousiast ben, wil ik de ‘labelcheck’ ook wel eens vergeten. Maar, in de eerlijke kleding voel ik me wel fijner en trots!

Nina -

Wauw! Wat een grote beslissing! Ik ben daar (nog) niet, maar ben super nieuwsgierig naar je weg hiernaartoe. Heel vet en good luck :).

Ps; De schoneklerencampagne is net begonnen met een nieuwe campagne. Daar staan ook veel ins & outs over dit onderwerp en wat je kan doen!

Saskia -

Zelf zit ik ook al een lange tijd hierover in dubio. Door de documentaire de slag om de klerewereld kon ik echt een paar maanden niks nieuws meer kopen, ik kon het niet omdat ik het verschrikkelijk vind dat wij westerlingen, mensen als slaven voor ons kunnen laten werken omdat wij er leuk uit willen zien. Zo zie ik het. Maar toch vergeet ik het af en toe wee reen beetje, tot ik van deze documentaire hoorde via jou. Ik heb alleen nog maar de trailer gezien en dat raakte me al.

Zelf wil ik nu een abonnement nemen bij zo’n zelfde kleding leen concept in Utrecht.
Als ik nu kijk naar redelijk betaalbare eerlijke kleding, zie ik bijna alleen maar saaie kleding. Ik hoop ook dat daar snel wat meer variatie en keus in te vinden is!

Tasja -

Ik vind het erg knap dat je dit doet! Heel veel succes, want zoals je zelf al aangeeft het is niet makkelijk. Zeker niet omdat er weinig merken zijn die de hele chain duidelijk voor ogen hebben en het soms heel lastig is om zeker te weten waar je kleding vandaan. Je noemt bijvoorbeeld etsy en dat is inderdaad handgemaakt, alleen, je moet niet vergeten dat de grondstoffen/onderdelen wel uit een fabriek kunnen (en dat is ook 9/10 keer ook zo) komen waar de arbeidsomstandigheden super slecht zijn. Vaak komt de h&m er juist beter vanaf dan een hippe winkel, gek genoeg. Misschien verhelderend om een keer dit artikel te lezen: http://highline.huffingtonpost.com/articles/en/the-myth-of-the-ethical-shopper/?src=longreads het is wel een longread 😉
Hoe dan ook, neemt absoluut niet weg dat ik dit een hele goede zet van je vind! En verder niets meer dan lof :)

Jennifer -

Wauw, wat een mooie beslissing!

-PS voor handgemaakte sieraden, tassen weet je me te vinden 😉 zie mijn instagram-

Manja -

Nou irritant, hij loopt telkens vast als ik een comment schrijf. Nog maar een keer dan haha

Ik ga de weg die je hierin bewandeld met veel plezier volgen, ben erg benieuwd!
De laatste tijd vraag ik me altijd af of ik het echt nodig heb, of ik het echt ga dragen en of ik niet zoiets al in de kast heb hangen. Merk namelijk dat ik toch vaak hetzelfde draag maar dan net iets anders combineer met basics. Mijn kledingkast ligt vol met kleren die ik al heel lang heb en altijd denk; wie weet, ooit, ik bewaar het maar, want je weet nooit hahaha. Gisteren was ik toevallig voor het eerst in Nukuhiva, leuke winkel! En mocht ik iets nodig hebben ga ik hier zeker als eerst naar toe om te kijken. Ken je de app eerlijk winkelen al? en rankabrand.nl?

Marieke -

Wat een goede en stoere beslissing! Ik heb twee maanden geleden besloten om een jaar geen kleding te kopen. In eerste instantie vanwege, wat jij noemde; generatie keuzestress. En ondanks dat ik weinig echt ging shoppen (2 kleine kinderen en weinig tijd voor mezelf), scheelt het me nu al tijd omdat ik ook niet even snel ergens ga kijken of er nog wat is, of online ga ‘shoppen’ naar items die ik vervolgens toch niet koop. Ik denk dat ik na dit jaar ook volledig over ga op duurzame keuzes. Ik lees heel graag je bevindingen.

Yvonne -

Wauw, ik snap je dilemma en vind het heel knap van je! Ik volg je in je zoektocht en laat me inspireren!

Yayitstoday -

Wow wat goed! Erg inspirerend om dit te lezen! Succes!

Reageer ook