Mindstyle // Hooggevoeligheid en High Sensation Seekers

HSS

© Unsplash

Hooggevoelige mensen, zijn dat niet van die types die alles zo rustig mogelijk willen? Voor wie alles soms of regelmatig te veel is en die last hebben van dingen? Die het liefst thuis zijn met een kop thee en de kat op schoot? Dat is een beeld dat veel mensen bij hooggevoeligheid hebben. Klopt dat ook? Nou, niet per se. Voor een deel van de hooggevoelige mensen gaat het namelijk helemaal niet op.

Ook ik ben weleens ‘alles’ spuugzat en soms ben ik vrij stil. Als ik in de trein het geklets van medereizigers vervelend vind, ga ik ergens anders zitten. Als er ergens lawaai is waaraan ik niets kan doen ben ik de eerste (en soms enige) die oordopjes in doet. En als ik een kat had, wilde ik die zeker op schoot wanneer ik mijn thee dronk. Maar ik heb ook een andere kant. Als op een feestje de muziek leuk is (en ik dus fijn mijn oordopjes in heb) ben ik namelijk óók de eerste die wil dansen. En dan niet een beetje armen- en benenwerk, maar liefst helemaal vrijuit, met mijn hele lichaam. En als tijdens mijn studie een deadline opeens wel erg hard dichtbij kwam, werkte ik daar bijna onafgebroken aan op krachten die weet-ik-waar-vandaan-komen. En stiekem geeft dat me ook wel een kick.

De term ‘sensation seeker’ gaat over de mate waarin iemand spanning wenst en prikkels opzoekt. Dit is zowel van toepassing op hooggevoelige als niet-hooggevoelige mensen. De mate waarin je spanning wenst varieert immers bij ieder mens. Als dit voor jou meer geldt dan gemiddeld kun je stellen dat je een ‘high sensation seeker’ (HSS) bent. Vandaag belicht ik de combinatie van HSS en hooggevoeligheid.

Ik beschouw mezelf absoluut als hooggevoelig, maar een high sensation seeker ben ik niet helemaal. Ik herken wel wat van de trekken bij mezelf, maar lang niet alles. ‘Gevoelig’ word ik wel vaak genoemd, maar verlegen zou ik mezelf niet noemen; ik raak vaak spontaan aan de praat met mensen en atijd heb ik meer plannen en ideeën dan ik uit kan voeren.
Mocht je je op zich wel herkennen in beschrijvingen over hooggevoeligheid, maar toch nog een beetje twijfelen, dan zou dit kunnen komen omdat je ook een high sensation seeker bent. Goed, en dan weet je dat je wat gevoeliger bent en toch ook prikkels en spanning opzoekt, en dan? Dan is het zoeken naar een balans om die twee kanten – voor zover je daarvan kunt spreken – samen te brengen. Voor mij is dat dus dansen met oordopjes in. En ook dat samenwerken voor een deadline was eigenlijk een perfecte innerlijke samenwerking tussen mijn HSS- en HSP-kant. De kant van de high sensation seeker spoort me aan door te gaan en vol te houden, terwijl mijn hooggevoeligheid een bijdrage levert aan de kwaliteit van mijn werk. Maar toen de deadline eenmaal gehaald was, vroeg ik me wel af of ik hem niet ook op een relaxtere manier had kunnen halen.

Eén van de uitdagingen hierin is niet te veel hooi op je vork te nemen, jezelf niet te overprikkelen en op tijd rust te nemen. Een simpel voorbeeld: ik ga soms graag op ‘ontdekkingstocht’ in bijvoorbeeld Utrecht, Rotterdam, Amsterdam of Antwerpen. Als ik dan de hele dag door drukke straten loop, winkel in en winkel uit loop en mezelf door grote warenhuizen loods waar iedereen op dat moment kerstinkopen doet, weet ik dat ik me daarvan uiteindelijk nogal ‘op’ voel. Maar als ik het rustig aan doe, de drukste straten oversla en op een relaxte plaats tussendoor wat ga drinken of eten en misschien nog een tijdje in een park zit, heb ik een fijne dag. Zo geef ik ruimte aan beide kanten van mezelf.

Niet alle hooggevoelige mensen zijn hetzelfde. Sommige HSP’ers zoeken prikkels juist op. (Misschien ben je zelf wel zo iemand.) Graag wil ik de vooroordelen die er bestaan over hooggevoelige mensen wegnemen.
O ja, mocht je willen weten of je een high sensation seeker bent – daarvoor bestaat ook een test. Meer nog dan een test zou ik je echter aanraden te vertrouwen op je eigen oordeel. Denk er daarom vooral zelf over na. Of je graag veel doet, maar je dit soms allemaal ook wel te veel vindt. Of je enige mate van spanning fijn vindt en of je dit bewust of onbewust opzoekt. Want weten hoe dat bij jezelf zit, is altijd goed.

Liefs, Rosanne

Meer over hooggevoeligheid lezen? Klik hier.

Van welke uitdagingen geniet jij als hooggevoelig persoon en hoe vind je balans?

8 reacties

nicole -

Ja ook hier heeeeeel veeeeel herkenbaarheid! En daar moet je dan 40 voor geworden zijn! Heb mezelf vaak een buitenbeentje gevoeld maar mezelf wel altijd geaccepteerd. Blijft moeilijk om een balans te vinden. X

Sofie -

Ik denk dat ik een hooggevoelige HSS ben, waar vind je zo’n testje voor HSS.

Rosanne -

Hi Sofie, dat testje vind je bijvoorbeeld hier: http://www.hooggevoelig.nl/drupal6/sensation-seeker-test
Maar ik zou zeggen, ga vooral ook op eigen gevoel hierin af!

Iris -

Ja fijn! Ik ben zonder twijfel een HSPer maar label mezelf niet graag zo, omdat het een bepaald imago draagt. Vroeger vond ik mezelf altijd ‘zwak’ en mensen noemden mij overgevoelig. Maar ik heb ook een andere kant: ik ben altijd heel erg bezig en druk, heb altijd veel plannen, ideeën en kan soms non-stop werken als ik ergens enthousiast over ben. Inmiddels al een jaar op reis door het drukke Azië en dus constant veel prikkels om me heen. Soms is dat naar als er bijvoorbeeld veel tegelijk veranderd of ik te weinig rust neem, maar ik krijg er over het algemeen juist een kick van! Af van de vooroordelen dus:)!

Rosanne -

Hi Iris, mooi om te horen! Dat klinkt ook wel een beetje als high sensation seeker! Maar uiteindelijk gaat het er inderdaad om hoe je er naar kijkt en ermee omgaat! Ik wil inderdaad graag de (voor)oordelen doorbreken, zowel in de buitenwereld als ook wel in het innerlijk van mensen! Ik merk dat mensen er vaak best nog een klus aan hebben voor zichzelf te accepteren dat ze hooggevoelig zijn, ook juist door de (voor)oordelen van anderen! Ik vraag me af of je daar op reis minder mee te maken hebt…? Ik wens je in ieder geval nog veel plezier daar en geniet van de kicks en van de rust!

Suzanne -

Zo herkenbaar dus heel fijn om te lezen.

Rosanne -

Leuk om dat van je te horen Suzanne!

Reageer ook