INSPIRATIE

Must see // Blackfish

Je kon het gisteren lezen op m’n Twitter-kanaal: ik heb eindelijk de documentaire Blackfish gekeken. Blackfish is een schitterende documentaire die het leven van orka’s in gevangenschap belicht. Weinig woorden zijn er eigenlijk voor nodig, het enige wat ik namelijk aan het einde zei, was: WAUW. Ik was er stil van. De documentaire blijft ontzettend hangen en heeft veel indruk op me gemaakt. De boodschap is helder: orka’s in gevangenschap, niet doen. Bekijk hier de trailer, als je nog niet bekend bent met de documentaire:

Na de documentaire ging ik gelijk op zoek naar meer info en critici; en natuurlijk wordt de documentaire ergens “eenzijdig” weergegeven. SeaWorld krijgt een bak ellende over zich heen. Maar als we het bekijken vanuit de natuur, blijkt dat wilde orka’s mensen nog nooit iets hebben aangedaan. Ze leven in pretparken als SeaWorld in een zeer onnatuurlijke habitat met veel te weinig bewegingsruimte – logisch toch, dat ze gefrustreerd raken, en mogelijk mensen wat aandoen? Zoiets mag eigenlijk niet gebeuren. Orka’s horen thuis in de oceaan of een kliniek, niet in een pretpark.

Wat nu?
Vroeg ik me ook gelijk af. Op de website van Blackfish kun je enkele organisaties vinden die zich verzetten tegen de gevangenschap van o.a. orka’s en zodoende kun je je aansluiten bij één van deze organisaties. Ook kun je op Peta een verzoek indienen om Morgan (een “Nederlandse” orka die naar Spanje is overgebracht) naar huis te laten gaan. Over het algemeen moet het een algemeen moreel gaan worden dat we dit met z’n allen niet OK vinden, denk ik. Dus maak vooral kenbaar als je er tegen bent! Dat doe ik vanaf nu ook.

Heb jij de documentaire al gezien? Wat vond jij ervan? Vind je dat dit soort pretparken gesloten zouden moeten worden, of vind je dat pretparken bijvoorbeeld een goede “leerschool” zijn voor (met name) kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.