Must See // What If Money Was No Object

Als ik nieuwe mensen leer kennen, en ik vraag naar hun baan, is mijn tweede vraag eigenlijk standaard: maakt het je gelukkig?

Het is voor mij zo obvious om iets te doen wat je oprecht gelukkig maakt… Naar mijn idee leven we nu, één keer, wat ervoor zorgt dat ik een enorme interne drang heb om het onderste uit de kan te halen. Iemand die dat niet doet en een baan heeft genomen, puur omdat het ‘moet’ en ‘de rekeningen betaald moeten worden’ vind ik vreemd. Ik snap het: de eerste rekeningen moeten betaald worden – absoluut mee eens – maar stel je toch eens voor dat je een keuze hebt om iets te veranderen in je leven. Dat je denkt: ik zou eigenlijk iets willen doen wat veel meer bij mijn hart ligt, wat ik leuk vind om te doen. En je doet het op een gegeven moment zó vaak, dat je er uitstekend in wordt, een expert zelfs! Zó goed dat mensen aan je gaan vragen je expertise te delen met de wereld: betaald! Klinkt dat nou echt heel onmogelijk?

Alan Watts was een Britse filosoof, die hier flink wat wijze woorden over heeft gedeeld. Hij stelt dat we niet hoeven te accepteren dat het ‘verwacht’ wordt om op zoek te gaan naar een normale baan, om volgens het normale stramien te leven. Zolang je maar iets doet waar je heel erg veel van houdt, kun je het blijven doen. En blijven doen. Waardoor het op een dag misschien wel je fulltime baan gaat worden. Kijk daarom vandaag met mee naar de must see van deze week:

https://www.youtube.com/watch?v=khOaAHK7efc

Het is in eerste instantie al lastig om voor jezelf te bedenken wat je nou echt leuk vindt. Genoeg mensen in mijn omgeving die zich dat in eerste instantie al afvragen. Maar stel je kunt antwoorden op die vraag: wat zou je doen als er van geld geen sprake was? Wat zou je antwoord dan zijn? Weet jij het?

Mijn levensgeluk heb ik gevonden door het beginnen van deze website. Ik houd van schrijven, ik houd van creëren, ik houd van fotograferen, ik houd van inspireren: dat komt hier allemaal samen. Ik heb er jarenlang geen geld aan heb verdiend,ik deed het allemaal vanuit een passie, diep van binnen. En ik bleef doorgaan. Ik wilde delen, ik moest delen met de wereld. Ik wilde een boodschap, een gevoel, overbrengen. En die passie betaalt zich nu steeds meer en meer uit. Hoe fantastisch is dat? Ik weet dat ik een uitzondering ben; in mijn vriendengroep hebben we het er inmiddels ook vaak genoeg over. Maar ook ik heb hier keihard voor moet werken. En ik heb juist heel lang niets gehad. Maar ik vind en vond het niet erg en ik zette door. Zo cliché, maar iets wat enorm onderschat wordt. Want ja: je gaat een periode door met downs en het kan een keihard gevecht zijn. Je wordt niet begrepen en je bouwt in eerste instantie misschien een stuk minder financiële zekerheid op dan je omgeving. Maar stel: jij hebt een droom, een passie, die niet zo ver ligt van wat je werkelijk zou kunnen doen en misschien, ooit, wel eens heel erg goed in zou kunnen zijn. Waarom worden je dromen dan niet omgezet in plannen? Wat houd je tegen om er niet mee te beginnen?

Als er geen sprake was van geld: wat zou jij dan willen doen?

9 reacties

Amke -

Allereerst mijn complimenten voor je website! Mooi om te zien hoe je op deze manier mij en vele andere kunt inspireren.

Mooi stukje film. En wat heeft deze man gelijk. Een jaar geleden ben ik begonnen met hetgeen wat ik het liefste doe, mensen helpen met een gezonde levensstijl. Aan het begin liep het wat moeizaam en mensen verklaarden me voor gek dat ik vol bleef houden en niet een ‘normale’ baan ging doen. Nu het allemaal loop kan ik nu echt doen waar ik het meeste van hou, ik kan mensen helpen en voor mij is elke dag weer even heerlijk. Nooit heb ik het gevoel dat ik moet gaan werken maar eigenlijk geen zin heb. Mijn doel is om de wereld te zien en overal waar ik kan mensen te helpen en te raken. Conclusie, denk goed na waar je hart ligt en ga er voor de volle 100% voor, wat iedereen ook zegt. De wereld zou er een heel stukje mooier van worden :)

Zoë -

Mooie woorden Amke! Wat knap dat je hiernaar geluisterd hebt en wat ongelofelijk fijn dat het zo goed gaat bij je!
Zo zie je maar… Heel tof & inspirerend!

Jessica -

Mensen zouden inderdaad vaker moeten bedenken wat hen gelukkig maakt. Mijn vader zei altijd: als je iets doet wat je leuk vindt hoef je nooit meer te werken. Hij ging iedere dag met zo veel plezier naar zijn werk, dat ik me jaren geleden al heb voorgenomen dat ik ook zo wilde worden. Ik word net als jij gelukkig van creëren, van delen, van inspireren en van informeren. Het liefst multimediaal. Ik woon op dit moment thuis met een minimum loon en een freelance baan waar ik bijna 40 uur per week in stop, terwijl sommige mensen om mij heen ineens dubbel modaal beginnen te verdienen. Maar ik ben op dit moment in ieder geval wel gelukkig, want ik doe iets waar ik blij van wordt. Ik kan mijn baan meenemen naar alle mooie plekjes ter wereld, ik kan mijn eigen tijd indelen. Mooi om te lezen dat je jouw dromen en plannen hebt doorgezet! Hopelijk inspireer je een hoop mensen met deze boodschap :)

Zoë -

Precies, hier hetzelfde 😉
We gaan er gewoon keihard mee door! Wij komen er op onze eigen manier en dat houdt ons langdurig gelukkig, in plaats van met hoge pieken en diepe dalen.

Yvonne -

so true en hier thuis ook absoluut ons levensmotto, ook al maakt ons dat een afwijking in de kudde. Plezier hebben in wat je doet is zo belangrijk!

Ik kan me zo verbazen als mensen ons hun mainstream ideeen ‘opdringen’. Kinderen, een groter huis, alleen maar doorgroeien tot hogere functies (lees: saai kantoorwerk)…het zal een eeuwige discussie blijven.

Laat ons maar lekker roadtrippen in onze knalgele camper met zonnepaneel

Zoë -

Ohh, love it!!

Frederique -

Klinkt heerlijk en groot gelijk hebben jullie. Geniet ervan!

Lilian -

Ik ben jarenlang kostwinner geweest toen mijn Lief begon met zijn internetdroom (wat natuurlijk ook niks opleverde de eerste jaren. En nu verdient hij er zoveel aan dat ik ook kan doen wat ik leuk vind. En gewoon m’n kind zelf kan grootbrengen. Ik vind het heel mooi geregeld zo! :-)

Zoë -

Wow, dat is heel inspirerend om te lezen. Bijzonder!

Reageer ook